Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.3

Miód: 3 przepisy na obiad i zdrową przekąskę

Wiedziałeś, że aby dostarczyć nam 0,5 kg miodu, pszczoły przelatują 90 000 km i siadają na 2 milionach kwiatów? Szacun i respekt dla ciężkiej pracy, bo jak już coś wymaga takiego wysiłku, to musi być cholernie dobre i zdrowe. I jest. 

MH 2015-08-12
żeberka, miód fot. shutterstock.com

Pożytki płynące z jedzenia miodu opisywano już w pismach babilońskich, sumeryjskich i w Wedach – świętych księgach hinduizmu, więc ojcowie naszej cywilizacji mieli dobrą intuicję.

Potwierdzają ją współczesne badania naukowe – miód wzmacnia organizm i poprawia wytrzymałość, obniża poziom złego cholesterolu, skutecznie hamuje rozwój nowotworów, działa przeciwbakteryjnie i wspomaga gojenie się ran. Działa także osłonowo, jak probiotyk, a im ma ciemniejszy kolor, tym zawiera więcej przeciwutleniaczy chroniących przed starzeniem się i rakiem. 

plus W sprzedaży jest ponad 300 rodzajów miodu; jasne są zwykle łagodniejsze, a ciemne bardziej wyraziste w smaku.

minus Nie należy go podawać dzieciom do pierwszego roku życia, gdyż może wywoływać tzw. botulizm dziecięcy.

Zastępując cukier miodem, należy przyjmować połowę przewidywanej objętości, czyli jeżeli słodzisz herbatę dwiema łyżeczkami cukru, użyj jednej łyżeczki miodu. Słoik z miodem przechowuj w temperaturze pokojowej, nie w lodówce. 

1. Żeberka w miodzie z sosem sojowym

Składniki na 4 porcje:

1,5 kg żeberek wieprzowych

3/4 szklanki pikantnego keczupu

3 łyżki miodu

sól, świeżo zmielony czarny pieprz

kawałek korzenia świeżego imbiru

sok z połowy cytryny

4 ząbki czosnku

1 duża cebula

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

1 mała papryczka chili

1 łyżka ziaren kminku lub kopru włoskiego

olej 

Sposób przygotowania:

1. Pokrój mięso na kawałki. Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu wysyp kminek i praż kilka minut, mieszając. Dodaj pocięte żeberka (osolone i popieprzone) i obsmażaj chwilę, aż zamkną się pory mięsa – potem przełóż mięso na blachę do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 185 ⁰C i wstaw żeberka na 30 minut, by tłuszcz się wytopił.

2. Bardzo drobno posiekaj imbir, czosnek, cebulę, papryczkę i wrzuć na patelnię po mięsie. Podsmaż, dodaj keczup, sos sojowy, miód, sok z cytryny. Wymieszaj. Wysmaruj żeberka i wstaw do piekarnika na około 1 h. 

Energia: 750 kcal

Białko: 45 g

Tłuszcze: 41 g w tym nasycone: 15 g

Węglowodany: 27 g  

kurczak, miód fot. shutterstock.com

2. Filet z kurczaka w zalewie miodowo-musztardowej

Składniki na 4 porcje:

4 filety z piersi kurczaka

1/2 szklanki miodu

1/2 szklanki musztardy Dijon

1 łyżeczka suszonej bazylii i natki pietruszki

1 łyżeczka suszonej czerwonej papryki, sól, pieprz 

Sposób przygotowania:

1. W misce dobrze rozmieszaj miód, ostrą musztardę, paprykę, bazylię i natkę pietruszki. Umyj i dokładnie osusz filety papierowym ręcznikiem, natrzyj je pieprzem i solą. Rozsmaruj nieco marynaty na mięsie, zawiń je w folię aluminiową i wstaw do lodówki na godzinę lub więcej, by mięso nabrało aromatu.

2. Rozgrzej piekarnik do 170 ⁰C. W niedużym, lekko wysmarowanym tłuszczem naczyniu do pieczenia ułóż filety i posmaruj je częścią marynaty. Piecz ok. 30 minut, przewróć filety na drugą stronę i posmaruj pozostałą marynatą – resztę wlej do środka. Piecz jeszcze 10-15 minut.  

Energia: 450 kcal

Białko: 57 g

Tłuszcze: 8 g w tym nasycone: 2 g

Węglowodany: 2 g 

płatki owsiane fot. shutterstock.com

3. Strażackie płatki miodowe

Składniki na 4 porcje:

3 łyżeczki miodu

200 g płatków owsianych

3 szklanki odtłuszczonego mleka 0,5%

50 g mieszanki posiekanych orzechów włoskich, pistacjowych i migdałów

1 szklanka mieszanki rodzynek, suszonej żurawiny, wiśni 

Sposób przygotowania:

1. To śniadanie zostało stworzone przez amerykańskich dietetyków w ramach programu obniżania poziomu cholesterolu u strażaków z Chicago i przyniosło spektakularne efekty przy minimalnym nakładzie czasu.

2. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki w większej misce, zalej chudym mlekiem (jeżeli lubisz, zastąp zwykłe mleko niskotłuszczowym sojowym o smaku waniliowym), wymieszaj i odstaw do lodówki na całą noc. Możesz jeść też od razu, ale po nocy mleko przejdzie dodatkowo aromatami z suszonych owoców. 

Energia: 330 kcal

Białko: 11 g

Tłuszcze: 8 g w tym nasycone: 1 g

Węglowodany: 56 g  

MH 09/12

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Wiedziałeś, że aby dostarczyć nam 0,5 kg miodu, pszczoły przelatują 90 000 km i siadają na 2 milionach kwiatów? Szacun i respekt dla ciężkiej pracy, bo jak już coś wymaga takiego wysiłku, to musi być cholernie dobre i zdrowe. I jest.<br /><br /><a href="/dieta/Miod-slodkie-przepisy-na-zdrowe-dania,6062,1"></a>
    Mens Health, 2015-02-27 12:51:19
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij