Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.5

Kubełek, burger i szejk w wydaniu Men's Health

W MH nie jesteśmy ortodoksyjni. Uważamy, że jeśli ktoś chce jeść śmieci, niech je. Czas na konsekwencje przyjdzie później. Nie znaczy to jednak, że sposób na obniżenie wymiaru kary nie istnieje. Oto nasze patenty na 3 klasyków śmieciowego jedzenia. 

MH 2016-10-12
fast food w domu fot. Shutterstock

Podwójny cheeseburger

Wyrzuty sumienia po dniu oszustwa na diecie można zmniejszyć, jeśli zmodyfikujemy trochę tego króla McDonald’sa.

To się zawsze tu zaczyna. Charakterystyczne złote łuki McDonald’sa zwykle stają się cmentarzyskiem dobrych intencji i złożonych przyrzeczeń. To tu faceci zmęczeni dobrze zaczętym wieczorem zapominają o swoich celach treningowych i oddają się błogiemu obżarstwu.

I o ile BigMac jest sztandarowym produktem tej firmy, o tyle cheeseburger z podwójnym serem jest tym najczęściej wybieranym przez głodnych imprezowiczów. Wraz z jego 23 g aromatycznego tłuszczu oraz 445 g pysznych kalorii. Nie ma co się oszukiwać – uwielbiamy je. Tylko to poczucie winy...

Dlatego Men’s Health poprosił Marka Sargeanta, szefa kuchni restauracji z gwiazdką Michelin, który sam nie gardzi czasem daniami z Maca, by spojrzał na niego świeżym okiem.

"Pamiętajcie jednak, że każdy składnik czemuś służy – ostrzegał. – Słodycz bułki, mocny smak mięsa i sera, słodko-ostry keczup, musztarda, cebula i ogórek – to wszystko składa się na pyszny smak burgera. Mówi się, że można zredukować ilość tłuszczu. Klasyczny burger jest gruby, więc potrzebuje dużo tłuszczu, który wytopi się podczas smażenia i spowoduje, że kotlet będzie miękki i wilgotny. Jednak burgery z MacDonalda są cienkie i szybko smażone, dlatego najlepiej użyć chudego mięsa.

Kup bardzo chude mięso (z zawartością tłuszczu nie większą niż 5%) i zrób z niego dwie równe kulki. Rozgnieć na papierze do pieczenia, tak by miały około 3 mm grubości. Odstaw na godzinę do lodówki. Płucz świeżo pokrojoną cebulę pod zimną wodą przez 5 minut, odsącz, zawiń w papierowy ręcznik i wyciśnij z niej jak najwięcej soku".

Sargeant wyjaśnia, że to pozbawia ją ostrego smaku i sprawia, że staje się chrupiąca. Dopraw mięso solą, pieprzem i cebulą w proszku – dzięki temu ostatniemu składnikowi uzyskasz pyszny, nasycony smak. Smaż na gorącej patelni bez tłuszczu – 2 minuty każdą stronę. Na końcu ułóż wszystkie składniki na bułce i włóż całość do kuchenki mikrofalowej na 15 sekund (na najwyższą moc). Brzmi jak herezja? "To działa. Temperatura podgrzewa keczup, musztardę i cebulę, topi ser i zmiękcza bułkę. Efekt będzie taki, jak lubisz" – zapewnia Sargeant. 

Potrzebujesz: 

Burger

  • 200 g chudej, mielonej wołowiny
  • 1/2 posiekanej cebuli
  • cebula w proszku okrągła bułka typu brioche
  • 4 plasterki ogórka kiszonego
  • 2 plastry sera typu cheddar
  • 1 łyżka keczupu
  • 1/2 łyżeczki musztardy typu French Yellow

Usprawiedliwienie 1

Dzięki temu burgerowi zaspokajasz połowę zalecanej dziennej dawki białka. Już lepiej?

Usprawiedliwienie 2

Ogórki kiszone zawierają dobre dla jelit probiotyki, podobne do tych w jogurcie. Na szczęście to nie jogurt, a cheeseburger. 

 

fast food w domu fot. Shutterstock

Deser - szejk

Jasne, że zawiera cukier, ale dodatek ciemnej czekolady sprawi, że równoważysz to dodatkową dawką przeciwutleniaczy. Ponadto sól zniweluje nadmierną słodycz. Ubij wszystkie składniki blenderem, wlej do szklanki, posyp startą czekoladą. Rurka do picia – obowiązkowa. 

Szejk

  • 2 szklanki dobrych lodów waniliowych
  • 1 i 1/4 szklanki mleka 1,5%
  • 2 łyżki dobrej jakości kakao
  • 1 łyżka napoju Malt
  • szczypta soli morskiej
  • ciemna czekolada do starcia 

 

fast food w domu fot. Shutterstock

Kubełek MHC

Dzięki odrobinie planowania i dietetycznych sztuczek, możesz przygotować ucztę. Zdrową.  

Potrzebujesz:

Kurczak

  • 4 nogi z kurczaka
  • 4 podudzia z kurczaka
  • 50 g soli
  • 500ml maślanki
  • olej roślinny

Panierka

  • 200 g mąki
  • 100 g mąki bezglutenowej
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki cayenne
  • 1/2 łyżeczki czosnku i cebuli w proszku
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 1 łyżka wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Coleslaw

  • 1 czerwona cebula
  • starta marchewka
  • 1/2 poszatkowanej czerwonej kapusty
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki majonezu sok z połowy cytryny papryczka chili, posiekana, bez pestek

Udka kurczaka smażone w głębokim tłuszczu jako pierwsze pojawiły się na liście niezdrowych produktów (gdy tylko taka lista powstała). Opowieści o kurczakach mutantach bez piór i dziobów hodowanych na zlecenie sieci KFC mocno zaważyły na reputacji tej firmy. Jednak któż z nas nie ryzykował jej utraty podczas wizyt w przydrożnych restauracjach z wizerunkiem jej założyciela?

Soczystość mięsa, delikatna ostrość skórki i chrupkość panierki podawanych tam kurczaków zawsze wygrywają z wyrzutami sumienia. Sekretem soczystości mięsa są wysokociśnieniowe maszyny używane do jego smażenia – dzięki nim sok nie wycieka na zewnątrz. W domu jednak raczej nikt takich maszyn nie ma. Dlatego nasz ekspert proponuje inne rozwiązanie – zalewę solankową.

"Na kilka dni przed ucztą rozpuść sól w litrze ciepłej wody i odstaw ją do ostudzenia. W tak przygotowanej solance zanurz mięso i wstaw do lodówki na 24 godziny. Zalewa wyciągnie z kurczaka jego naturalną wilgoć i zastąpi ją solanką. Zmieni to strukturę mięsa i spowoduje, że będzie bardziej zbite, ale soczyste" – wyjaśnia Sargeant.

Po całym dniu namaczania wyciągnij mięso z zalewy i osusz papierowym ręcznikiem. Ponownie włóż je do czystego pojemnika i zalej maślanką. Odstaw do lodówki na kolejne 24 godziny. (Zyskujesz też czas na dodatkowe ćwiczenia!).

Gdy mięso odpowiednio skruszeje, wlej do garnka 1/3 objętości oleju roślinnego i podgrzej do 165ºC. W międzyczasie w plastikowym woreczku wymieszaj składniki na panierkę. Wyjmij mięso z maślanki, wrzuć do worka i potrząśnij nim tak, żeby pokryć całość panierką.

Smaż do momentu, aż osiągnie charakterystyczny złoty kolor. Odłóż na papierowy ręcznik i odsącz z nadmiernej ilości tłuszczu. Jedz z wiaderka lub prostu z blatu. Po trzech dniach czekania nie ma czasu na ceregiele. 

Przystawka - coleslaw

Ta klasyczna sałatka, podawana ze smażonym kurczakiem, jest pełna warzyw. Płucz cebulę pod zimną bieżącą wodą przez 5 minut, odsącz i wytrzyj czystą ściereczką. Wrzuć wszystkie składniki do miski i je wymieszaj. Dodanie papryczki chili i soku z cytryny sprawi, że sałatka będzie miała świeższy smak i dodatkowo pomoże w szybszym spalaniu tłuszczu.

Usprawiedliwienie 1

Dwa kawałki kurczaka zawierają 2/3 dziennej dawki niacyny, która wzmacnia uwalnianie energii z pozostałego jedzenia. 

Usprawiedliwienie 2

Tłuszcz jest dobry, pamiętasz? Ten ma o 15% mniej tłuszczów nasyconych niż coleslaw, który dostajesz w KFC. 

MH 12/2015 

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij