Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
2.6

Jak przechowywać żywność w lodówce?

Niezręcznie wyrzucać dobre żarcie, gdy na świecie marnują się miliony ton jedzenia, ale jeszcze gorzej się zatruć. Zobacz, jak zachować gastryczną równowagę, bez nadwerężania moralnej. Oto krótki poradnik przechowywania żywności w lodówce.

Michał Gołębiewicz  2015-06-25
lodówka fot. Monkey Business Images, 2015, shutterstock.com

Teoretycznie sprawa jest prosta jak drut. Na opakowaniu masz datę przydatności do zjedzenia. Minęła? Nie jedz. Koniec tematu. Okazuje się jednak, że życie jest bardziej skomplikowane. Na produktach, które łatwo się psują (np. na mięsie czy nabiale), widnieje termin przydatności do spożycia. Po jego upływie nie nadają się do zjedzenia, a jeśli nałożysz je na talerz, to jakbyś ładował rewolwer do rosyjskiej ruletki – ryzykujesz zatrucie.

Sprawa zaczyna się komplikować, gdy termin przydatności jest dość długi, a nie ma informacji, jak szybko trzeba zjeść coś po otwarciu. Odsuwasz na bok puszki po piwie i odkrywasz w połowie pełną musztardę. Data niby się jeszcze zgadza, ale słoiczek leży tam już dość długo, a Ty przecież na grillu nakładałeś musztardę brudnym nożem z resztkami ketchupu – widać jeszcze jego ślady.

Na dodatek część się pozbrylała, a na wierzchu wytrąciła się woda. Niby wystarczy zamieszać i będzie git, ale pewności nie ma. No to jak: jeść czy lepiej sobie odpuścić? Z kolei jedzenie, które szybko się nie psuje (np. kasza, makaron, ryż, herbata, kawa etc.), jest oznakowane datą minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed”.

Termin ten oznacza tyle, że producent do daty na opakowaniu gwarantuje odpowiednią jakość (smak, konsystencję), jednak przy zachowaniu odpowiednich zasad przechowywania i całości opakowania – żywność jest jeszcze później przez jakiś czas bezpieczna. Przez jaki? Niestety, trudno to jednoznacznie określić. Jeśli jedzenie wygląda, pachnie i smakuje normalnie, to najprawdopodobniej nic mu nie jest.

UE, w której marnuje się rocznie miliony ton żywności, przygotowuje właśnie dyrektywę, aby z opakowań niektórych produktów w ogóle zniknęła data minimalnej trwałości. Jeszcze innym przypadkiem jest Twoja własna produkcja. Jak długo mogą leżeć w lodówce resztki z obiadu?

Pytań jest sporo, dlatego przy pomocy dr Marka Szołtysika z Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu przygotowaliśmy 10 zasad przechowywania żywności w lodówce, a także listę produktów, która pomoże Ci jeść, nie truć się i nie marnować. 

lodówka fot. LoloStock, 2015, shutterstock.com

10 zasad przechowywania żywności w lodówce

Od ich zastosowania zależy, czy jedzenie wytrzyma tak długo, jak deklarujemy poniżej. 

1. Pilnuj temperatury

W zamrażarce temperatura ma być nie wyższa niż -18 st. C.

2. Zamrażaj tylko raz

Rozmrożone produkty nie nadają się do ponownego zamrożenia. Przygotuj je od razu po rozmrożeniu.

3. Nie kroj na kawałki

Pokrojone produkty szybciej tracą świeżość.

4. Przechowuj na odpowiednich półkach

Warzywa i owoce trzymaj w lodówce na dole, gotowe posiłki na górze, a nabiał, tłuszcze, wędliny i sery – w środku. Sosy, dżemy, napoje powinny trafić na drzwi.

5. Nie napychaj lodówki

Więcej miejsca to lepsza cyrkulacja powietrza i dłuższe przechowywanie.

6. Pilnuj czasu

Posiłek powinien trafić do lodówki lub zamrażarki najpóźniej 2-3 h po ugotowaniu.

7. Pakuj produkty 

Produkty w lodówce powinny być zapakowane. Wędliny i sery najlepiej tak, aby miało do nich dostęp powietrze (pojemnik lub papier).

8. Schowaj jak najszybciej 

Po posiłku tak szybko chowaj jedzenie, aby jak najkrócej stało w pokojowej temperaturze.

9. Używaj czystych sztućców

Żywność z pojemników nakładaj czystymi sztućcami, bez resztek innych pokarmów. Nie jedz prosto z opakowań, bo zanieczyścisz jedzenie śliną.

10. Nie jedz, w razie wątpliwości 

Jeśli wygląd, zapach lub smak żywności budzą jakiekolwiek wątpliwości, nie jedz.

lodówka fot. Anna Omelchenko, 2015, shutterstock.com

Ile przechowywać?

1. Miód

Spiżarka: 1 rok

2. Przyprawy

Spiżarka: 1 rok

3. Nieugotowany makaron i ryż

Spiżarka: 1 rok

4. Ryby

Zamrażalnik: 6 miesięcy (chude), 3 miesiące (tłuste)

5. Keczup (otwarty)

Lodówka: 6 miesięcy

6. Owoce mrożone

Zamrażalnik: 6 miesięcy

7. Grzyby mrożone

Zamrażalnik: 6 miesięcy

8. Musztarda (otwarta)

Lodówka: 5-6 miesięcy

9. Orzechy, pestki i nasiona

Spiżarka: 3 miesiące

10. Wieprzowina

Zamrażarka: 3 miesiące

11. Owoce suszone (otwarte)

Spiżarka: 2 miesiące

12. Masło orzechowe (otwarte)

Spiżarka: 1 miesiąc

13. Jaja

Lodówka: 2-3 tygodnie

14. Majonez (otwarty)

Lodówka: 2 tygodnie

lodówka fot. AtomStudios, 2015, shutterstock.com

15. Masło

Lodówka: 2 tygodnie

16. Ser żółty

Lodówka: 1-2 tygodnie

17. Wędlina (sucha)

Lodówka: 7-8 dni

18. Butelka wina (otwarta)

Lodówka: 3-5 dni

19. Wędlina (wilgotna)

Lodówka: 3-4 dni

20. Chleb

Spiżarka: 2-4 dni

Zamrażalnik: 6 miesięcy

21. Jogurt (otwarty)

Lodówka: 2-3 dni

22. Ser biały (otwarty)

Lodówka: 2-3 dni

23. Resztki z obiadu

Lodówka: 2-3 dni

24. Mleko (otwarte)

Lodówka: 2 dni

25. Sok pomarańczowy (otwarty)

Lodówka: 2 dni

26. Resztki pizzy

Lodówka: 2 dni

27. Mięso mielone

Lodówka: 1 dzień

Zamrażalnik: 3 miesiące  

MH 07/14

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Niezręcznie wyrzucać dobre żarcie, gdy na świecie marnują się miliony ton jedzenia, ale jeszcze gorzej się zatruć. Zobacz, jak zachować gastryczną równowagę, bez nadwerężania moralnej. Oto krótki poradnik przechowywania żywności w lodówce.<br /><br /><a href="/dieta/Jak-przechowywac-zywnosc-w-lodowce,5780,1"></a>
    Mens Health, 2015-02-13 07:59:41
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij