Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.0

Żeberka w piwie Guinness: przepis na męski obiad

Mięso i piwo to mistrzowskie połączenie – banalne w przyrządzaniu, sycące, krzepiące, solidne, w sam raz na męską kolację. Warte czasu gotowania i oczekiwania na ucztę. No i popijania – wiadomo czym. Odpuść na chwilę piersiom z kury, serwujemy Ci właśnie 73 g białka.

2015-04-07
żeberka w piwie fot. Charles Masters

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kg żeberek wołowych bez kości
  • 8 ząbków czosnku
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 puszki lub butelki piwa Guinness
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 250 ml bulionu wołowego

1. Natrzyj żeberka solą i pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę na wysokim ogniu, wrzuć mięso i obsmażaj, od czasu do czasu przewracając. Zaczekaj, aż będzie brązowe z każdej strony (mniej więcej 10 minut). Przełóż żeberka do większego garnka.

2. Wlej piwo do jeszcze gorącej patelni po żeberkach i zdrap wszystko, co przywarło do dna podczas smażenia. Przelej całość do garnka. Dodaj resztę piwa, bulion, cebulę pokrojoną w ćwiartki, czosnek, grubo pokrojoną marchew, grubo pokrojony seler naciowy i dwa liście laurowe. Kilka ziaren ziela angielskiego też nie zaszkodzi.

Gotuj na małym ogniu około czterech godzin. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami, purée lub kromkami wiejskiego chleba. Gdyby Irlandczycy znali nasze kiszone ogórki lub kiszoną kapustę z kminkiem, położyliby ją obok. Na pewno.

Nota techniczna: 830 kcal, białko 73 g, tłuszcze 45 g, węglowodany 19 g, błonnik 3 g. 

Kuchenne patenty MH:

Aby danie pozostało dłużej gorące, włóż talerze do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni C i zostaw je na 10 minut. 

Na samym talerzu możesz jeszcze użyć świeżo zmielonego, czarnego pieprzu. A do purée dodaj szczyptę gałki muszkatołowej. 

Zamiast marchewki można dorzucić inne warzywa korzeniowe: seler, pietruszkę lub słodkie ziemniaki.

MH 04/2012

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Mięso i piwo to mistrzowskie połączenie ? banalne w przyrządzaniu, sycące, krzepiące, solidne, w sam raz na męską kolację. Warte czasu gotowania i oczekiwania na ucztę. No i popijania ? wiadomo czym. Odpuść na chwilę piersiom z kury, serwujemy Ci właśnie 73 g białka.<br /><br /><a href="/dieta/Meska-kuchnia-zeberka-w-piwie-Guinness,6378,1"></a>
    Mens Health, 2015-04-07 07:28:51
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij