Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.2

Hot wings: domowy fast food na zdrowo

Największe piłkarskie ligi ruszyły, więc dziś ikoniczna, kultowa, męska, meczowa przegryzka.  

Warto trochę wcześniej potrenować, jeżeli ma być sukces. A przepis na sukces jest prosty: tak grać, by wygrać. Z naszymi ostrymi skrzydłami jest podobnie. Musisz zadbać o świeżość występujących zawodników i słuchać wskazówek trenera. Akcje indywidualne są, jak najbardziej, mile widziane, pod warunkiem że prowadzą do jednego celu – pokonać przeciwnika. W naszym przypadku oznacza to powalenie kumpli na kolana i tytuł "Kulinarnego Master Samca Alfa". Nieduża rzecz, a cieszy, prawda? Z nami to pikuś. 

1. Poszukaj średniej wielkości lub wręcz małych kurzych skrzydełek i podudzi. Są bardziej poręczne i sos się nie gubi w zbyt dużej ilości mięsa. Od 1,5 do 2 kilogramów będzie w sam raz. 

Podbij smak: zrób marynatę

W dużej misce wymieszaj ½ szklanki łagodnej musztardy i ½ szklanki słonej zalewy (woda + ½ łyżeczki soli). Wrzuć skrzydła i wymieszaj, żeby marynata wszędzie dotarła. Przykryj i wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę, a najlepiej 5. Czas na gotowanie? Wyjmij skrzydła i starannie je osusz. Teraz czas na sos. 

2. Masz godzinkę? Stań do sosu, bo to on będzie Twoim artystycznym podpisem na dziele.

Składniki:

  • 3 papryczki serrano
  • 1 papryka jalapeño
  • 2 łyżki oleju
  • ½ cebuli, posiekanej
  • ½ łyżki posiekanego czosnku
  • ½ łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka wody
  • ½ łyżki czarnego pieprzu  
  • 2 łyżki pasty chili
  • ½ łyżki ziaren gorczycy
  • ½ łyżki pieprzu cayenne
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 szklanka białego octu winnego
  • ¼ szklanki miodu
  • sok z ½ cytryny
  • 1 kawałek masła  

Na suchej patelni podpiecz przez 5 minut papryki, aż sczernieją, i włóż je do szczelnego pojemnika na 10 minut. Obierz je ze skórki. W garnku rozgrzej olej na średnim ogniu, wrzuć cebulę z czosnkiem i smaż 8 minut. Dodaj przecier i jeszcze smaż pół minuty. Teraz wrzuć papryki i 8 kolejnych składników – gotuj 20 minut, aż sos zgęstnieje. Wystudź i zblenduj z miodem, sokiem i masłem. Odlej ¼ szklanki sosu i odstaw. Przyda się. 

Remiks: poigraj z ogniem

Dopasuj ostrość sosu, zamieniając papryki. W wersji light omiń cayenne i wstaw słoik papryki piquillo; w wersji hot zastąp jalapeño papryką habanero, a w wersji „ożeszkurdetywmordę $#@!” dodaj 2 tajskie papryczki chili. 

3. Smak skrzydełek zależy od sosu, ale jeżeli wysmarujesz je nim przed rozpoczęciem pieczenia, nie będą chrupkie. Więc najpierw piekarnik, a sos w trakcie.

Rozgrzej piekarnik do 190 °C. Rozłóż skrzydła i podudzia na blasze (lub dwóch), wstaw i piecz 15 minut, aż zrobią się lekko złotawe. Wyjmij i zmniejsz temperaturę do 150 °C. Pędzlem wysmaruj sosem skrzydła z obu stron i piecz jeszcze 15-20 minut do chrupkości. Sprawdź, czy już są dobre: wyjmij jedno skrzydło, przełam i jeżeli kostki łatwo się rozszczepiają - jest akurat. 

Wolisz jeszcze bardziej dopieczone? Rozumiemy to – cukier w sosie jeszcze bardziej się skarmelizuje, a skórka będzie chrupiąca. Rozgrzej patelnię grillową lub grilla na średnim ogniu. 5 minut wcześniej wyjmij skrzydła z piekarnika, posmaruj je jeszcze sosem i grilluj 5 minut, obracając co każdą minutę. 

 

4. W dużej misce rozłóż skrzydła i polej je ¼ szklanki sosu, który odlałeś wcześniej (patrz pkt 2), bo jesteś przezorny. Na pędzlu mogłeś w trakcie smarowania przenieść do sosu bakterie, a z drobiem nigdy nie wiadomo. Te, które ewentualnie były, wyginęły w piekarniku, a Ty masz czyściutki sos w szklance. Spryciarz. 

Wiemy, że brzmi to dziwnie, bo przecież można wycierać palce w spodnie, ale duża ilość serwetek na stole bardzo się przyda, bo nikt normalny nie jada skrzydełek nożem i widelcem na talerzu. Jeżeli masz pewność, że nie wystawisz się na śmieszność, a kumple ich nie wypiją, postaw kilka miseczek z wodą i cytryną, w których można przepłukać palce - kto by latał do łazienki w trakcie meczu?! Miska na ogryzione i wyssane kostki też będzie na miejscu. 

5. Tu robimy ukłon w stronę dam, bo może jakaś dziewczyna da się namówić na męskie oglądanie meczu. A serio, to sam będziesz z radością chrupał coś, co nie będzie palić w dziób.

Dodatek

Co pokroić? Seler naciowy, marchew, cukinię, ogórka, kalarepę, rzodkiewki itp. 

6. Zrób dipa

Są oczywiście gotowe sosy w butelkach, ale ta ilość sodu i sztucznych dodatków zatłucze smak Twoich skrzydełek, a tego byśmy nie chcieli, prawda? Popatrz obok na prosty przepis, którego kremowy efekt zbalansuje nieco ostrość i uspokoi kubeczki smakowe. 

Co potrzeba: niebieski ser (np. gorgonzola, roquefort, lazur, danish blue) majonez, maślanka 

Reguła jest prosta: 1 część sera, 1 część majonezu, 2 części maślanki (powiększaj dowolnie objętości, zachowując proporcje). Wymieszaj wszystko ze sobą – najlepiej ręcznie, nie w blenderze, bo stracisz konsystencję. 

 

7. Gdyby w waszym gronie był sommelier, zaproponowałby do ostrych skrzydełek stare, wytrawne burgundy lub chardonnay, ale na szczęście go nie ma. Jest za to lodówka i piwo. Skrzydła godzą się na towarzystwo każdego gatunku: od ciemnych porterów i pszenicznych, przez pilsy do jasnych pełnych. Wszystkie świetnie pasują i smakują. 

Co zrobić, gdy ogień płonie w środku?

Polubić, bo, po pierwsze, umówiłeś się na ostre skrzydełka, nie na sałatę w sosie 5 Wysp; po drugie, to co Cię pali, to kapsaicyna, która jest dla nas świetna. Mało jest zdrowszych od niej w naturze. Oczyszcza organizm, napędza metabolizm, uśmierza ból, walczy z cukrzycą, likwiduje zgagę, pomaga w katarze i przeziębieniach, i – tak, tak – udowodniono jej antynowotworowe działanie. Jeżeli jednak fakt, że wiesz to wszystko i doceniasz (i nawet płaczesz z tego wzruszenia), nie zmienia Twojego przeświadczenia, że jesteś bratem wawelskiego smoka, sięgnij po sprawdzone metody.

Przegryź szybko czymś zawierającym tłuszcz, który rozpuści kapsaicynę panoszącą się w Twoich ustach. Nieprzypadkiem postawiliśmy na dip złożony z sera, majonezu i śmietany – to naprawdę działa. Możesz też dodać coś zawierającego skrobię – np. kawałek chleba lub banan – bo te zmniejszą wpływ kapsaidowych olejów. Najlepiej jednak przeczekać, bo zaraz się przyzwyczaisz.

MH 04/2016

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij