Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Gotuj jak top chef: owoce morza z owocami cytrusowymi

Zmysłowe połączenie krewetek tygrysich, małży oraz ośmiorniczek z owocami cytrusowymi skropione sosem balsamiczno-gruszkowym to jest właśnie to, co zmieni zwykłą kolację w kulinarne szaleństwo. Sprawdź mistrzowski przepis na kolację idealną.

2015-07-30
owoce morza z owocami cytrusowymi fot. Jacek Heliasz

Gotuj z mistrzem

Marcin Kłyś gotował między innymi dla Jana Pawła II podczas jego pobytów w Polsce, prezydentów RP i ich gości, ekip kolarskiego Tour de Pologne i dla piękności z konkursu Queen of Poland. Jako autor dań współpracuje z wieloma wydawnictwami kulinarnymi w kraju i za granicą.

Ile to kosztuje?    

• 1 porcja w restauracji: 48 zł    

• 1 porcja w domu: 25 zł    

Czas przygotowania: 30 min

Składniki na 2 porcje:

• 150 g małży w muszlach

• 150 g krewetek tygrysich

• 100 g ośmiorniczek baby

• 100 ml białego, wytrawnego wina

• 50 g truskawek

• sól, świeżo zmielony czarny pieprz

• sos balsamiczno-gruszkowy

• sałata lodowa

• 100 g masła

• 2 ząbki czosnku

• 1 grejpfrut

• 1 pomarańcza

• 1 limonka

Sposób przygotowania:

1. Świeże krewetki tygrysie obierz z łupinek (zostawiając ogonki) i oczyść je. Skorupki małż oczyść szczotką lub nożem z narośli i włóknistych nitek (pamiętaj, że małże muszą być zamknięte – otwarte wyrzuć). Krewetki, małże i ośmiorniczki wrzuć do sita i opłucz w bieżącej, zimnej wodzie. Osusz papierowym ręcznikiem.

2. Przelej wrzątkiem owoce cytrusowe, a następnie zdejmij z nich skórkę. Podziel je na cząstki. Małym nożykiem usuń białe części i delikatnie usuń przezroczyste błonki, tak by pozostał sam, w miarę nieuszkodzony miąższ.

3. Na patelni rozgrzej masło, dorzuć drobno posiekane ząbki czosnku i dodaj osuszone owoce morza. Podsmażaj kilka minut, mieszając. Przypraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wlej wino i gotuj, aż zmniejszy swoją objętość o połowę. Sprawdź, czy wszystkie małże się otworzyły – zamknięte wyrzuć.

4. Pokrój truskawki na połówki lub ćwiartki. Na talerz wyłóż drobno porwane listki sałaty lodowej, fileciki owocowe, pokrojone truskawki i podsmażone owoce morza. Całość polej sosem z masła i wina pozostałym na patelni oraz kilkoma kroplami sosu balsamiczno- -gruszkowego. Podawaj ze zgrillowanym pieczywem tostowym.

MH 06/12 

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Zmysłowe połączenie krewetek tygrysich, małży oraz ośmiorniczek, z owocami cytrusowymi skropione sosem balsamiczno-gruszkowym to jest właśnie to, co zmieni zwykłą kolację w kulinarne szaleństwo. Sprawdź mistrzowski przepis na kolację idealną.<br /><br /><a href="/dieta/Gotuj-jak-top-chef-owoce-morza-z-owocami-cytrysowymi,6011,1"></a>
    Mens Health, 2015-02-24 09:51:44
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij