Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
  • Men's Health

  • Dieta

  • Gotuj jak top chef: tuńczyk ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.7

Gotuj jak top chef: tuńczyk ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Trzeba się trochę nabiegać po mieście, żeby trafić go świeżego, ale wart jest każdego wysiłku i ceny. Solidna porcja białka i kwasów omega pozwoli zregenerować mięśnie po każdym treningu, a smak, no cóż - niebo w gębie! Sprawdź mistrzowski przepis na tuńczyka.

tuńczyk fot. www.lamaddalena.pl
Gotuj z mistrzem

Damian Bildź jest szefem kuchni restauracji La Maddalena we Wrocławiu. W Paryżu łączenia smaków śródziemnomorskich uczył się od mistrzów kuchni francuskiej. Wielki propagator kuchni fusion. Nie boi się mieszać smaków i łamać konwencji. Jego specjalnością są mięsa i świeże owoce morza oraz perfekcyjne sosy. W restauracji La Maddalena przygotowuje m.in. świeżego Loup de Mer, Ogromne Krewetki 8/12 czy Turbota Atlantyckiego.

Ile to kosztuje?      

• 1 porcja w restauracji: 56 zł      

• 1 porcja w domu: 29 zł      

Czas przygotowania: 30 min

Składniki na 2 porcje:

• 400 g polędwicy ze świeżego tuńczyka

• 160 g liści szpinaku

• 100 ml śmietany

• bulwa selera średniej wielkości

• 3 cebule

• sól, świeżo zmielony czarny pieprz

• garść orzeszków pinii

• pomidory suszone

Sposób przygotowania:

1. Kupioną już polędwicę opłucz w zimnej wodzie i odstaw na kilka chwil, by tuńczyk się osuszył. W międzyczasie zacznij gotować obrany seler do miękkości. Następnie przesmaż cebulę na złoty brąz. Do całości dodaj śmietany. Gotuj 5 minut. Wszystko zmiksuj na gładką, jednolitą masę. Przypraw wedle uznania solą i świeżo zmielonym pieprzem.

2. Tuńczyka smaż na ostrym ogniu, po minucie z każdej strony. Przekładaj szpatułką, nie nakłuwaj mięsa widelcem. Przypraw go solą i pieprzem na patelni. Usmażonego na medium tuńczyka skrop oliwą truflową. Oliwę można kupić już gotową w większości supermarketów.

3. Świeże liście szpinaku należy opłukać, bardzo dokładnie osuszyć i dodać własny sos winegret. Jeżeli nie chce Ci się bawić z przygotowaniem winegretu, równie dobrze szpinak możesz skropić cytryną, oliwą z oliwek i przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą.

4. Do tuńczyka świetnie pasuje ziołowa bruschetta. Trzy pszenne pieczywka natrzyj czosnkiem i bazylią (bądź wcześniej przygotowaną oliwą bazyliową) i wsadź na kilka chwil do rozgrzanego piekarnika. Na koniec na rozgrzanej patelni upraż orzeszki pinii, danie udekoruj suszonym pomidorem. Już na talerzu tuńczyka skrop oliwą truflową.

MH 04/12  

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Trzeba się trochę nabiegać po mieście, żeby trafić go świeżego, ale wart jest każdego wysiłku i ceny. Solidna porcja białka i kwasów omega pozwoli zregenerować mięśnie po każdym treningu, a smak, no cóż - niebo w gębie!<br /><br /><a href="/dieta/Gotuj-jak-top-chef-tunczyk-ze-szpinakiem-i-suszonymi-pomidorami,6026,1"></a>
    Mens Health, 2015-02-26 15:12:04
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij