Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ

Gotuj jak top chef: przepis na łososia z kaparami

Aromatyczny ryż jaśminowy, marynowane kwiaty nasturcji, delikatne szparagi i jedna z najlepszych ryb na świecie – ten wieczór na pewno zaliczysz do bardzo udanych. Musisz tylko po kolacji utrzymać podobny poziom. Do dzieła!

2015-04-13
Gotuj jak top chef: przepis na łososia z kaparami fot. Olga Nayashkova 2015/shutterstock

 

Składniki na 2 porcje:

  • 400 g filetów z łososia norweskiego
  • 180 g zielonych szparagów
  • 200 ml śmietanki 18%
  • 50 g masła
  • 1 kieliszek białego wina
  • 80 g kaparów i 1/5 szkl. zalewy z kaparów
  • 50 g cebuli szalotki
  • 200 g ryżu jaśminowego
  • sól, pieprz ziołowy,
  • przyprawa do ryb, sok z cytryny, oliwa z oliwek

1. Świeżą rybę podziel na dwie porcje i opłucz w bieżącej, zimnej wodzie. Dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Dopraw filety przyprawą ziołową i ziołowym pieprzem, skrop sokiem wyciśniętym z cytryny i odstaw na przynajmniej 15 minut do lodówki. Talerz lub miskę z rybą przykryj szczelnie folią – szybciej się zamaceruje.

2. Cebulę posiekaj i smaż, by zeszklić, na rozgrzanej patelni z oliwą. Lekko posiekaj kapary, dorzuć do cebuli i smaż, mieszając. Dolej zalewę z kaparów i białe wino – poczekaj, aż zmniejszy objętość do 1/4. Dodaj śmietankę, nieco soli – uwaga, kapary już są słone – pieprz i na koniec nieco masła, by sos nabrał kremowej konsystencji.

3. Nieco wcześniej wyjmij przyprawioną rybę z lodówki, by wróciła do pokojowej temperatury. Obtocz ją w mące pszennej z każdej strony, rozgrzej tłuszcz na drugiej patelni i smaż rybę przez kilka minut z każdej strony. Przewracaj ją na patelni łopatką, nie nakłuwaj jej widelcem. Zacznij gotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj do wody nieco masła.

4. Zielone szparagi nie wymagają obierania, ale na wszelki wypadek odetnij mały kawałek z grubszej strony. Najlepiej użyć specjalnego garnka do szparagów, w którym szparagi stoją pionowo z główkami powyżej wody. Jeżeli nie, wrzuć je do solonego wrzątku z odrobiną masła i gotuj kilka minut. Wyłóż wszystko na talerz i polej rybę przygotowanym sosem.

Ile to kosztuje?

Cena w restauracji: 40 zł

Cena w domu: 15 zł

MH 07/2011

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij