Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Jedz na zdrowie: jogurt grecki

Wymień w większości dań kwaśną śmietanę lub zwykły jogurt, właśnie na jogurt grecki. Używając go do sałatek zamiast majonezu, zaoszczędzisz kalorii; jeśli dodasz np. do purée (zamiast śmietany), zyskasz proteiny. Jest zdrowszy od zwykłych jogurtów, bo ma od nich mniej cukru.

2015-08-28
jogurt grecki fot. shutterstock.com

Jogurt grecki jako sos

1. Suszone pomidory

Zrób blenderem purée z 6 dużych suszonych pomidorów. Dodaj 1 ząbek czosnku i ćwiartkę zgrillowanej cebuli. Do tego łyżeczka octu winnego i oliwy. Dodaj posiekaną pietruszkę, miętę, sól i pieprz.

W parze z: pełnoziarnistym chlebem lub pieczoną pitą.

2. Prażony czosnek

W małej misce wymieszaj pół opakowania jogurtu greckiego z sokiem z połowy limonki oraz odrobiną octu winnego. Podpraż na patelni czosnek pokrojony w cienkie plasterki i dodaj do sosu razem z garścią posiekanego szczypiorku. Gdyby nadal było mało pikantne, dodaj do smaku pieprzu.

W parze z: frytkami z marchewki, skrzydełkami kurczaka lub chlebkiem pita.

3. Tzatziki

1 ząbek czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do niego świeży sok wyciśnięty z połowy limonki. W tym wypadku dopraw również odrobiną białego octu winnego. Przelej do małej miski i dodaj pół opakowania (ok. 150 ml) jogurtu greckiego i łyżeczkę oliwy z oliwek. Dobrze wymieszaj i dodaj posiekaną zieloną pietruszką oraz świeżą miętę. Do smaku sól i pieprz.

W parze z: zielonym ogórkiem, pokrojonym w cienkie plastry.

Jogurt grecki jako marynata

1. Marokańska

1 kubek greckiego jogurtu wlej do miski. Dodaj do niego sok z limonki i łyżeczkę białego octu winnego. Dopraw łyżeczką suszonych przypraw: kminku, kurkumy, kolendry i czerwonej papryki. Dorzuć gałązkę zielonego koperku i zmiksuj.

Próbuj z: jagnięciną, wołowiną, kurczakiem.

2. Cytrynowo - czosnkowa

Najpierw do jogurtu dodajesz sok ze świeżej limonki, a potem łyżeczkę octu winnego. Później wyciskasz 1 ząbek czosnku, doprawiasz łyżeczką zmielonego, zielonego pieprzu, nasionami kopru włoskiego i kolendry.

Próbuj z: jagnięciną, rybą lub wieprzowiną.

jogurty fot. Shutterstock

3. Curry i mięta

Wymieszaj jogurt grecki z sokiem z limonki i łyżeczką octu winnego. Dopraw 2 łyżkami stołowymi curry i 2 szczyptami posiekanej, świeżej mięty. Dodaj do smaku sól i pieprz.

Próbuj z: mięsem jagnięcym, drobiowym lub wołowym.

Jogurt grecki jako farsz

1. Miód i migdały

W misce wymieszaj 1 dużą łyżkę greckiego jogurtu z 1 łyżką miodu. Dodaj 6 podprażonych wcześniej migdałów. Potłucz je na mniejsze kawałki, dodaj do reszty. Dopraw solą i pieprzem.

Użyj do: pieczonych, słodkich ziemniaków albo płatków owsianych

2. Wędzone chili

Przygotuj purée z połowy opakowania jogurtu wymieszanego ze szczyptą papryczki chili. Dodaj wędzoną, suszoną paprykę (znajdziesz w Kuchniach Świata), garść posiekanej kolendry, sól i pieprz.

Użyj do: grillowanych krewetek.

3. Ostre jalapeno

W małej misce wymieszaj łyżkę jogurtu z sokiem z limonki i octu winnego. Dodaj szczyptę mielonej papryczki jalapeno. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Użyj do: zupy gazpacho lub na ciepło z chili con carne. 

Wiesz już, jak z jogurtu greckiego stworzyć pyszny i pożywny sos lub smakowita marynatę. Teraz czas wejść na wyższy poziom kulinarnej sztuki, a przy okazji nagrodzić się za przykładną postawę w kuchni. Oto przepis na wieprzowinę na ostro, która idealnie nadaje się na wspólne oglądanie Ligi Mistrzów z kumplami.

MH 12/12

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Wymień w większości dań kwaśną śmietanę lub zwykły jogurt, właśnie na jogurt grecki. Używając go do sałatek zamiast majonezu, zaoszczędzisz kalorii; jeśli dodasz np. do purée (zamiast śmietany), zyskasz proteiny. Jest zdrowszy od zwykłych jogurtów, bo ma od nich mniej cukru.<br /><br /><a href="/dieta/Jogurt-grecki-kop-zdrowia-o-kremowym-smaku,5998,1"></a>
    Mens Health, 2015-02-20 13:03:44
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij