Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
2.9

Męska kuchnia: 15 przepisów na dania z makaronem

Począwszy od starego, dobrego spaghetti z mięsnym sosem, makaron zadowala duszę, skutecznie wypełnia żołądek i jest szybki w przygotowaniu. Odpowiednio stuningowany zostanie Twoim sekundantem w pojedynku z tłuszczem. Oto 15 pysznych i zdrowych patentów na makaron!

Marek Alchimowicz 2015-04-23
Makaron, pasta fot. Mauro Pezzotta 2015/shutterstock

Jeśli zrezygnowałeś z jedzenia makaronu, ponieważ unikasz węglowodanów, wypróbuj strategię, dzięki której makaron wróci do Twojego menu: więcej sosu, mniej makaronu. Zmień tradycyjne proporcje makaronu na rzecz sosu, tak aby makaron stanowił jedynie część posiłku, a nie był głównym jego elementem.

Zacznij od poniższych przepisów, a dowiesz się, że można stuningować prawie każdą makaronową potrawę tak, że to sos zacznie grać w niej główną rolę. I co najważniejsze: wskazówka na wadze spadnie na Twoją korzyść.

1. Makaron penne z bekonem i zielonymi szparagami

Plasterki bekonu pokrój w cienkie paski lub kostki i wrzuć na dużą, rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Mieszaj i smaż, aż tłuszcz się wytopi i bekon nabierze złotego koloru. Łyżką cedzakową zdejmij go z patelni i odstaw.

Odsączone szparagi z puszki pokrój na kilkucentymetrowe kawałki i smaż kilka minut na tej samej patelni (jeśli boczek był chudy, dolej 1 łyżkę oliwy). Dodaj ponownie przypieczony bekon, wsyp ugotowany makaron i zamieszaj. Posyp posiekanym szczypiorkiem, suszonym oregano i startym parmezanem.

2. Linguini z kurczakiem, szpinakiem i parmezanem

Rozgrzej patelnię z oliwą i wrzuć 2 doprawione solą i pieprzem piersi z kurczaka. Smaż je z obu stron, aż zbrązowieją - jak przestygną, podziel je na mniejsze kawałki. Do wrzącej, osolonej wody wrzuć 500 g świeżych liści szpinaku, a po minucie makaron.

Gotuj minutę krócej niż czas podany do uzyskania al dente. Odsącz, zostawiając szklankę wrzątku po gotowaniu. Dorzuć kawałki kurczaka, wrzuć makaron i szpinak z powrotem do garnka. Dolej 2 łyżki oliwy extra vergine, 1 łyżeczkę zmiażdżonego czosnku, dużo startego parmezanu i szklankę wody po makaronie. Zamieszaj i dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

3. Makaron z pomidorami, kiełbasą i ciecierzycą

Na dużej patelni, na średnim ogniu, podgrzej oliwę z oliwek. Dodaj jedną słodką włoską kiełbaskę (obraną), 1 łyżeczkę nasion kopru włoskiego, 1 rozgnieciony ząbek czosnku i kilka płatków czerwonej papryki. Duś, aż mięso wyraźnie zbrązowieje.

Dodaj ok. 400 g pokrojonych pomidorów z puszki razem z sosem oraz puszkę odsączonej ciecierzycy (zachowaj wodę z ciecierzycy). Dopraw solą i pieprzem i duś przez ok. 10 minut, aż pomidory zmiękną i zaczną się rozpadać, a smaki zmieszają się ze sobą; jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dodaj wody z ciecierzycy.

Ugotuj makaron, a gdy będzie prawie gotowy, do sosu dodaj 2-3 filiżanki świeżego szpinaku i gotuj, aż zwiędnie. Wymieszaj makaron z sosem i posyp parmezanem.

4. Penne z kurczakiem, pieczarkami i orzechami włoskimi

Na patelni podgrzej oliwę z oliwek i wrzuć jeden rozgnieciony ząbek czosnku, smaż przez ok. minutę. Dodaj 225-350 g pokrojonych na plasterki pieczarek i duś, aż wypuszczony sok wyparuje. Dodaj pół filiżanki białego, wytrawnego wina i duś przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż wino zmniejszy swoją objętość o połowę, a pieczarki zrumienią się.

Dodaj 1,5-2 filiżanki posiekanego mięsa z kurczaka, dopraw solą, pieprzem i duś, aż mięso będzie w środku ciepłe. Wymieszaj z ugotowanym penne pół filiżanki posiekanych orzechów włoskich i dużą ilością startego parmezanu.

5. Carbonara z cukinią

Na patelni podsmaż ok. 225 g pokrojonego w kostkę bekonu, aż tłuszcz zacznie się topić. Dodaj 3 pokrojone w kostkę cukinie i duś, aż zmiękną i zaczną się rumienić (przez ok. 6-8 minut). W międzyczasie w dużej misce wymieszaj 1 jajko z ¼ filiżanki śmietany i ¼ filiżanki startego parmezanu, dopraw solą i pieprzem.

Ugotuj spaghetti lub linguine, aż zmięknie; dokładnie odcedź i natychmiast dodaj do jajecznej mieszaniny. Wymieszaj, aż każda nitka makaronu będzie dokładnie oblepiona mieszaniną. Dodaj bekon, cukinię i trochę pieprzu, całość ponownie wymieszaj.

 

Dieta na masę: buduj mięśnie makaronem fot. Ollyy 2015/Shutterstock

6. Świderki z zielonym groszkiem i anchois

Rozgrzej oliwę na dużej patelni i wsyp na nią garść pokruszonej kromki chleba. Gdy okruchy staną się złote, zdejmij je łyżką, odłóż do przestygnięcia i dolej nieco oliwy na patelnię. Dorzuć posiekaną cebulę i 3 posiekane ząbki czosnku.

Kiedy się zezłocą, dorzuć kilka anchois, pół puszki odsączonego zielonego groszku, pół puszki odsączonych, pociętych w kostki pomidorów i kieliszek białego wytrawnego wina. Smaż, aż składniki zmiękną, wino nieco odparuje i składniki się połączą. Podawaj ze świderkami, posypane okruszkami chleba.

7. Makaron z puree w groszku i szynką prosciutto

W garnku ugotuj 1 filiżankę bulionu z kurczaka lub wody. Dodaj 2 filiżanki świeżego lub mrożonego groszku i gotuj, aż zmięknie. Pół filiżanki groszku odstaw na bok; pozostałą ilość groszku, wywaru, pół filiżanki startego parmezanu i 2 łyżki stołowe miękkiego masła puree zmieszaj.

Przenieś puree z powrotem do garnka, dodając ¼ filiżanki prosciutto i resztę groszku. Dodaj sól i pieprz, ugotowany makaron i wymieszaj całość. Posyp startym parmezanem.

8. Czosnkowe penne z ziemniakami i brokułem

Pokrój 450 g ziemniaków na plastry o grubości ok. 5 mm, włóż je do dużego garnka z osoloną wodą i zagotuj. Dodaj penne, gotuj przez 7 min, a następnie dodaj 450 g różyczek brokułu. Gdy brokuł jest miękki, a makaron al dente, odcedź.

Włóż z powrotem do garnka i wymieszaj z ¼ filiżanki oliwy z oliwek, 2 łyżkami rozgniecionego czosnku i dużą ilością świeżo zmielonego, czarnego pieprzu. Posyp startym serem Pecorino Romano.

9. Spaghetti z fasolą limeńską i pesto z koziego sera

W mikserze kuchennym zmiksuj 2,5 filiżanki świeżej bazylii, 0,5 filiżanki oliwy z oliwek, 55 g koziego sera, 2 łyżki stołowe posiekanych orzechów włoskich i jeden ząbek czosnku. Ugotuj spaghetti, aż będzie prawie al dente.

Dodaj 2 filiżanki mrożonej fasoli półksiężycowatej i duś, aż będzie gorąca. Odcedź makaron i fasolę, wymieszaj z pesto, dodaj sól, pieprz i ewentualnie wodę z ugotowanego makaronu dla rozrzedzenia.

10. Rigatoni ze szparagami, prosciutto i jajkiem

700 g szparagów pokrój na półcentymetrowe kawałki. Na dużej patelni podgrzej oliwę; dodaj szparagi i ok. 100 g posiekanej prosciutto. Smaż, aż szparagi będą krucho-miękkie.

W dużej misce wymieszaj 2 jajka z dużą ilością soli i pieprzu, zmieszaj ze szparagami i prosciutto. Ugotuj rigatoni, odcedź i szybko dodaj do miski z pozostałymi składnikami.

Wymieszaj, aż makaron będzie dokładnie oblepiony, w razie potrzeby dodając wodę z ugotowanego makaronu. Podawaj ze startym parmezanem.

 

Makaron, pasta fot. MarjanCermelj 2015/shutterstock

11. Makaron z kalafiorem, groszkiem i serem cheddar

Ugotuj makaron, aż będzie w połowie ugotowany; dodaj do wody 4 filiżanki różyczek kalafiora. Gdy makaron i kalafior będą prawie ugotowane, dodaj 1 filiżankę groszku; zachowaj trochę wody z ugotowanego makaronu, odcedź całość.

W dużym garnku podgrzej 0,5 filiżanki bulionu z kurczaka. Dodaj 1 filiżankę startego sera cheddar, 1 łyżkę stołową musztardy Dijon, szczyptę gałki muszkatołowej, dopraw solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj mieszankę z makaronu i ewentualnie trochę wody z ugotowanego makaronu do rozrzedzenia. Posyp serem cheddar.

12. Spaghetti z pieczonym ragout

Obierz duży bakłażan i pokrój go na 10-15-mm kostki. W naczyniu do pieczenia wymieszaj bakłażan z 225 g mielonej wołowiny, posiekaną cebulą, 2 rozgniecionymi ząbkami czosnku oraz solą i pieprzem, rozprowadź równomiernie w naczyniu i skrop oliwą z oliwek. Piecz w temperaturze ok. 220 st. C przez ok. 30-40 minut, od czasu do czasu mieszając , aż do zbrązowienia.

Dodaj ok. 400 g pokrojonych, odcedzonych pomidorów z puszki, 3 łyżki stołowe przecieru pomidorowego, 0,5 filiżanki czerwonego wytrawnego wina oraz po jednej łyżce stołowej świeżego oregano i tymianku (lub łyżeczki suszonych). Piecz jeszcze przez 10-15 minut, aż do zgęstnienia. Wymieszaj ugotowane spaghetti z sosem i posyp startym parmezanem. 13. Makaron z pomidorami, oliwkami i krewetkami

Oczyść, obierz i posiekaj ok. 225 krewetek, zachowując skorupki. W małym rondlu połącz skorupki z 1 filiżanką białego wytrawnego wina i 1 filiżanką wody. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut; odcedź na sitku i zachowaj wywar.

Podsmaż na oliwie z oliwy 1 łyżkę stołową rozgniecionego czosnku, a następnie dodaj wywar z krewetek i wina, 800 g odsączonych i pokrojonych pomidorów z puszki, 0,5 filiżanki drobno pokrojonych czarnych oliwek i 1 łyżkę stołową kaparów.

Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Dodaj krewetki i 1 łyżkę stołową świeżego oregano, duś przez minutę. Wymieszaj z ugotowanym makaronem, dodaj sól, pieprz i ewentualnie trochę wody z ugotowanego makaronu do rozrzedzenia, jeżeli sos wydaje Ci się zbyt gęsty.

14. Fusilli z cukinią i chorizo

Pokrój 2 średniej wielkości cukinie na talarki o grubości 5 mm. W rondlu podgrzej oliwę z oliwek; dodaj 1 filiżankę pokrojonej w kostkę kiełbasy chorizo i duś przez ok. 3 minuty, aż zbrązowieje. Dodaj drobno pokrojonej cebuli i rozgnieciony ząbek czosnku, duś przez 2 minuty, aż cebula zeszkli się.

Dodaj cukinię oraz 2 puszki odsączonych pomidorów i duś przez 5 minut. Dodaj sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszaj z ugotowanym fusilli i posyp posiekaną natką pietruszki.  

15. Krewetki z makaronem ryżowym  

Wrzuć azjatycki makaron ryżowy do miski i zalej go wrzącą wodą. Odcedź po 10 minutach. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju roślinnego i dorzuć 2-3 łyżki pasty imbirowej lub plasterki świeżego imbiru oraz posiekane ząbki czosnku.

Smaż, mieszając, aż zacznie intensywnie pachnieć. Wrzuć 250 g oczyszczonych i ugotowanych krewetek, dolej kieliszek białego wytrawnego wina (albo ryżowego, jeżeli masz) i smaż, aż krewetki staną się różowe z obu stron. Dorzuć makaron, zamieszaj, posyp posiekaną świeżą kolendrą.  

MH 09/2011

 

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    A w wersji szybkiej ale również pysznej: pesto od Primo Gusto z makaronem tej samej firmy. Smaczny obiad w kilka minut! MNIAM!
    ~kozak, 2016-10-11 10:27:25
  • avatar
    zgłoś
    Ważna jest jakość makaronu. Ja wybieram Primo Gusto - mają bardzo dużo rodzajów makaronu, od canelloni przez spaghetti aż po tortellini - każdy wybierze coś dla siebie. Jakość w kuchni to podstawa!
    ~wojti, 2016-09-16 22:19:37
  • avatar
    zgłoś
    Począwszy od starego, dobrego spaghetti z mięsnym sosem, makaron zadowala duszę, skutecznie wypełnia żołądek i jest szybki w przygotowaniu. Odpowiednio stuningowany zostanie Twoim sekundantem w pojedynku z tłuszczem. Oto 15 pysznych i zdrowych patentów na makaron!<br /><br /><a href="/dieta/Meska-kuchnia-15-przepisow-na-dania-z-makaronem,6517,1"></a>
    Mens Health, 2015-05-05 10:37:49
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij