Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Gotuj jak top chef: przepis na kolację we dwoje

Każda okazja jest dobra, by uwieść ją dobrym smakiem. Oto przepis na zaskakujące połączenie soczystego arbuza ze słodkością miodu, ostrością musztardy i słonym smakiem sera feta. Po takiej kolacji przyjemne zakończenie wieczoru masz jak w banku.

2015-08-17
feta z arbuzem fot. Jacek Heliasz

Gotuj z mistrzem

Zbigniew Kłyś zaczynał swoją karierę w kuchni międzynarodowej sieci hoteli Holiday Inn w Krakowie. Potem nadal trzymał się Krakowa, ale zdobywał doświadczenia w różnych restauracjach.

Szefował kuchniom u Wenzla, u Wierzynka i w Wawelskiej. To czołówka krakowskich restauracji, więc udało mu się gotować, między innymi, dla pary cesarskiej z Japonii i królowej Anglii.

Ma słabość do ryb i owoców morza.

Czas przygotowania: 15 min 

Składniki na 2 porcje:

• 1/4 arbuza

• 250 g sera feta

• 50 ml oliwy z oliwek extra virgine

• 200 g czarnych oliwek

• liście roszponki

• 100 g orzeszków pinii

• 50 ml octu balsamicznego

• 50 ml miodu

• 2 łyżki musztardy z Dijon

Sposób przygotowania:

1. Do miski włóż musztardę i miód, wymieszaj starannie łyżką lub trzepaczką. Dodaj ocet i mieszaj nadal. Powoli wlewaj oliwę, nie przerywając mieszania. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz – i tak jest najprościej – wlać wszystkie składniki do małego słoika, zakręcić go i mocno wstrząsnąć.

2. W sklepie wybierz arbuza niezbyt dużego, ale ciężkiego. W ten sposób będziesz miał pewność, że arbuz będzie soczysty. Z ćwiartki owocu wyjmij pestki końcówką noża, obierz arbuza ze skórki i pokrój w niedużą kostkę. Włóż do salaterki. Dorzuć pokrojoną w kostkę fetę.

3. Oliwki (najlepiej marynowane) muszą być oczywiście wydrylowane, czyli bez pestek. Możesz to zrobić sam ostrym nożem. Jeżeli kupiłeś oliwki rozmiaru jumbo, pokrój je na połówki. Listki roszponki opłucz w zimnej, bieżącej wodzie i starannie osusz papierowym ręcznikiem. Dorzuć do salaterki.

4. Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu wysyp orzeszki pinii i praż kilka minut, potrząsając – będą bardziej aromatyczne. Wsyp je do salaterki, dolej połowę sosu i delikatnie wymieszaj. Przełóż na talerze, skrop resztą sosu i udekoruj listkami roszpunki. Butelka białego Sauternes zwieńczy dzieło.

MH 02/11

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Każda okazja jest dobra, by uwieść ją dobrym smakiem, ale znasz lepszą od walentynkowej kolacji we dwoje? Zaskakujące połączenie soczystego arbuza ze słodkością miodu, ostrością musztardy i słonym smakiem sera feta pozwoli Ci zapunktować na erotycznej giełdzie.<br /><br /><a href="/dieta/Gotuj-jak-top-chef-kolacja-walentynkowa-we-dwoje,6447,1"></a>
    Mens Health, 2015-04-20 10:03:38
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij