Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.4

Przepis na ekspresowe skrzydełka z kurczaka z limonką

Chrupiące skrzydełka z limonką równie dobrze mogą być przekąską na domowej imprezie, jak i czymś na ząb podczas pokerowego wieczoru z kumplami. Ich przyrządzenie trwa mniej niż godzinę, a znikają z talerza w mgnieniu oka.

tekst: Tomek Woźniak zdjęcia: Marcin Klaban 2010-07-05
fot. Vladimir Melnik 2010/shutterstock.com

Ekspresowe skrzydełka z limonką za pierwszym razem możesz przygotować według poniższego przepisu, ale później zachęcamy do eksperymentowania. Jakiego? Oto moje nasze sugestie:

Jeśli masz trochę więcej czasu na ich przyrządzenie, skrzydełka możesz wcześniej zamarynować w bardzo popularnej marynacie z miodu, soku cytrynowego i musztardy.

Inną ciekawą marynatę możesz zrobić z jogurtu naturalnego, curry, pomidorów, cebuli i świeżej kolendry. Wtedy skrzydełka koniecznie podawaj z chlebem Naan (charakterystyczny dla kuchni indyjskiej), pitą lub ryżem.

Aby zrobić skrzydełka na sposób orientalny, przyrządź je z sosem ostrygowym i sosem sojowym, której zmieszaj w proporcjach 1:1. Przed podaniem posyp jeszcze całość sezamem.

Tego potrzebujesz:

• 1 kg skrzydełek z kurczaka,

sok z 2 limonek,

pęczek majeranku,

sól i pieprz,

2 łyżeczki cukru,

100 ml tequili (opcjonalnie)

 

Tak to zrobisz:

1. Najpierw dokładnie umyj skrzydełka z kurczaka pod bieżącą wodą, a później dokładnie osusz je papierowym ręcznikiem.

2. Zwiń ściśle pęczek i posiekaj majeranek.
 

 

3. Skrzydełka włóż do żaroodpornego naczynia i polej sokiem z limonek oraz - opcjonalnie - także tequilą.
 

 

4. Dopraw całość solą, pieprzem i cukrem.

5. Wymieszaj rękoma skrzydełka tak, aby były dobrze pokryte tą "marynatą". Przykryj naczynie folią spożywczą i włóż do lodówki na 1-2 godziny.
 

 

6. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyjmij naczynie ze skrzydełkami, ale zanim włożysz je do piekarnika, odstaw na bok na 15-20 minut, żeby osiągnęły temperaturę pokojową.

7. Skrzydełka wstaw do piekarnika na 25-30 minut, a po wyjęciu nie zwlekaj z ich zjadaniem, bo przestaną być chrupiące!
 

MH

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij