Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ

Kuchnie świata: przepis na pierś z indyka techniką stir fry

Stir fry, styl przyrządzania potraw rodem z azjatyckiej kuchni, nie został wcale wymyślony dla niecierpliwych kucharzy, ale świetnie się u nich sprawdza. Mocny ogień i szybkie mieszanie pozwalają zachować mięsu i warzywom całość smaku i aromatu. Namawiamy: try stir fry! 

przepis na pierś z indyka w stylu stir fry fot. gori910 2015/Shutterstock

Składniki na 2 porcje:

250 g piersi z indyka

2 łyżeczki sosu sojowego

2 łyżeczki sake lub białego, wytrawnego wina

 

1 łyżeczka ziarnistej musztardy

1 ząbek czosnku

szczypta brązowego cukru

1 łyżeczka startego, świeżego imbiru

kawałek cukinii (ok. 10 cm)

kawałek fenkułu

1 łyżka oleju rzepakowego

1 szklanka ryżu

Sposób przygotowania:

 

1. Umyj filet z indyka w zimnej, bieżącej wodzie i osusz dokładnie papierowym ręcznikiem. Połóż go na desce i oczyść ostrym nożem szefa kuchni z kawałków tłuszczu na bokach i z błon. Pokrój mięso w cienkie paski. Odstaw. Na kuchence nastaw garnek z ryżem i ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

 

2. Obierz czosnek i drobno go posiekaj. Korzeń świeżego imbiru obierz ze zdrewniałej skórki i zetrzyj na tarce. Wsyp do miski lub do blendera, dodaj alkohol, sos sojowy, musztardę i szczyptę cukru. Zmieszaj wszystkie składniki na gładko. Marynatą zalej mięso – najlepiej w zamkniętym, foliowym worku – wstrząśnij i wstaw do lodówki na 5-10 minut.

 

3. Cukinię obierz ze skórki, a następnie potnij ją wzdłuż na cienkie paski. Koper włoski, czyli fenkuł, obierz z twardawej skórki (przypomina trochę kalarepę) i pokrój w cienkie plasterki. Fenkuł ma anyżowy posmak, więc jeżeli go nie znosisz, nie przesadzaj z ilością.

 

4. Rozgrzej bardzo mocno wok z olejem, potrząsając nim, by cała powierzchnia pokryła się tłuszczem. Wsyp mięso z marynatą i smaż 4-5 minut, intensywnie mieszając. Dodaj paski warzyw i smaż kolejne 2 minuty, stale mieszając – mięso będzie soczyste, a warzywa chrupkie. Odsącz ryż i podawaj w osobnej misce obok mięsa.

Gotuj z mistrzem: Alicja Than

Z wykształcenia japonistka, z pasji gotująca restauratorka. Obecnie współtworzy z mężem Alonem – mistrzem sushi – 3 restauracje w Warszawie: Izumi Sushi w Palmiarni, Izumi Sushi Plac Zbawiciela oraz pierwszy w Polsce japoński bar i restaurację – Izumi Izakaya.

Angażuje się w promowanie wciąż mało znanej sztuki kulinarnej Japonii oraz Azji Południowo-Wschodniej. Swoimi przepisami dzieli się też na blogu www.foodfashionblog.com 

MH 03/2014

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Technika stir fry, rodem z azjatyckiej kuchni, nie została wcale wymyślona dla niecierpliwych kucharzy, ale świetnie się u nich sprawdza. Mocny ogień i szybkie mieszanie pozwalają zachować mięsu i warzywom całość smaku i aromatu. Namawiamy: try stir fry!<br /><br /><a href="/dieta/Kuchnie-swiata-przepis-na-piers-z-indyka-technika-stir-fry,5644,1"></a>
    Mens Health, 2015-01-22 16:08:20
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij