Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
2.2

Lody naturalne: przepisy i porady

Myślałeś kiedyś, żeby samemu sobie kręcić lody w domu? Po tym szybkim instruktażu wrócisz do tego pomysłu. Jesteśmy za! 

Lody naturalne Naszła Cie ochota na lody? Zrób je sam!

Dlaczego nie ze sklepu?

Nie ma co być ortodoksyjnym lodożercą, ale te Twoje, samodzielnie zrobione, będą po prostu lepsze i zdrowsze. Sklepowe zawierają zazwyczaj mleko w proszku, w którym zawartość laktozy szybuje pod niebo. Nie wszyscy dobrze ją trawią. Z kupowanych sorbetów też niedużo zostaje zdrowego po pasteryzacji, więc...

1. Rzemieślnicze

Na pierwszy rzut oka są wrogiem wakacyjnego paka. Na drugi jednak – dzięki pozbyciu cukru i chemicznych stabilizatorów wprowadzając kokosa i daktyle, wiernego przyjaciela z dzieciństwa dobre źródło paliwa po siłowni.

2. Jogurtowe

Mrożony jogurt rozpoczął swoją karierę latach 80., i całkiem zasłużenie. Jego unikatowość to oczywiście znikoma obecność tłuszczu i przede wszystkim zawartość probiotyków. Niestety, te z supermarketu popsute są często niezdrowymi dodatkami.

3. Granita

Sorbet ma gładką konsystencję, natomiast granita kryształową, ale w obu postaciach świetnie oczyszczają po posiłku (wypróbuj przy najbliższym grillu). I sam zdecydować o ilości cukru w środku.

4. Gelato

Włoscy kuzyni naszych lodów mają wyższą zawartość mleka/śmietany i przede wszystkim są wolniej kręcone. Skutkuje to większą objętością, ponieważ do ich środka dostaje się więcej powietrza.

Zimna Fuzja

Na początek wiadomość, z którą należy się pogodzić i przyjąć jak aksjomat: nie ma lodów bez cukru. A teraz z tą wiedzą można zacząć kombinować – używać płynnej stewii, miodu, mleczka kokosowego itp. To zresztą zalecamy, bo nie dość, że dostaniesz więcej smaku, to jeszcze trochę (nawet niemało zresztą) witamin wpadnie.

A teraz czas na maszynkę do kręcenia lodów (nie szukaj łatwych dowcipów z Amber Gold) – taką prawdziwą. Wybór jest duży i w finansowym zasięgu normalnego człowieka – niektóre modele obracają się już w granicach stówy, choć są oczywiście też droższe i bardziej wypasione. Nie znaczy to jednak, że z tych tańszych modeli wypadać będą zimne ziemniaki zamiast lodów.

Najważniejsze, na co trzeba zwracać uwagę przy zakupie, to regulacja obrotów, bo dobre lody kręci się wolno. A jak już je sobie wyprodukujesz w domu, to najzdrowiej i najbezpieczniej będzie zjeść je w ciągu 2 tygodni. Jeżeli oczywiście uda Ci się aż tyle czasu wytrzymać. 

Nie bój się próbować

Obok znajdziesz cztery przykładowe kombinacje, ale sam też możesz uruchomić wyobraźnię. Zwłaszcza że mamy sezon na świeże owoce i naprawdę można (tanio) poszaleć. Do serwowania Twoich lodowych wynalazków przyda się zgrabna łopatka i wiedza, że zanurzenie  jej na chwilę przed krojeniem w gorącej wodzie znacznie ułatwia operację. Nóż będzie wchodzić jak w masło.

1. Granita z miodem i imbirem

6 porcji

  • 4 saszetki zielonej herbaty
  • 5 cm świeżego imbiru, startego
  • 150 ml miodu
  • 6 łyżek soku z cytryny

Sposób:

Zagotuj 750 ml wody i wrzuć do niej saszetki herbaty i starty imbir. Odstaw na 15 minut, żeby wywar naciągnął smakiem. Wyjmij saszetki i zostaw do ostygnięcia. Teraz wmieszaj miód i sok z cytryny. Przez gęste sito przelej płyn do pojemnika i zamroź. 

2. Gelato z awokado

6 porcji

  • 3 duże, dojrzałe awokado
  • 300 ml gęstego mleka kokosowego
  • starta skórka i sok z ½ limonki
  • 175 g miodu
  • 1 łyżka aromatu waniliowego

Sposób:

Zmiksuj wszystkie składniki (oczywiście awokado jest obrane i bez pestek, prawda?) i wrzuć do maszyny do lodów na wolne obroty. Gelato przy podaniu powinno być miękkie i puszyste, a zamiast łyżeczek podaj herbatniki oblane czekoladą.

3. Rzemieślnicze ciasteczka

10 porcji

  • 250 ml gęstego mleka kokosowego
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • ¼ szklanki miodu
  • szczypta morskiej soli
  • 125 g nerkowców
  • 100 g daktyli
  • 65 g surowego kakao
  • 2 łyżki gęstego mleka kokosowego

Sposób:

Zblenduj cztery pierwsze składniki i mroź je przez 3-4 godziny. Zblenduj cztery następne najpierw nerkowce, które możesz namoczyć przez noc) do konsystencji ciasta i mroź przez 1 godzinę. Łyżeczką napełnij 10 foremek do ciastek (ciasto - kokos - ciasto), zawiń je w plastikową folię i wstaw do zamrażalnika.

4. Jogurtowe ze śliwką

6 porcji

  • 250 g serka ricotta
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 200 g śliwek, posiekanych
  • 4 łyżki surowego kakao
  • 6 łyżek cukru kokosowego
  • 100 g orzechów włoskich posiekanych
  • szczypta morskiej soli
  • Śruta kakaowa, do dekoracji

Sposób:

Zblenduj wszystkie składniki oprócz śruty kakaowej. Masę przełóż do maszyny do lodów i kręć 35-45 minut, a potem wstaw do zamrażalnika. Podawaj posypane śrutą kakaową w towarzystwie filiżanki espresso. 

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij