Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.5

Gotuj jak top chef: przepis na szafranowe risotto

Czujesz, że Twoje menu wymaga odświeżenia i odskoczni od kurczaka z ryżem? Wypróbuj danie, który zdobyło nasze serca i podniebienia. Samo w sobie fantastycznie smakuje, a wzbogacone owocami morza, szafranem i świeżo startym parmezanem gwarantuje prawdziwy kulinarny odlot. 

2015-04-08
Gotuj jak top chef: przepis na szafranowe risotto fot. alexpro9500 2015/shuttestock

 

 

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g ryżu arborio
  • 100 g przegrzebków
  • 200 g krewetek
  • 100 g masła
  • 150 ml białego wina
  • 100 g kalmarów
  • 100 g ośmiorniczek
  • 200 g parmezanu
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, szafran
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 duża cebula
  • 15 pomidorków cherry

Przygotowanie:

1. Zacznij od ugotowania wywaru z warzyw – ostatecznie może być z kostki. Obierz i drobno posiekaj cebulę. Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki. Owoce morza opłucz w bieżącej, zimnej wodzie i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. W drugim garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, szafran i owoce morza, smaż na średnim ogniu 3 minuty.

2. Dorzuć ryż i pokrojone pomidorki – nie przestawaj mieszać. Zwiększ ogień. Po kilku chwilach ryż zrobi się szklisty i to jest moment na dolanie wina. Zrób to i nadal mieszaj; ostra woń alkoholu szybko się ulotni, a ryż wchłonie esencję i bukiet wina. Warto pochylić się nad garnkiem, bo aromaty zaczynają być fantastycznie obiecujące.

3. Dolej pierwszą chochlę bulionu i odrobinę przypraw. Nie przesadź z solą, bo wywar z warzyw jest już nieco słony. Zmniejsz ogień, by ryż delikatnie się gotował, dzięki czemu wszystkie ziarenka równomiernie „dojdą”. Wlewaj kolejne chochle bulionu, mieszając i rozprowadzając kremową skrobię wydzielaną przez ryż. Czynność powtarzaj, aż ryż będzie miękki.

4. Zdejmij garnek z ognia, dodaj posiekaną natkę pietruszki, masło i (najlepiej) świeżo starty parmezan. Dokładnie wymieszaj i odstaw przykryty garnek na 2 minuty. To największa tajemnica idealnego risotto, które właśnie wtedy staje się cudownie kremowe i nabiera pełni smaku. Podaj natychmiast, zanim danie oklapnie i straci piękną fakturę.

Czas: 30 minut

Cena w restauracji: 60 zł

Cena w domu: 20 zł

MH 08/2011

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    http://zrodlowynikow.blogspot.com  kurs 45 z wczoraj wszedl i skan juz na blogu ! na dzis kurs 75 dostepny i aktualny ! piekna skutecznosc!
    deptwin, 2015-04-09 06:47:17
  • avatar
    zgłoś
    Czujesz, że Twoje menu wymaga odświeżenia i odskoczni od kurczaka z ryżem? Wypróbuj danie, który zdobyło nasze serca i podniebienia. Samo w sobie fantastycznie smakuje, a wzbogacone owocami morza, szafranem i świeżo startym parmezanem gwarantuje prawdziwy kulinarny odlot.<br /><br /><a href="/dieta/Gotuj-jak-top-chef-przepis-na-szafranowe-risotto,6393,1"></a>
    Mens Health, 2015-04-08 09:29:55
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij