Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Gotuj jak top chef: sakiewki z polędwiczek wieprzowych

Mięso, orzechy, czekolada i ser pleśniowy? Świetna kuchnia powstaje często z ekstrawaganckich połączeń produktów, ale za to zawsze z połączeń przemyślanych. Zdziwisz się, gdy spróbujesz. Sprawdź nasz przepis na wieprzowinę, jakiej do tej pory nie znałeś.

2015-01-26
polędwiczki wieprzowe fot. Tomasz Woźny

Gotuj z mistrzem

Dawid Domaradzki jest szefem kuchni Music Pub&Restaurant „Stary Klasztor” we Wrocławiu. Wcześniej pracował w restauracji „Pod Papugami”. Podczas licznych podróży podpatrywał różne techniki gotowania i sposoby prezentowania dań, ale udało mu się zachować własny styl. Oprócz kuchni interesuje się sztukami walki i dobrym kinem.

Ile to kosztuje?

1 porcja w restauracji: 38 zł

1 porcja w domu: 13 zł

Czas przygotowania: 50 min

Składniki na 2 porcje:

polędwiczka wieprzowa 500 g

250 g orzechów laskowych

100 ml śmietany 15%

80 g sera correggio

50 ml oliwy

kostka masła

tabliczka gorzkiej czekolady

80 g sera pleśniowego (np. gorgonzola)

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Orzechy laskowe musisz obrać ze skórki, a następnie uprażyć na suchej patelni. Wrzuć i potrząsaj patelnią od czasu do czasu. Orzechy, śmietanę, ser correggio oraz oliwę wrzuć do blendera i zmiksuj. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem – według upodobań.

2. Pora zabrać się za mięso. Opłucz je, dobrze osusz papierowym ręcznikiem, a następnie pokrój na kotlety - ważne, żeby pamiętać o krojeniu mięsa w poprzek włókien, by dobrze je wyporcjować i by było miękkie. Następnie rozbij kotlety przez folię spożywczą, żeby nie poprzerywać włókien.

3. Posyp kotlety solą i pieprzem, po czym odstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie na środek każdego kotleta połóż jedną łyżkę musu z orzechów laskowych. Delikatnie zwiąż nitką na górze, formując sakiewki. W nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułóż sakiewki i zapiekaj w piekarniku ok. 15-25 minut w temperaturze 200 stopni C.

4. W rondelku roztop pół kostki masła i dodaj połamaną gorzką czekoladę. Rozpuszczaj na bardzo małym ogniu, żeby nie przywierało do dna. Gdy już będziesz miał gładką masę, dodaj ser pleśniowy gorgonzola i dopraw solą i pieprzem do smaku.

MH 06/14

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Mięso, orzechy, czekolada i ser pleśniowy? Świetna kuchnia powstaje często z ekstrawaganckich połączeń produktów, ale za to zawsze z połączeń przemyślanych. Zdziwisz się, gdy spróbujesz. Sprawdź nasz przepis na wieprzowinę, jakiej do tej pory nie znałeś.<br /><br /><a href="/dieta/Gotuj-jak-top-chef-sakiewki-z-poledwiczek-wieprzowych,5685,1"></a>
    Mens Health, 2015-01-26 10:07:18
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij