Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
2.7

Gotuj jak top chef: tuńczyk w sosie teriyaki

Fantastyczna porcja białka z ryby podawana z puree ziemniaczanym z ostrym sosem wasabi. Dorzuć do tego warzywa w postaci szparagów, cukinii, patisonów i marchewki - ogromna dawka witamin i kwasów omega gwarantowana.

2014-12-16
tuńczyk z teriyaki fot. www.sheraton.pl

Gotuj z mistrzem

Janusz Korzyński jest szefem kuchni hotelu The Westin w Warszawie. Swoją  karierę zaczynał 30 lat temu w Słupsku jako 19-letni zastępca szefa kuchni. Zdobywał doświadczenie w Niemczech, na Węgrzech i w krajach północnej Afryki. Jako Sous Chef pracował w restauracji hotelu Sheraton w Warszawie i był pierwszym kucharzem, który wprowadził do Polski kuchnię fusion.

Dziś specjalnie dla Czytelników MH przygotował jedno ze swoich dań popisowych – oto jego słynny tuńczyk w sosie teriyaki.

Ile to kosztuje?   

1 porcja w restauracji: 95 zł   

1 porcja w domu: 55  zł

Czas przygotowania: 25 min 

Składniki na 4 porcje:

360 g tuńczyka

400 g ziemniaków 

50 g masła 

50 ml śmietany 36% 

2 g wasabi 

15 małych szparagów 

2 małe patisony 

2 małe cukinie 

2 małe marchewki 

pieprz cytrynowy 

sos teriyaki

Sposób przygotowania:

1. Sos teriyaki możesz zrobić sam. Na suchą patelnię wrzuć 50 g marchwi, 30 g pora, 30 g cebuli, 2 ząbki czosnku, 2 cm korzenia imbiru i przypalaj, aż powstaną czarne plamki. Do garnka wlej 300 ml sake, 50 ml czerwonego wina i 150 ml wina mirin, gotuj 3 minuty. Dodaj 150 ml sosu sojowego, 150 g cukru i przypalone warzywa. Gotuj 20 min i odcedź. Syrop gotowy.

2. Opłucz rybę w zimnej wodzie i dokładnie osusz. Wytnij filety w kształcie prostopadłościanu (4 cm x 3 cm x 8 cm) i oprósz je pieprzem cytrynowym. Grilluj z każdej strony do ulubionego stopnia wysmażenia – medium, rare lub well done. Na patelni rozgrzej sos teriyaki, dodaj zgrillowanego tuńczyka i gotuj po kilka sekund z każdej strony.

3. Wasabi wymieszaj z trzema łyżkami wody. Ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie i starannie odcedź. Przeciśnij ziemniaki przez praskę lub dokładnie ugnieć. Dodaj do nich masło, śmietanę 36% i rozwodnione wasabi. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

4. Szparagi sparz we wrzątku przez 10 sekund. Cukinie, marchewki, patisony oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć je do wrzątku na 1-2 minuty. Następnie odcedź i przełóż na patelnię z rozgrzanym masłem. Podsmażaj przez chwilę, dopraw solą i pieprzem. Ułóż warzywa na talerzach, dodaj ziemniaki, tuńczyka i polej sosem.

MH 05/2013

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Fantastyczna porcja białka z ryby podawana z purée ziemniaczanym z ostrym sosem wasabi. Dorzuć do tego warzywa w postaci szparagów, cukinii, patisonów i marchewki - ogromna dawka witamin i kwasów omega gwarantowana.<br /><br /><a href="/dieta/Gotuj-jak-top-chef-tunczyk-w-sosie-teriyaki,5489,1"></a>
    Mens Health, 2015-01-23 09:08:22
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij