Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.5

Gotuj jak top chef: owoce morza z szafranem

Krewetki tygrysie i przegrzebki z delikatnym puree z korzenia pietruszki oraz sosem pomarańczowym to danie, które zadowoli każde podniebienie. A obecność afrodyzjaków niechybnie urozmaici wieczór. Sprawdź mistrzowski przepis na kolację dla dwojga.

2015-09-03
owoce morza z szafranem fot. Jacek Heliasz

Gotuj z mistrzem

Karol Sankowski jako młody kucharz karierę rozpoczynał w hotelu Europa w Lublinie oraz w Spiżarce Magdy Gessler. Następnie przeniósł się do Wrocławia, gdzie pracował jako jeden z szefów kuchni w restauracji Przystań, oraz w jej siostrzanej restauracji – Marinie. Szereg szkoleń u włoskich mistrzów i podróży kulinarnych wpłynęło na lekkość i finezję przygotowywanych przez niego dań.

Ile to kosztuje?      

• 1 porcja w restauracji: 72 zł      

• 1 porcja w domu: 30 zł      

Czas przygotowania: 60 min

Składniki na 2 porcje:

• 200 g przegrzebek (małży)

• 200 g krewetek tygrysich

• 200 ml soku pomarańczowego

• 200 ml białego, wytrawnego wina

• 200 ml mleka

• sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta szafranu i brązowego cukru

• 2 pietruszki (korzeń)

• 70 g masła

• 3 ząbki czosnku

• 100 g roszponki, kiełki buraka, nasiona kolendry i kopru włoskiego

Sposób przygotowania:

1 Świeże krewetki tygrysie oraz małże św. Jakuba nie są powszechnie dostępne, ale w lepszych sklepach warto poszukać. Świeże można zastąpić mrożonymi, jednak to już nie będzie to samo. Małże i krewetki dokładnie oczyść i opłucz w zimnej wodzie, następnie zalej winem z dodatkiem nasion kolendry i odstaw do lodówki na godzinę.

2. Obrany korzeń pietruszki zalej w małym garnku mlekiem z dodatkiem rozmarynu i gotuj do miękkości (około 30 minut). Następnie odcedź, dodaj masło i zmiksuj do uzyskania jedwabistego puree. Dopraw solą i pieprzem.

3. Zamarynowane krewetki oraz przegrzebki smaż na rozgrzanej patelni około 5 minut na klarowanym maśle z dodatkiem czosnku. Na drugiej patelni podgrzej sok z pomarańczy z dodatkiem szafranu oraz brązowego cukru. W momencie gdy sos zredukuje się o 70%, dodaj łyżkę zimnego masła, ciągle mieszając.

4. Na talerz wyłóż łyżką purée, następnie usmażone owoce morza. Wszystko delikatnie polej sosem z pomarańczy. Udekoruj roszponką, koprem włoskim oraz kiełkami buraków. Podawaj z białym, wytrawnym winem – najlepiej tym samym, którego użyłeś do marynaty.

MH 05/12  

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Krewetki tygrysie i przegrzebki z delikatnym puree z korzenia pietruszki oraz sosem pomarańczowym to danie, które zadowoli każde podniebienie. A obecność afrodyzjaków niechybnie urozmaici wieczór. Sprawdź mistrzowski przepis na kolację dla dwojga.<br /><br /><a href="/dieta/Gotuj-jak-top-chef-owoce-morza-z-szafranem,6025,1"></a>
    Mens Health, 2015-03-04 12:49:14
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij