Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Gotuj jak top chef: tatar z pstrąga z przepiórczymi jajami

Szukasz nieprzeciętnego pomysłu na kolację we dwoje? Oto japońskie sushi w polskiej wersji – idealne, by ją przekonać do naszych, męskich, dzikich smaków. W wołowym oryginale jest oczywiście siekana polędwica wołowa, ale siekana, surowa ryba też smakuje równie świetnie!

2015-04-22
tatar z łososia fot. Hotel Best Western Premier****

Gotuj z mistrzem

Michał Lelek jest szefem kuchni w hotelu Best Western Premier**** w Krakowie. Karierę zaczynał pod okiem innego mistrza, zresztą brata, Grzegorza, w zakopiańskim hotelu Belvedere****; potem był Wierzynek i Qubus Hotel Kraków.

W eliminacjach do Konkursu Kuchni Francuskiej „Dzień Ślimaka” zajął I miejsce, a w konkursie „Włoskiej Sztuki Kulinarnej” miejsce IV. Brał udział w organizowanym przez Polish Prestige Hotels konkursie „Profesjonalista Roku”.

Ile to kosztuje?       

• 1 porcja w restauracji: 22,50 zł     

• 1 porcja w domu: 6,25  zł 

Czas przygotowania: 20 min

Składniki na 4 porcje:

400 g filetów z pstrąga

2 czerwone cebule

100 ml oliwy z oliwek extra vergine

200 ml oleju

1 ciabatta

150 g majonezu

4 pomidorki cherry

20 g kaparów

4 jajka przepiórcze

1 natka pietruszki

sól, biały pieprz

2 łyżki musztardy Dijon

kiełki lucerny/opcjonalnie 4 cebulki dymki

Sposób przygotowania:

1. Mięso ryby – koniecznie świeżej, nie mrożonej – opłucz w bieżącej, zimnej wodzie i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem – najlepiej z wąskim ostrzem – oddziel mięso od skóry i pokrój je w bardzo drobną kosteczkę. To samo zrób z obraną czerwoną cebulą i wymieszaj ją z rybą.

2. Drobno posiekaj opłukaną i osuszoną natkę pietruszki, cebulki dymki i kapary. Połącz wszystko z pokrojonym pstrągiem i czerwoną cebulą. Dodaj musztardę Dijon i majonez, zamieszaj i dopraw do smaku solą i białym pieprzem. Miskę z masą wstaw do lodówki, bo danie musi być schłodzone w chwili podania.

3. Zmrożoną w zamrażalniku bułkę (będzie się łatwiej kroić) ciabatta pokrój na bardzo cienkie grzanki. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną ciabattę i smaż około minuty. Usmażone chipsy wyłóż łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Do osolonej, wrzącej wody włóż jajka i gotuj około 2 minut.

4. Schłodzoną w lodówce masę przełóż do czegoś, co nada jej formę na talerzu, np. do filiżanki. Wyłóż porcję na talerz i udekoruj chipsami z ciabatty, przekrojonymi na pół pomidorkami i przepiórczymi jajami (łatwiej się obiorą, jeżeli włożysz je po ugotowaniu do zimnej wody). Możesz dodać kiełki lucerny. Całość skrop oliwą extra vergine i kilkoma kroplami cytryny. 

MH 05/11

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij