Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ

1


OCEŃ
5.0

Gotuj jak top chef: zielone naleśniki Orlean

Naleśniki kojarzą Ci się z barem mlecznym Miś? To już dawno przeszłość. Teraz mimo swojej prostoty, zasłużenie awansowały. Ciasto z dodatkiem szczypiorku, pietruszki i koperku, przełożone kurczakiem i mozarellą z pomidorami to już kulinarna ekstraklasa.

2015-06-15
zielone naleśniki fot. Marcin Klaban

Gotuj z mistrzem

Paweł Miętek jest szefem kuchni, który ukończył Technikum Gastronomiczne w Warszawie i z nią też związał swoją karierę. Poważne gotowanie rozpoczął w restauracji Baroc Cafe. Następnie pracował we włoskiej restauracji Faustino. Kolejnym punktem jego kariery była restauracja Jazz Bistro Gwiazdeczka na warszawskiej Starówce, gdzie przez kilka lat był szefem kuchni. Ostatnie dwa lata prowadzi kuchnię restauracji PariPari.

Ile to kosztuje?   

• 1 porcja w restauracji: 26 zł   

• 1 porcja w domu: 7 zł   

Czas przygotowania: 20 min

Składniki na 2 porcje:

Ciasto:

• 100 g mąki

• 1 jajko

• 20 ml oleju

• 100 ml mleka

• 5 g koperku

• 5 g natki pietruszki

• 5 g szczypioru

Farsz:

• 40 g suszonych pomidorów

• 150 g piersi z kurczaka

• 40 g sera mozzarella

• słodka papryka ,curry, sól, pieprz

Sos:

• 50 ml jogurtu naturalnego

• 50 g majonezu

• 10 ml soku z cytryny i pomarańczy

• 20 g miodu

• 10 g koperku

Sposób przygotowania:

1. Opłucz i osusz koperek, natkę pietruszki oraz szczypior. Posiekaj je i wrzuć do blendera. Dosyp mąkę, wbij jajko, dolej mleka, posól i miksuj do uzyskania gładkiej (bez grudek), lejącej się konsystencji. Na rozgrzaną patelnię z kilkoma kroplami oleju wylej 3/4 chochelki ciasta, równomiernie rozprowadź i smaż z obu stron.

2. Opłucz i osusz papierowym ręcznikiem filety i natrzyj je przyprawami (słodką papryką, curry, solą i pieprzem). Odstaw na chwilę, następnie pokrój mięso w paski i wrzuć na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Podsmażaj kilka minut z każdej strony, aż do uzyskania złocistego koloru. Odstaw.

3. Rozłóż naleśnik i posyp go świeżo startą mozzarellą. Na to wyłóż pokrojone w paski suszone pomidory, mięso kurczaka i zawiń całość w trójkąt lub w rulon w formie krokieta. Zrób to ze wszystkimi naleśnikami. Zawinięte kładź na patelni z odrobiną tłuszczu i podsmażaj na małym ogniu, aż ser w środku się rozpuści.

4. Do blendera wrzuć posiekany koperek, miód, wlej sok z cytryny i pomarańczy, dodaj jogurt i zmiksuj. Dodaj majonez, by zagęścić sos. Zdejmij naleśniki z patelni, przekrój je na pół, polej przygotowanym sosem z blendera i odrobiną balsamico. Posypanie na talerzu świeżymi, posiekanymi ziołami spotęguje smak.

MH 08/12 

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Naleśniki kojarzą Ci się z barem mlecznym Miś? To już dawno przeszłość. Teraz mimo swojej prostoty, zasłużenie awansowały. Ciasto z dodatkiem szczypiorku, pietruszki i koperku, przełożone kurczakiem i mozarellą z pomidorami to już kulinarna ekstraklasa.<br /><br /><a href="/dieta/Gotuj-jak-top-chef-zielone-nalesniki-Orlean,6008,1"></a>
    Mens Health, 2015-02-26 09:23:35
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij