Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.3

Gotuj jak top chef: tuńczyk z grilla w sezamie

Grillowane kawałki tuńczyka z sezamową otoczką w dresingu stworzonym z melenżu sosu sojowego, ostrygowego i miodu. Brzmi nieźle, prawda? Po takiej kolacji masz pełne prawo wyszeptać jej do ucha magiczne zaklęcie. I czekać na dalsze, jakże miłe zakończenie tego wieczoru.

2015-04-23
tuńczyk z sezamem fot. Kamil Pabian

Gotuj z mistrzem

Grzegorz Lelek szefował restauracjom w hotelach Belvedere i Litwor w Zakopanem, gotował również w Hotelu pod Różą, Wentzl i Da Pietro w Krakowie. Wygrał Kulinarny Puchar Polski i wielokrotnie zdobywał nagrody w innych konkursach lub był ich jurorem.

Do niego, na przykład, należy rekord Guinnessa z 2002 roku na ugotowanie jednorazowo 7659 litrów zupy kwaśnicy. Gotował dla Jana Pawła II oraz wszystkich naszych prezydentów i ich gości.

Czas przygotowania: 20 min

Składniki na 2 porcje:

340 g fileta z tuńczyka

3 łyżki ciemnego sosu sojowego

5 łyżek sosu ostrygowego

2 łyżki czarnego i białego sezamu

1 łyżka imbiru marynowanego

1 łyżka miodu

2 łyżki oliwy z oliwek

4 małe marchewki

1 cukinia

1 cebula

2 gałązki rozmarynu i tymianku

sól, biały pieprz

2 ziemniaki

6 zielonych szparagów

1 łyżka kolendry

200 g masła

Sposób przygotowania:

1. Z dokładnie oczyszczonego tuńczyka wykrój cztery w miarę równe kawałki. Z sosu sojowego, ostrygowego, octu winnego, miodu, rozmarynu, zmiażdżonego czosnku i tłuczonych ziaren kolendry przygotuj marynatę. Posmaruj nią kawałki tuńczyka z każdej strony i zostaw w misce na 3-4 godziny. Trzymaj w lodówce.

2. Ziemniaki i marchewki obierz i pokrój w małe romby. Oczyść szparagi, cukinię pokrój w słupki. Zagotuj w niedużym garnku słodko-słoną wodę i wrzuć warzywa do wrzątku na 4-5 minut. Tak zblanszowane warzywa odsącz i odłóż do miski z kostkami lodu. Tuńczyka wyjmij, odsącz z marynaty i obtocz w ziarnach sezamu.

3. Rozgrzej na patelni oliwę z dodatkiem masła. Posiekaj drobno cebulę, wrzuć i podsmażaj, mieszając, aż osiągnie złoty kolor. Zalej marynatą i gotuj, aż objętość sosu zmniejszy się o połowę. Przelej zredukowaną zawartość patelni do rondelka przez sitko z drobnymi oczkami i zagęść sos łyżką masła.

4. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię z resztą masła i oliwy. Obsmaż tuńczyka przez kilka minut z jednej i drugiej strony, ale pamiętaj, że najważniejsze, by mięso w środku pozostało różowe. Na talerz wylej gotowy sos, ułóż kawałki smażonego tuńczyka i obok duszone warzywa z lodu. Świeży tymianek zwieńczy dzieło.

MH 04/11 

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Grillowane kawałki tuńczyka z sezamową otoczką w dresingu stworzonym z melenżu sosu sojowego, ostrygowego i miodu. Brzmi nieźle, prawda? Po takiej kolacji masz pełne prawo wyszeptać jej do ucha tytułowe zaklęcie. I czekać na dalsze, jakże miłe zakończenie tego wieczoru.<br /><br /><a href="/dieta/Gotuj-jak-top-chef-tunczyk-z-grilla-w-sezamie,6511,1"></a>
    Mens Health, 2015-04-23 11:10:51
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij