Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ

1


OCEŃ
3.1

Kulinarny przepis na... udaną randkę

Kolacja we dwoje już dziś wieczorem? Bez paniki. Odpuść sobie kosmiczne przepisy kuchni molekularnej i skup się na potrawach prostych do wykonania i smacznych. Dziś w menu przegrzebki ze szparagami, kozi ser, dobre wino oraz zadowolona partnerka. Na deser.

Marek Alchimowicz 2014-12-12
Kulinarny przepis na... udaną randkę fot. Misha Gravenor

Randka z kolacją

Ona i tak będzie zachwycona, jeżeli coś sam przygotujesz, nie przesadzaj więc ze zbyt skomplikowanymi przepisami. Szybkie przystawki, danie główne, wcześniej przygotowany deser i sukces murowany. Zacznij już się głowić, co podasz na śniadanie.

I jeszcze jedno: oczywiście, Ty jesteś szefem i gospodarzem, ale odrobina współpracy w kuchni dobrze rokuje na przyszłość. Poproś, by posiekała zioła lub zrobiła sos do sałaty – wspólne pichcenie łączy.

Proste przekąski

Gdy już zaprosisz ją na randkę, przygotuj coś nieskomplikowanego. To z nią masz spędzać czas, a nie z patelnią.

Kozi ser z ogórkiem

Obierz ogórka i pokrój go wzdłuż na cienkie plastry. Na jeden koniec plastra nałóż łyżkę miękkiego koziego sera i gałązkę świeżego koperku. Zwiń w rulonik i zepnij wykałaczką.

Krewetki w bazylii

Obrane i pozbawione czarnej nitki skrop sokiem z cytryny i dopraw solą. Zawiń każdą krewetkę w duży liść bazylii i przymocuj go dodatkowo wykałaczką. Opiekaj lub grilluj, aż krewetki się zarumienią, czyli około 2 minut z każdej strony.

Paluch chlebowy z prosciutto

Jedną trzecią włoskich paluchów chlebowych posmaruj marmoladą z pigwy, fig lub moreli, a następnie owiń ciasno plastrem szynki prosciutto.

Przegrzebki ze szparagami fot. Misha Gravenor

Przegrzebki ze szparagami

To danie przypadnie jej do gustu: przegrzebki, zwane małżami św. Jakuba, są delikatne w smaku i praktycznie nie da się ich zepsuć w kuchni, a szparagi to szparagi. Wystarczy popatrzeć.

Składniki:

  • 6 dużych przegrzebków
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 3 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
  • 25 ml białego, wytrawnego wina
  • starta skórka z limonki
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżki świeżej mięty
  • 1/4 szklanki maślanki
  • pęczek szparagów

1. Opłucz przegrzebki w zimnej wodzie i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Dopraw solą i pieprzem z obu stron. Szparagi pozbaw zdrewniałych końcówek i ugotuj na parze.

2. Na patelni rozgrzej masło i gdy zacznie skwierczeć, włóż przegrzebki. Smaż 4 minuty z jednej strony, obróć i kolejne 3 minuty z drugiej.

3. Zdejmij przegrzebki z patelni, przełóż je na talerz i przykryj folią aluminiową, by zachowały temperaturę. Na patelnię wlej wino i sok z limonki. Zamieszaj i gotuj, aż płyn odparuje do połowy. Dolej maślankę, startą skórkę z limonki, posiekane liście świeżej mięty i gotuj, aż płyn zmniejszy swoją objętość do połowy. Utrzymuj średni ogień.

4. Ugotowane szparagi – zielone są delikatniejsze i szybciej dochodzą, niż białe – przełóż na patelnię z sosem. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Rozłóż przegrzebki na talerze, obok szparagi i polej danie sosem z patelni.

Dopasuj wino

Oprócz wyjątków, nie ma jednego idealnego sposobu na dobranie wina do dania. Każde wino uwydatni inny walor potrawy, ale jednak trzeba próbować. Zdradzamy trzy strategie dobrego wyboru.

Podobieństwo
2011 Lieu dit, Chenin Blanc, Santa Ynez Valley, California

Smaki słodkich gruszek i owoców pasują do słodyczy przegrzebków.

Przeciwieństwo
2011 Massican, "Annia", Napa Valley

Mineralny i kwasowy smak tego białego wina dopełnia maślanego aromatu tej potrawy.

Polej czerwone
2010 Grosjean, Gamay, Vallee D’aosta, Włochy

To lekkie czerwone wino zawiera taniny, które nadają owocom morza miękką strukturę. 

truskawki ze śmietaną fot. Misha Gravenor

Ręka mistrza deserów

Truskawki ze śmietaną w syropie z porto

Nie musisz włączać piekarnika, żeby przygotować seksowny, letni deser. Wystarczą dojrzałe truskawki, porto, cukier, śmietana i czarny pieprz.

Zrób syrop z porto
Zagotuj 1,5 szklanki brązowego porto z 1/4 szklanki cukru. Gdy objętość syropu zmniejszy się do 1/2 szklanki (ok. 6 min), odstaw do ostygnięcia.

Przygotuj truskawki
Opłucz, oderwij szypułki i pokrój na ćwiartki 25 dkg świeżych truskawek. Skrop je odrobiną syropu z porto i odstaw na 15 minut.

Dodaj śmietanę i podawaj
Nałóż na truskawki warstwę kwaśnej śmietany, skrop ciepłym syropem z porto i dopraw odrobiną świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

MH 07/2013

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Kolacja we dwoje już dziś wieczorem? Bez paniki. Odpuść sobie kosmiczne przepisy kuchni molekularnej i skup się na potrawach prostych do wykonania i smacznych. Dziś w menu przegrzebki ze szparagami, kozi ser, dobre wino oraz zadowolona partnerka. Na deser.<br /><br /><a href="/dieta/Kulinarny-przepis-na-udana-randke,5441,1"></a>
    Mens Health, 2015-03-16 13:42:43
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij