Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Królowa Wołowina: przepisy, dodatki, sosy

Należą się jej ody i sonety, ale kto napisze poemat dla krowy? MH się odważa, ale prozą. W podzięce za niezrównany smak, za troskę o nasze zdrowie i mięśnie, za argininę rozszerzającą nam naczynia krwionośne. Wszystkie. Sezonuj nam, Wasza Krowość, długie lata! 

2015-02-12
Wołowina: przepisy, dodatki, sosy fot. ouh_desire 2015/shutterstock.com

Czas na smak

Steki fantastycznie smakują doprawione tylko solą i pieprzem, ale lubią też inne dodatki. Wypróbuj tych.

 

1. Po odwróceniu mięsa (nigdy nie nakłuwaj go widelcem!) przesuń je na brzeg patelni. Obok wrzuć przekrojone ząbki czosnku, gałązkę rozmarynu lub tymianku.

 

2. Przechyl patelnię, tak by soki spłynęły na stronę z dodatkami. Dodaj łyżkę masła i pozwól mu roztopić się i wymieszać.

 

3. Łyżką nabierz sos i polewaj mięso, aż wchłonie wszystkie aromaty i smaki.

 

Usmaż go, jak lubisz, ale…

Stek można lekko lub mocno wysmażyć. To kwestia smaku, ale ten lekko jest zdrowszy.

Dlaczego well done jest zły?

Badania na Uniwersytecie w San Francisco pokazały, że jedzenie dobrze wysmażonej wołowiny (czyli well done) może zwiększać ryzyko zachorowania na raka prostaty.

Oszacowano je na o 50% wyższe niż wśród tych, którzy jadali steki krwiste (rare) lub średnio wysmażone (medium). Mocne smażenie może tworzyć związki chemiczne, które sąpowiązane z powstawaniem nowotworu.

Temperatura środka mięsa na koniec smażenia w stopniach Celsjusza.

Very rare 46-52

Rare 52-57

Medium rare 57-63

Medium 63-68

Medium well 68-74

Well done 74

Befsztyk w jednym palcu

Chcesz wiedzieć, czy Twój stek jest już dobry?

Krwisty/Rare: Dociśnij stek na patelni palcem wskazującym. Wyciągnij lewą rękę i połącz ze sobą kciuk i wskazujący. Naciśnij poduszkę mięśniową pod lewym kciukiem. Takie samo odczucie? Krwisty stek jest gotowy.

Średni/medium: Połącz lewy kciuk z palcem serdecznym i naciśnij poduszkę mięśniową na dłoni – to miękkość steka średnio krwistego. Połącz kciuk z serdecznym i przyciśnij poduszkę. Jest nieco twardsza? To średnio wysmażony.

Wysmażony/well done: Połączenie kciuka z małym palcem spowoduje twardość poduszki dokładnie taką samą, jak w dobrze wysmażonym steku. Gdy nabierzesz wprawy w smażeniu, będzie Ci wystarczać rzut oka na patelnię.

Przyjaciele wołowiny

W takim towarzystwie Twój stek będzie się czuł doskonale. Domowe frytki, klasyczny, francuski sos i szpinak obok stworzą arcydzieło.

1. Szpinak

Tu nie ma co kombinować z osobnymi garnkami. Zdejmij gotowe steki z patelni i zawiń je w folię aluminiową na kilka minut, żeby odpoczęły i nabrały soków. Na tę samą patelnię wysyp paczkę szpinaku baby i gotuj, mieszając, aż zmięknie. Jeżeli lubisz, możesz dorzucić 2 ząbki zmiażdżonego czosnku i 2 łyżki greckiego jogurtu. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

2. Sos bearnaise

Tego potrzebujesz:

  • 250 ml wody
  • 250 ml białego wina
  • 50 ml octu z białego wina
  • ½ posiekanej cebuli
  • 250 g masła
  • 4 żółtka
  • 10 g świeżego, posiekanego estragonu

Sposób:

W małym garnku wymieszaj wodę, wino, ocet, połowę estragonu i drobno posiekaną cebulę. Gotuj bez przykrycia, aż zredukujesz płyn o 2/3. Odmierz 100 ml zredukowanego wywaru i odstaw na bok. W małym garnku roztop masło i przelej je do kubka, zostawiając w garnku białą pianę.

Zabierz się do kąpieli wodnej: zagotuj niedużo wody w garnku, przykryj garnek odpowiedniej wielkości metalową miską, wbij żółtka i mieszaj trzepaczką. Dolej zredukowany płyn, nie przerywając mieszania. Gdy żółtka się połączą, powoli wlej masło i mieszaj. Gęsty sos dopraw solą, pieprzem i estragonem.

3. Frytki

Tego potrzebujesz:

  • 600 g dużych ziemniaków
  • 2 l oleju rzepakowego
  • sól

Sposób:

Obierz ziemniaki i pokrój na frytki. Opłucz je w zimnej wodzie i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Rozgrzej olej w dużym garnku do 120 °C. Wrzuć porcjami ziemniaki (jeżeli wrzucisz wszystkie naraz, obniży się temperatura oleju i ze smażenia nici).

Smaż 10 minut w zależności od grubości frytek. Wyjmij jedną i spróbuj – nie powinna być jeszcze chrupka i złota (ten proces nazywa się blanszowaniem). Wyjmij wszystkie frytki z garnka i wyłóż na papierowy ręcznik, żeby oddały nadmiar tłuszczu.

Gdy już będziesz gotowy podawać, rozgrzej ponownie olej do 180 °C. Wrzuć zblanszowane frytki (małymi porcjami!) i pilnuj, aż zrobią się złotobrązowe. Wyjmij, odsącz z tłuszczu, dopraw solą i podawaj obok steka.  

1 2 3
STRONA 1 z 3

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Należą się jej ody i sonety, ale kto napisze poemat dla krowy? MH się odważa, ale prozą. W podzięce za niezrównany smak, za troskę o nasze zdrowie i mięśnie, za argininę rozszerzającą nam naczynia krwionośne. Wszystkie. Sezonuj nam, Wasza Krowość, długie lata!<br /><br /><a href="/dieta/Krolowa-Wolowina-przepisy-dodatki-sosy,5905,1"></a>
    Mens Health, 2015-02-13 09:37:30
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij