Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Gotuj jak top chef: polędwica wołowa z kasztanami

Połączenie wołowiny, kasztanów, czerwonego wina, wiśni oraz gorzkiej czekolady - danie z najwyższej półki smakowej, ale w zasięgu każdego, kto choć raz miał patelnię w ręku. Składniki znajdziesz w dobrych sklepach – reszta zależy od Twojego smaku i talentu.

2015-07-24
polędwica z kasztanami fot. www.bryza.pl

Gotuj z mistrzem

Andrzej Bałdyga to uczestnik niezliczonej liczby szkoleń zawodowych, członek Fundacji Klubów Szefów Kuchni, gość kulinarnych programów telewizyjnych. W 2012 roku otrzymał Medal Komisji Edukacji Narodowej. Prywatnie zapalony wędkarz i amator sportów wodnych.

Ile to kosztuje?    

1 porcja w restauracji: 70 zł    

1 porcja w domu: 17  zł

Czas przygotowania: 50 min

Składniki na 4 porcje:

600 g polędwicy wołowej 

300 g kasztanów

100 g czarnej porzeczki

100 ml czerwonego wina 

30 g gorzkiej czekolady

sól, pieprz (najlepiej tasmański)

20 g miodu

10 g masła 

1 por

1 cukinia

2 czerwone cebule

2 papryki

2 marchewki 

kilka liści sałaty pak choi 

1/2 l mleka 0,5% 

2 ząbki czosnku 

30 ml sosu sojowego

100 ml oleju z pestek winogron

sos Worcestershire

Sposób przygotowania:

1. Kasztany natnij, zaczynając od białej plamki, by zdjąć skórkę, wrzuć do wrzątku i gotuj ok. 15 minut. Następnie obrane kasztany zalej mlekiem, lekko posól i gotuj ok. 50 minut. Po ugotowaniu kasztany ostudź i zmiksuj w blenderze. Tak przetarte przypraw solą i pieprzem, dodaj masło i wlej ok. 100 ml mleka, w którym gotowałeś kasztany.

2. Czarną porzeczkę (może być mrożona) wrzuć do małego rondla, zalej czerwonym winem. Gotuj około 10 minut, potem całość przecedź przez sito. Tak powstały płyn wlej z powrotem do rondla, dodaj miód, pokruszoną czekoladę, przypraw sosem Worcestershire, solą i pieprzem. Czekolada fajnie zaciągnie nam sos i doda mu aromatu.

3. Mięso oczyść z błon i marynuj z utartymi w moździerzu ziarnami pieprzu tasmańskiego, czosnkiem i olejem z pestek winogron. Odstaw na 12 godzin do lodówki, potem ogrzej do temperatury pokojowej i smaż po obu stronach na oleju z pestek winogron. Przypraw solą już na patelni. Przed podaniem pokrój mięso w plastry.

4. Marchew, paprykę, cukinię i pora pokrój w cienkie słupki, a czerwoną cebulę w piórka. Na rozgrzaną patelnię wlej 30 ml oleju z pestek winogron, wrzuć dwa rozgniecione ząbki czosnku, smaż 2 minuty. Wyjmij czosnek i wrzuć marchew, po minucie por, po minucie cebulę i paprykę, na koniec cukinię i sałatę pak choi. Warzywa przypraw sokiem z połowy cytryny, pieprzem i sosem sojowym.

MH 03/13 

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Połączenie wołowiny, kasztanów, czerwonego wina, wiśni oraz gorzkiej czekolady - danie z najwyższej półki smakowej, ale w zasięgu każdego, kto choć raz miał patelnię w ręku. Składniki znajdziesz w dobrych sklepach ? reszta zależy od Twojego smaku i talentu.<br /><br /><a href="/dieta/Gotuj-jak-top-chef-poledwica-wolowa-z-kasztanami,5475,1"></a>
    Mens Health, 2015-01-23 09:07:38
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij