Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ

2


OCEŃ
3.6

Kuchenne triki i patenty, których użyjesz nie raz

Nie daj sobie wmówić, że kuchnia to wyłącznie celebracja z degustacją. Jak w sporcie, liczy się tu sprawność, szybkość i ostateczny wynik. Gotowanie to patenty, sposoby i sposobiki. Stań się domowym szefem kuchni bez kursów i poradników, poznając dziś niektóre z nich.  

Marek Alchimowicz 2014-11-21
fot. Thomas MacDonald

Żeby przygotować świetne dania, naprawdę nie trzeba inteligentnego sprzętu kuchennego stworzonego na potrzeby przemysłu kosmicznego. Większość szefów kuchni nie ma japońskich noży (pomijamy tych z telewizji, ale im ten sprzęt fundują sponsorzy). Ich dania wyglądają i smakują wyjątkowo, ponieważ improwizują, używając sprzętów i składników dostępnych również w naszych kuchniach. Dzięki tym patentom i trikom będziesz jadł szybciej, smaczniej i zdrowiej. 

Nie oddawaj fartucha

Nawet jeśli nie stoi nad Tobą szef kuchni i nie drze się, że za wolno pracujesz, i tak pewnie chciałbyś zaoszczędzić trochę czasu w kuchni. Te strategie pomogą Ci szybciej ogarniać robotę i podawać jedzenie na stół.

Używaj oliwek jako przyprawy

Możesz wzmocnić atramentowy kolor i smak czarnych oliwek bez pestek, susząc je w przyspieszonym tempie w mikrofalówce. Połóż kilka oliwek na talerzu i podgrzewaj je na najwyższym programie przez 2 minuty. Powtarzaj cykl podgrzewania do czasu, aż oliwki da się skruszyć między palcami. Możesz używać tej podrasowanej przyprawy zamiast soli do takich potraw, jak steki, pieczone warzywa lub ryby.

Czystymi kombinerkami świetnie wyciąga się ości. Oddziel kręgosłup palcami od mięsa ryby, chwyć kombinerkami i odciągnij w kierunku głowy.

Ułatw sobie obieranie jajek

Im jajka świeższe, tym trudniej zdjąć z nich skorupkę po ugotowaniu na twardo. Możesz uniknąć takiej sytuacji, dodając do jeszcze zimnej wody odrobinę sody. Przenika ona przez skorupkę jajka, zapobiegając przyklejeniu się do skorupek albuminy – substancji znajdującej się w białku jajka. Tak czy owak, zawsze przekładaj po ugotowaniu jajka z wrzątku do zimnej wody (nawet bez sody), bo to ułatwia ich obieranie.

Przyspieszaj rozmrażanie

Nie kładź zamrożonego mięsa na blacie, czekając godzinami, aż się rozmrozi – ten sposób pozwala bakteriom się rozmnażać. Zamiast tego włóż je do torebki strunowej i włóż do miski z zimną wodą, umieszczonej w zlewie. Zmieniaj wodę co pół godziny, aż mięso zupełnie się rozmrozi, czyli około 2 godzin w przypadku porcji 1,5-2-kilogramowej.  

Wykorzystaj potencjał

Metalowy durszlak z powodzeniem może pełnić rolę przykrywki patelni. Tłuszcz nie będzie pryskał podczas smażenia, a jednocześnie smażenie nie zamieni się w duszenie.

Blender lub wiertarka

Bezprzewodową wiertarkę warto mieć pod ręką, bo nie tylko po to, by dokonać szybkiej domowej naprawy - może też awaryjnie zastąpić mikser lub blender w kuchni. Z niektórymi zadaniami radzi sobie nawet szybciej: włóż do niej końcówkę do miksowania i spróbuj zrobić sorbet lub pianę z białka jajek. To działa!

Zamieszaj w przyprawach

Gotowe mieszanki przypraw często zawierają glutaminian sodu i inne polepszacze, by równoważyć brak smaku. Nie kupuj ich w sklepie, tylko przygotuj w domu własną, kompletną linię mieszanek na każdą okazję. Praktyczniej, zdrowiej i taniej. Mieszanki przechowuj w szczelnych pojemnikach.  

 

Zmiksuj A

Zmiksuj B

Zmiksuj C

Zmiksuj D

Zmiksuj E

Kumin

*

 

*

*

*

Kolendra

*

 

*

*

*

Kurkuma

*

*

     

Cynamon

 

 

 

*

 

Pieprz Cayenne

 

*

*

   

Papryka

 

*

    *
 

Używaj do: kuchni azjatyckiej, krewetek szybko smażonych oraz ryb.

Używaj do: pieczonego kurczaka i wieprzowych kotletów.

Używaj do: chilli con carne, smażenia cebuli, kuchni meksykańskiej.

Używaj do: jagnięciny, wieprzowiny, ryżu i kuskus.

Używaj do: żeberek z rusztu i grillowanych lub pieczonych warzyw.

Nie bój się soli - wykorzystaj ją

Nie należy z nią przesadzać w kuchni i i sypać bez opamiętania, ale dobra sól swój smak ma i całą kupę zdrowych minerałów. I jeszcze inne zalety. 

Sól jako... wywabiacz

Gdy zachlapiesz koszulę czerwonym winem (lub czerwonym sosem), nie martw się, że nie masz pod ręką odplamiacza. Zdejmij koszulę, rozłóż na płaskiej powierzchni i posyp plamę solą. Odczekaj 2-3 minuty, aby sól miała czas wchłonąć plamę. Następnie usuń sól i wrzuć koszulę do pojemnika na brudne rzeczy. Natomiast gdy wysypiesz sól na obrus, nie polewaj jej czerwonym winem – w tej kolejności to nie działa.  

kuchenne triki fot. Thomas MacDonald

Sól jako... przyprawa

Przygotuj własną, domową przyprawę. Sól morską gruboziarnistą zmieszaj w robocie kuchennym z wyciśniętym czosnkiem, startą skórką cytryny, posiekanymi ziołami lub ostrym sosem – wybór zależy od tego, na co masz akurat ochotę. Następnie przełóż mieszankę na papierowy ręcznik i susz przez 12 godzin. Przechowuj w torebce strunowej lub w słoiku i doprawiaj tą własnoręcznie wykonaną przyprawą jajka, kurczaka w marynacie, wieprzowinę, a nawet smażony stek. 

Sól jako... nawilżacz

Jeśli podczas pieczenia np. kurczaka ze skórką, ziemniaków w mundurkach czy ryb pokryjesz je solą w całości, dania te zachowają wilgoć. W dużej misce ubij pianę z 12 białek i dosyp około kilograma soli gruboziarnistej (podziel ilość składników na pół, jeśli pieczesz małą ilość produktów). Wylej grubą, około centymetra, warstwę słonej piany na blachę, dodaj produkt do pieczenia i przykryj go drugą warstwą piany tej samej grubości. Zapiekaj danie jak zwykle, a następnie odstaw na 5 minut do ostygnięcia. Pokrusz solną skorupkę, usuń nadmiar soli i podawaj. Zapewniamy, że danie wcale nie będzie przesolone.

Domowa wędzarnia

Odrobina dymu nadaje mięsu niesamowity smak i aromat. Nie musisz budować w ogrodzie wędzarni i rozpoczynać przemysłowej produkcji. Wszystko, co trzeba, możesz dzięki naszemu patentowi szybko zrobić w domu. 

Krok 1

Pamiętaj, że to jedynie wstępny etap obróbki i potem musisz dokończyć przygotowanie mięsa w piekarniku, garnku albo na patelni. Wyłóż blachę do pieczenia o wymiarach 40 x 50 cm grubą folią aluminiową. Na każdym z brzegów zostaw 7 cm zapasu.

Krok 2

Na środek blachy nasyp garść drobnych, pokruszonych patyczków lub skrawków kory. Im większą porcję zamierzasz przyrządzić, tym więcej patyczków potrzebujesz. Nakryj je dwiema warstwami folii.

Krok 3

Połóż na folii płaski ruszt i umieść nad patyczkami mięso, które chcesz podwędzić. Do wędzenia używa się najczęściej drewna z drzew liściastych – buk, dąb, olcha – lub z drzew owocowych, najlepiej pestkowych. 

Krok 4

Nakryj blachę trzema warstwami folii, tak by dym miał w środku trochę miejsca do unoszenia się i krążenia. Zaciśnij brzegi górnej i dolnej warstwy, żeby uszczelnić pojemnik. Zrób to dobrze, bo żona lub sąsiedzi mogą nie mieć zrozumienia dla Twojej pasji. Straż pożarna też nie.

Krok 5

Połóż blachę na dość wysokim ogniu na ok. 3 minuty, aż zacznie wydobywać się dym. Zmniejsz gaz do średniego i pozwól jedzeniu się wędzić (ryby: 10-15 minut, steki: 15 min, kurczak, żeberka, polędwica wołowa: 20-30 min). Zdejmij blachę z ognia i odstaw na 15 minut, zanim zaczniesz normalnie je przyrządzać.  

Wieliczka w Twojej kuchni

Odrobina chlorku sodu może zmienić o wiele więcej, niż tylko nadać potrawie słony smak. Żaden inny produkt nie ma takiego wpływu na poprawę jakości jedzenia, jak zwykła sól. Przykład: za sprawą nieoczyszczonej, grubej soli filet z łososia zmienia się w skandynawski gravlax – fantastycznie zdrową i smaczną przekąskę.   

Krok 1

Do młynka do przypraw wsyp pół szklanki grubej soli, 2 łyżki jasnobrązowego cukru i po 1 łyżce ziaren kopru włoskiego, kolendry i czarnego pieprzu. Zmiel grubo. Wskazówka – jeśli nie masz młynka, wsyp składniki do torebki strunówki i utłucz je ciężkim garnkiem lub patelnią.

Krok 2

Przesyp zmielone przyprawy do średniej wielkości miski. Dodaj miąższ i sok z połowy cytryny i 2 łyżki wódki, a następnie dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Papierowymi ręcznikami osusz około kilogramowego fileta z łososia bez ości (ale ze skórą). Połóż go skórą do dołu na dużym kawału plastikowej folii do żywności. Równomiernie rozsmaruj solną mieszankę na mięsie bez skóry i posyp połową pęczka koperku. Szczelnie owiń łososia folią i połóż (cały czas skórą do dołu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

Krok 4

Przykryj łososia drugim kawałkiem papieru pergaminowego, a następnie dociśnij go kolejną blaszką obciążoną dwiema cegłami lub dużymi puszkami. Włóż całość do lodówki na 2-3 doby (długość czasu zależy od grubości filetu) po to, aby filet stwardniał.

Krok 5

Wyjmij łososia z folii, opłucz pod zimną, bieżącą wodą i osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój w plastry i podawaj. Możesz go też przechowywać dłużej (do 3 dni), zawiniętego w folię w lodówce. 

Dawaj sobie radę w każdych okolicznościach

Nie ma lekko. Mc Gyver na pewno by nie wymiękł i coś skutecznego wymyślił. Nie jesteśmy od niego gorsi. Trochę chemii i fizyki zawsze się przyda.   

Szybkie chłodzenie

Ciepłe piwo jest słabe. Włóż butelkę do dużej miski napełnionej wodą z lodem, dosyp 1 łyżkę soli (rozmieszaj dokładnie!). Sól obniża temperaturę zamarzania wody, więc lód będzie się wolniej rozpuszczał, a piwo schłodzi się szybciej.

Krystaliczny lód

Kostki lodu z wody z kranu będą miały mętne zabarwienie. Użyj schłodzonej, przegotowanej wody, a kostki będą jak kryształ i Twoja whisky będzie lepiej wyglądać.

Ratunek butelki

Korek do wina pękł podczas wyciągania? Wciśnij go po prostu w głąb butelki trzonkiem noża. Na końcu kawałka grubej dratwy zawiąż podwójny węzeł i wsadź do butelki. Przechyl ją, przepchnij korek za pomocą węzła w kierunku szyjki butelki, a potem do góry i na zewnątrz.    

MH 12/2013

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij