Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

  • Men's Health

  • Dieta

  • Gotuj jak top chef: wołowe millefoglie z cukinią i bakłażanem

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Gotuj jak top chef: wołowe millefoglie z cukinią i bakłażanem

Takie danie złożone z kilku warstw nazywa się po włosku millefoglie, ale tutaj sukces nie tkwi w nazwie, lecz w kontraście między zimnym winegretem a gorącym daniem. Gwarantujemy, że gdy raz spróbujesz, będziesz do niego wracał. Sprawdź mistrzowski przepis na wołowinę!

2015-09-22
wołowina z bakłażanem fot. Marcin Klaban

Gotuj z mistrzem

Marcin Kłyś gotował między innymi dla papieża Jana Pawła II, prezydentów RP i ich gości, ekip kolarskiego Tour de Pologne i piękności Queen of Poland. Współpracuje jako autor dań z wieloma wydawnictwami kulinarnymi.

Czas przygotowania: 20 min

Składniki na 2 porcje:

• 360 g polędwicy wołowej

• 1 bakłażan

• 50 ml oliwy z oliwek extra vergine

• 6 czarnych oliwek

• 1 ser camembert

• 1 łyżka miodu

• 1 cukinia

• 2 śliwki suszone

• 2 ząbki czosnku

• 1 pęczek bazylii

• sól, pieprz

• 2 ostre, suszone papryczki piri piri

Sposób przygotowania:

1. Mięso oczyść ze skrawków tłuszczu i błon, wypłucz i dokładnie osusz. Pokrój polędwicę na cztery równe kawałki i zgrilluj je z obu stron przez kilka minut. Możesz to także zrobić na patelni, jeżeli nie masz elektrycznego grilla. Przełóż mięso na talerz obok, posól i dopraw pieprzem.

2. Wykrój z bakłażana cztery grube plastry (1-centymetrowe), obsyp solą z obu stron i odstaw na parę minut, żeby straciły goryczkę. Rzuć na grilla lub patelnię na kilka minut. Ukrój 4 plastry cukinii, tym razem wzdłuż warzywa, zgrilluj lub podsmaż, posól i popieprz. Ser przekrój na dwa okrągłe plastry.

3. Plastry sera posmaruj miodem, posyp bardzo drobno posiekanymi śliwkami i papryczkami. W naczyniu żaroodpornym ułóż 2 porcje w następującej kolejności: polędwica, bakłażan, cukinia, polędwica, bakłażan, cukinia i zakończ plastrem sera. Całość zepnij patyczkiem do szaszłyków.

4. Włóż naczynie do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i zapiekaj około 7 minut. W tym czasie zmiksuj oliwę, ząbki czosnku, bazylię, następnie dodaj drobno pokrojone oliwki i dopraw solą i pieprzem. Na środek talerza wylej sos, połóż wyjęte z piekarnika danie i usuń patyczek.

MH 03/11

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Takie danie złożone z kilku warstw nazywa się po włosku millefoglie, ale tutaj sukces nie tkwi w nazwie, lecz w kontraście między zimnym winegretem a gorącym daniem. Gwarantujemy, że gdy raz spróbujesz, będziesz do niego wracał. Sprawdź mistrzowski przepis na wołowinę!<br /><br /><a href="/dieta/Gotuj-jak-top-chef-wolowe-millefoglie-z-cukinia-i-baklazanem,6449,1"></a>
    Mens Health, 2015-04-20 14:12:51
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij