Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
  • Men's Health

  • Dieta

  • Jedzenie na myślenie - mózg to lubi [10 produktów + 2 przepisy]

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.0

Jedzenie na myślenie - mózg to lubi [10 produktów + 2 przepisy]

Podłącz mózg i ściągnij przydatną wiedzę, która pomoże Ci wzmocnić jego pracę. Tych 10 produktów to podstawowe paliwo dla Twojego umysłu – wypróbuj i nie odłączaj zasilania.

jedzenie na myśleniem mózg fot. Shutterstock

Każdy z nas chciałby być tym mądrzejszym, bardziej błyskotliwym, tym dostającym awans, wymyślającym najzabawniejsze żarty, przy których koleżanki pękają ze śmiechu, a koledzy toczą pianę z zawiści. Wiecie, o co chodzi.

OK, miseczka jagód nie przemieni Cię od razu w biurowego króla dowcipu, ale według wszystkich badań pewne produkty wzmacniają pracę mózgu bardziej niż inne.

Nasz ekspert ma dla nas 10 wzmacniaczy mózgu, przerobionych w świetne i pełnowartościowe posiłki. Jedz, po czym ogarniaj więcej i szybciej.

Sok z buraka

1. Czosnek

Zawarta w nim witamina B6 przyspiesza pracę neuroprzekaźników.

2. Marchewki

Beta-karoten hamuje pojawiające się z wiekiem problemy z pamięcią.

03/ Chleb żytni

Dostarcza glukozy dobrej dla koncentracji umysłu.

04/ Buraki

Bogate w azotany, zatrzymują demencję.

05/ Pomidory

Bogate w luteinę, która chroni m.in. przed zanikami pamięci.

06/ Łosoś dziki

Najlepsze źródło oczyszczającej mózg witaminy D.

07/ Seler

Luteolina w selerze chroni przed zapaleniami mózgu.

08/ Orzechy laskowe

Pełne flawonoidów, które także hamują zapalenie mózgu.

09/ Jagody

Zainwestuj w swoją pamięć – jagody to silne antyoksydanty.

10/ Dynia

Zawiera kwas foliowy, który poprawia procesy poznawcze.

 

jedzenie na myśleniem mózg fot. Shutterstock

1. Rozrusznik umysłu

Zupa dyniowa z pomidorami i orzechami

Porcji 2

  • dynia
  • oliwa
  • orzech laskowy, 2 garści
  • czerwona cebula
  • marchewka
  • łodyga selera
  • ząbek czosnku, zmiażdżony
  • kurkuma, ½ łyżeczki
  • bulion drobiowy, 500 ml
  • pomidory, puszka
  • sól i pieprz

Sposób

1. Usuń pestki z dyni, skrop ją oliwą i piecz przez 40 minut w temperaturze 180 °C.

2. Podpraż orzechy przez kilka minut na suchej patelni. Zawiń je w ściereczkę i mocno pocieraj je o siebie – skórki powinny same odejść. Wysyp orzechy na deskę, przykryj folią i zmiażdż wałkiem kuchennym.

3. Podsmaż posiekaną cebulę w garnku z odrobiną soli. Dodaj pokrojoną marchewkę i seler. Po pięciu minutach dorzuć jeszcze zmiażdżony czosnek z kurkumą.

4. Wyjmij dynię z piekarnika i wydrąż miąższ do garnka. Wlej bulion drobiowy, pomidory i wymieszaj. Gdy warzywa zmiękną, wrzuć je do blendera i zmiksuj. Przypraw i posyp orzechami.

  • 417 kcal
  • 60 minut

2. Ryba na myślenie

Słodki łosoś na żytnim chlebie

Porcji 4

  • burak, 45 g
  • jagody, garść
  • cytryna, wyciśnięta i starta skórka
  • sól, ½ łyżeczki
  • cukier trzcinowy , ½ łyżeczki
  • łosoś dziki
  • chleb żytni, 8 kromek
  • masło

Sposób

1. Wspaniały dla mózgu i szybki do zrobienia – pod warunkiem że część przygotujesz dzień wcześniej. Obierz buraki i zetrzyj do miski. Dodaj jagody, skórkę cytryny, sól i cukier trzcinowy (najlepiej Muscovado).

Całość wymieszaj i zmiksuj. Obtocz jedną stronę łososia w powstałej masie i zawiń w folię spożywczą, zostawiając w lodówce na noc.

2. Najgorsze za Tobą. Na następny dzień musisz dodać tylko kilka szczegółów. Zmyj marynatę z łososia i lekko podsusz – nie wsadzaj z powrotem do lodówki, bo najlepszy jest w temperaturze pokojowej.

3. Pokrój łososia na cienkie plastry i przypiecz chleb. Posmaruj kromkę masłem, połóż plaster łososia i polej wyciśniętym sokiem z cytryny. Dodatkową dawkę mądrości dostaniesz, posypując całość siemieniem lnianym – solidna dawka kwasów omega potęguje pracę mózgu

  • 398 kcal
  • 60 minut

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij