Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Gotuj jak top chef: perliczka w winogronach

Faceci docenią w tym daniu dużą zawartość białka budującego ich mięśnie. Ich dziewczyny niską kaloryczność, która pomoże im zadbać o smukłą sylwetkę. Jednak to co docenia wszyscy, przede wszystkim, to wyszukany smak szlachetnego białego mięsa.

2015-07-13
perliczka w winogronach fot. Marcin Klaban, www.quicksteak.pl

Gotuj z mistrzem

Seweryn Świtoń to współzałożyciel restauracji Quick Steak& Music w warszawskich Złotych Tarasach. Doświadczenie zdobywał w najlepszych lokalach w Polsce i podczas licznych podróży. Talent i pozycję w świecie gastronomii potwierdził jako szef kuchni stołecznych Restauracji Polskich „Tradycja” i „Różana”.

Ile to kosztuje?     

• 1 porcja w restauracji: 65 zł     

• 1 porcja w domu: 28 zł     

Czas przygotowania: 20 min

Składniki na 2 porcje: 

• 2 piersi z perliczki, najlepiej z kostką ok. 400 g

• 150 g masła

• 2 pomarańcze

• po kiści winogron białych i czerwonych

• 1 mała chałka

• 150 ml wódki krupnik na miodzie, ewentualnie brandy

• garść liści świeżej mięty

• sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Piersi z perliczki (dostaniesz je bez problemu w hipermarketach) opłucz w zimnej wodzie, a następnie dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj je solą i pieprzem oraz masłem o temperaturze pokojowej. Odstaw na pół godziny do lodówki.

2. Wyciśnij sok z obu pomarańczy do miseczki (sprawdź, czy nie wpadły do niej pestki). Winogrona przekrój na połówki i czubkiem cienkiego noża usuń z nich wszystkie pestki. Skrop wyfiletowane grona odrobiną krupniku lub brandy i odstaw. Wykrój z chałki tosty (bez skórki) i upiecz je na złoto.

3. Rozgrzej masło na patelni i połóż na niej piersi skórą do dołu. Smaż z obu stron, aż do uzyskania ciemnozłotej barwy. Wymieszaj winogrona z sokiem z pomarańczy, dodaj do perliczek i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś całość, aż sos zgęstnieje.

4. Jeżeli ona patrzy Ci na ręce, możesz wlać na patelnię resztkę alkoholu i podpalić – taka technika nazywa się flambirowanie. Efekt murowany, ale podczas podpalania trzymaj głowę z daleka od patelni. Na talerzu połóż tosty, pokrój piersi w cienkie plastry i ułóż je na nich, polej danie sosem i udekoruj listkami świeżej mięty.

MH 03/12 

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Faceci docenią w tym daniu dużą zawartość białka budującego ich mięśnie. Ich dziewczyny niską kaloryczność, która pomoże im zadbać o smukłą sylwetkę. Jednak to co docenia wszyscy, przede wszystkim, to wyszukany smak szlachetnego białego mięsa.<br /><br /><a href="/dieta/Gotuj-jak-top-chef-perliczka-w-winogronach,6028,1"></a>
    Mens Health, 2015-03-05 11:35:45
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij