Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
2.9

Męskie przepisy: smażone jajka na boczku

Spotkanie świni z jajkiem wcale nie musi być banalne. Kluczem do sukcesu jest tu jednak użycie zdrowych, ekologicznych jajek. Jeżeli dorzucisz do tego parę kromek pełnoziarnistego chleba, energia na cały poranek zapewniona. Sprawdź amerykański przepis na śniadanie idealne.

MH 2015-09-01
smażone jajka z boczkiem fot. Randy Harris

Gotuj z mistrzem

Co Dan Barber - szef i właściciel restauracji Blue Hill At Stone Barns na Manhattanie, doradca prezydenta Obamy do spraw sportu i żywienia, potrafi zrobić z najpopularniejszym śniadaniem Ameryki: jajkami na boczku? Odpowiedź – potrafi zrobić wszystko.

A ile smaków może mieć takie jajko? Nieskończenie wiele. W dodatku trudno jednoznacznie powiedzieć, czy to jajko jest gotowane, czy smażone, bo obie techniki mają tu zastosowanie. Sprawą podstawową, na którą Dan Barber zwraca uwagę, jest znalezienie naprawdę dobrych jaj. Takich od kur ekologicznie karmionych i pałętających się wolno po zagrodzie. Gdy już mamy takie jajko, cała reszta to łatwizna – sam zresztą zobacz na sąsiedniej stronie.

Tak zaliczysz najlepszy początek dnia, jaki można sobie wymarzyć.

Składniki na 2 porcje:

  • olej do smażenia w głębokim tłuszczu
  • 4 jajka do gotowania
  • 1 rozbite jajko do panierki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki zmielonych, prażonych migdałów
  • 2 łyżki drobno startego parmezanu
  • ¼ szklanki mąki
  • sól, pieprz
  • mix sałat
  • supercienkie plasterki boczku, pokrojone na 8 długich kawałków

Kulinarne patenty

Głębokie smażenie

Do jajek tłuszcz musi mieć temperaturę 180 stopni Celsjusza. Sprawdź, jeżeli masz termometr. Pamiętaj, żeby wkładać jajka po kolei, nie wszystkie naraz, bo olej schłodzi się i zamiast smażyć, będzie wsiąkać.

Prażone migdały

Złotobrązowe, zmielone migdały dodadzą jajkom głębokiego i bogatego smaku. Wrzuć na suchą, bez tłuszczu, patelnię płatki migdałów i praż je przez 5-10 minut na małym ogniu, aż lekko zbrązowieją. Wstrząśnij patelnią od czasu do czasu, a na koniec wystudź i zmiel w młynku lub blenderze.

Walka z boczkiem

Do tego dania potrzebujesz supercienkich plastrów boczku. Poszukaj gotowych lub przykryj swoje folią i rozwałkuj butelką z winem. 

Sposób przygotowania:

1. Postaw mały garnek z olejem (w takiej ilości, by zanurzyć w nim jajko) na średnim ogniu. W innym garnku doprowadź do wrzenia wodę, a w misce obok przygotuj zimną wodę z kostkami lodu. Za pomocą łyżki lub chochli włóż delikatnie 4 jajka i gotuj równo 6 minut. Wyjmij je, włóż do zimnej kąpieli i gdy wystygną, ostrożnie je obierz i odstaw.

2. W misce połącz bułkę, migdały i parmezan. Do innej wsyp mąkę, a do trzeciej wbij i rozmieszaj jajko.

3. Połóż jajko na końcu paska boczku i zawiń (jak na zdjęciu obok). Drugi pasek nawiń na krzyż. To samo zrób z pozostałymi jajkami.

4. Włóż każde jajko do miski z mąką, potem do miski z jajkiem i na końcu do miski z bułką. W każdej delikatnie je obtaczaj, a na końcu strząśnij z jajek nadwyżkę panierki. Użyj łyżki cedzakowej i włóż jajko do wrzącego oleju na, mniej więcej, minutę, aż zrobi się złocistobrązowe. Wykładaj je na papierowy ręcznik, dopraw solą i pieprzem. Podawaj gorące na liściach sałat - szpinaku baby, roszponki i rukoli.

MH 01/2014

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Spotkanie świni z jajkiem wcale nie musi być banalne. Kluczem do sukcesu jest tu jednak użycie zdrowych, ekologicznych jajek. Jeżeli dorzucisz do tego parę kromek pełnoziarnistego chleba, energia na cały poranek zapewniona. Sprawdź amerykański przepis na śniadanie idealne.<br /><br /><a href="/dieta/Gotuj-jak-top-chef-smazone-jajka-na-boczku-z-Nowego-Jorku,5604,1"></a>
    Mens Health, 2015-01-26 13:26:03
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij