Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Małże: przepis na superformę ze skorupek

Nie bez powodu dieta śródziemnomorska jest uznawana za jedną z najlepszych. Jest zdrowa, sprzyja długowieczności i urodzie, także męskiej. W karnawale można zaszaleć i skusić się na małże – chude, pełnowartościowe białko. I ten smak! 

2015-03-24
Małże: przepis na superformę ze skorupek fot. Alena Haurylik 2015/shutterstock

Przepis na budowę mięśni

To krzepkie danie zawiera 10 mg cynku – a to aż 68% Twojego dziennego zapotrzebowania na ten kluczowy dla podniesienia poziomu testosteronu minerał. A że cynk tracisz, pocąc się – małże będą idealnym pomysłem na potreningowy posiłek.

Według badań University of Valladolid w Hiszpanii, intensywnie ćwiczący często cierpią na niedobór tego minerału. Kolejnym kluczowym elementem Twojego menu są węglowodany. Po treningu potrzebujesz ich, by uzupełnić niedobory glikogenu w mięśniach, a pełnoziarnista bagietka dostarczy Ci go bez dodatku tłuszczów nasyconych i soli.

 

Natomiast beta-karoten zawarty w soku z marchwi pomoże Ci chronić skórę. Działa on jak naturalny filtr pochłaniający szkodliwe promieniowanie słoneczne, zabezpieczając głębsze warstwy skóry. Przyda Ci się na wypadek, gdyby kumple zabrali Cię nagle na karnawałowy wypad do Rio.

Przepis na spalanie tłuszczu

Ta potrawa nie wymaga ani wielkich umiejętności kucharskich, ani grubego portfela, natomiast przełoży się na wynik na wadze. Niedrogie i odżywcze małże są bogatym źródłem białka, witaminy B12, wapnia, cynku, żelaza i selenu przyspieszającego metabolizm, a przy tym wszystkim jej 100 gramów to tylko 55 kcal. Zwykle klasyczne danie z małży – moules marinière – to tłuszczowa bomba.

W naszym przepisie śmietanę zamieniamyna niskotłuszczowe mleko skondensowane. Pozbędziesz się w ten sposób nadmiaru tłuszczu, nie tracąc kremowej konsystencji.

Smak wina, cytryny i ziół pozwoli Ci zapomnieć o 89 gramach tłuszczu, jakie zawiera kubek śmietany (250 ml). Taka sama ilość skondensowanego mleka to tylko 27 g tłuszczu. Bylebyś nie wpadł na pomysł, żeby dodać porcję frytek i łychę majonezu...

Baza dla obu przepisów:

  • 1,5 kg małży
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 1 łyżeczka masła
  • 4 małe cebulki
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki czarnegopieprzu

Dodatek do wersji na spalanie:

  • 250 ml skondensowanego mleka odtłuszczonego
  • 125 ml białego wina
  • 3 łyżki posiekanej świeżej pietruszki

Dodatek do wersji na budowę mięśni:

  • 500 ml soku marchwiowego
  • 2-3 cm imbiru
  • 3 łyżki świeżego szczypiorku
  • 2 pełnoziarniste bagietki

Cztery kroki, by małże powalczyły z Twoją oponką albo dodały Ci mięśni.

Krok 1. Przygotuj małże

Dla obu: Słowo klucz: świeżość. Kupuj małże czyste, nieotwarte i wolne od skorupiaków albo bródek (jasnobrązowe, włochate żyjątka na muszli) i zjedz w ciągu 48 godzin.

Są żywe, gdy je kupujesz, i niech tak zostanie – wyłóż je do miski i przykryj mokrą ściereczką, by mogły oddychać i pozostały wilgotne. Trzymaj je na dolnej półce lodówki. Pod żadnym pozorem nie przechowuj ich w wodzie i nie zamykaj w szczelnych opakowaniach: to je zabije.

Przed gotowaniem przepłucz małże pod bieżącą wodą i puknij palcem w każdą z nich – jeśli pozostanie zamknięta, jest OK. Jeśli się otworzy – jest martwa i wyrzuć ją do kosza.  

 Krok 2. Zadbaj o aromat

Dla obu: Posiekaj czosnek i szalotki. Podsmaż je na maśle na średnim ogniu przez 5 minut w garnku z pokrywką. W tym czasie posiekaj cebulę i wyciśnij sok z połowy cytryny.  

Spalanie: Musisz działać szybko, więc dobrze się przygotuj. Otwórz i spróbuj wina. Otwórz puszkę mleka i posiekaj drobno pietruszkę.  

Mięśnie: Ustaw piekarnik na 150 OC i zagrzej w nim bagietki. Obierz imbir – zeskrob skórkę łyżką – i drobno posiekaj razem ze szczypiorkiem. Jeśli masz sokowirówkę, wrzuć do niej siedem dużych marchewek, jeśli nie – przygotuj pół litra soku marchwiowego.  

Krok 3. Wrzucaj mięczaki

Spalanie: Do podsmażonego czosnku i szalotek dodaj wino i sok z cytryny, podkręć ogień, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2 minuty, po czym dodaj mleko, cebulę i pietruszkę. Gdy mikstura ponownie zacznie wrzeć, wrzuć do niej małże i przykryj pokrywką.  

Mięśnie: Do czosnku i szalotki dodaj sok marchwiowy, imbir i sok z cytryny. Zwiększ ogień i gotuj, aż wyparuje połowa soku. Dodaj cebulki, szczypiorek i małże, przykryj i zostaw na dużym ogniu.  

Dla obu: Gotuj małże, aż się otworzą – zwykle potrzeba na to od 3 do 5 minut. Wstrząśnij garnkiem, by zamieszać zawartość. Nie rób tego łyżką, by małże nie wypadły z muszli i byś nie musiał tracić czasu na wyławianie ich z dna garnka.  

Krok 4. Grande Finale

Dla obu: Po tych 3-5 minutach zdejmij garnek z ognia, dodaj odrobinę pieprzu i przełóż zawartość do wazy. Jeśli któraś małża nie otworzyła się podczas gotowania, wyrzuć ją do kosza.

Podaj potrawę na stół, nie zapomnij postawić pustej miski na skorupy i porządnych chusteczek. Chyba że chcesz, by goście wycierali palce w obrus.  

Spalanie: Podaj łyżki i zajmij się potrawą, tak jakbyś jadł zupę.  

Mięśnie: Wyjmij z piekarnika bagietki i podaj je razem z małżami. Maczane w sosie będą przepyszne. W sosie, nie białym winie! Smacznego.  

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Nie bez powodu dieta śródziemnomorska jest uznawana za jedną z najlepszych. Jest zdrowa, sprzyja długowieczności i urodzie, także męskiej. W karnawale można zaszaleć i skusić się na małże ? chude, pełnowartościowe białko. I ten smak!<br /><br /><a href="/hitech/Malze-przepis-na-superforme-ze-skorupek,6170,1"></a>
    Mens Health, 2015-03-26 12:11:29
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij