Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ

Jadalne kosmetyki: owocowy smak zdrowia

Minęły już czasy, gdy mężczyźni wstydzili się używać kosmetyków, ale rozumiemy, że nie każdy jest entuzjastą kremów i peelingów. Na szczęście, dobry wygląd można zapewnić sobie nie tylko stojąc przed lustrem. Zatem przez żołądek do nienagannej aparycji!

2015-04-22
Jadalne kosmetyki: owocowy smak zdrowia fot. monticello 2015/shutterstock

Oliwki

Badania opublikowane w „Journal of the American College of Nutrition” przekonują, że małe oliwki zamoczone w słonej wodzie są napakowane witaminą E, odpowiedzialną za procesy odnowy skóry. Witamina w połączeniu z kwasami omega-3 i omega-6 wygładza zmarszczki, łagodzi stany zapalne, chroni przed skutkami promieniowania ultrafioletowego i poprawia mikrokrążenie w skórze.

 

 Morela

Niepozorna morela to gigant w walce ze słońcem i upływem czasu. Jest bombą beta-karotenu, czyli prowitaminy A i jej najbardziej aktywnym izomerem. Beta-karoten odpowiada za regenerację włókien kolagenowych, odbudowę naskórka i odpowiednie nawilżenie, innymi słowy – poprawia jędrność skóry.

Prowitamina A odblokowuje również gruczoły i kanały łojowe, przez co wspomaga leczenie trądziku. Morele mają również sporą dawkę witaminy C, która jest konieczna do właściwego dotlenienia skóry. Dlatego jeżeli jeszcze palisz, zjadanie garści suszonych moreli dziennie uznaj za swój obowiązek. To również bogate źródło potasu i wapnia. Potas poprawia elastyczność skóry, a wapń wzmocni Twoje zęby, włosy i paznokcie.

Gdyby tego było jeszcze mało, owoce moreli obfitują w błonnik poprawiający trawienie i oczyszczający organizm. Zwłaszcza po urlopie nie żałuj sobie świeżych lub suszonych moreli – wysuszona wiatrem, słoną wodą i słońcem skóra potrzebuje wspomagania. A najlepiej działają te kosmetyki, które są aplikowane od środka.

Olej z pestek winogron

Jest produktem ubocznym procesu tworzenia wina i niedocenianym w Polsce, bogatym źródłem flawonoidów (te substancje chronią rośliny m.in. przed szkodnikami, grzybami i promieniami UV), które wzmacniają kondycję skóry. Zawierają też potężną dawkę witaminy E – kolejną silną broń ze skutkami upływającego czasu.

Ten olej jest stosowany w kosmetykach jako substancja łagodząca stany zapalne skóry, pozwalająca jednocześnie utrzymać jej właściwy poziom nawilżenia. Wspomaga procesy odnowy kolagenu, którego coraz mniejsza ilość prowadzi do powstawania zmarszczek. To po prostu eliksir młodości.

Jak wykorzystać olej z pestek winogron?

Olej z pestek winogron nie jest u nas zbyt popularny. Jak można go używać w kuchni?

To jeden z najbardziej uniwersalnych produktów. Można go stosować w dressingach do sałatek, do wypieków i do smażenia. Jego kulinarną zaletą jest fakt, że – w przeciwieństwie do innych olejów – nie zmienia smaku potraw.

Czy to prawda, że lepiej nadaje się do smażenia niż olej rzepakowy?

Prawda. Granicą dymienia dla oleju z pestek winogron jest temperatura 251 ºC, a większość potraw smażymy w temperaturze 180 º C, czyli zbyt wysokiej dla oleju rzepakowego czy oliwy z oliwek. Obok oleju ryżowego jest najlepszym tłuszczem roślinnym, nadającym się do obróbki termicznej.

Czy jest lepszy niż polecana przez lekarzy oliwa z oliwek?

Do smażenia lepszy. Dla serca – tak samo dobry. Olej z pestek winogron zawiera najwięcej ze wszystkich jadalnych tłuszczów kwasu linolowego, który obniża poziom złego cholesterolu, a podnosi poziom tego dobrego. Witamina E nie tylko odmładza, ale też bierze udział w produkcji testosteronu. Ma bardzo niski poziom tłuszczów nasyconych, a bardzo wysoki wielonienasyconych, które przeciwdziałają miażdżycy.

 MH 11/2011

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij