Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

  • Men's Health

  • Dieta

  • Gotuj jak top chef: orientalna pierś z kaczki z trawą cytrynową

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Gotuj jak top chef: orientalna pierś z kaczki z trawą cytrynową

Delikatne mięso z kaczki z dodatkiem trawy cytrynowej i anyżu, podawane z sosem stworzonym z finezyjnego połączenia pasty curry, oleju palmowego i mleczka kokosowego - gwarantujemy że nie będziesz żałował, gdy doświadczysz potęgi chińskiej kuchni.

2015-08-03
kaczka w stylu orientalnym fot. www.sheraton.pl

Gotuj z mistrzem

Artur Grajber swoją przygodę z gastronomią rozpoczął przeszło 20 lat temu. Miał przyjemność gotować dla gwiazd, polityków i szefów państw. Uwielbia kuchnię polską i orientalną. Jest miłośnikiem czekolady i faworków. Pracował w hotelach Bristol oraz Westin.

Ile to kosztuje? 

1 porcja w restauracji: 60 zł 

1 porcja w domu: 30 zł

Czas przygotowania: 70 min

Składniki na 2 porcje:

300 g piersi z kaczki

6 gwiazdek anyżu 

1 łyżeczka przyprawy pięć smaków, sól

1 łyżeczka zielonego pieprzu

100 ml mleka kokosowego

1/2 łyżki oleju palmowego

1 łyżka pasty curry

1 łyżeczka sosu rybnego

200 ml sosu sojowego

50 ml wina ryżowego

1 łyżeczka cukru trzcinowego

12 kumkwatów (ok. 120 g)

2 pomarańcze

1 trawa cytrynowa

10 g cukru trzcinowego

10 g grzybów enoki

1 mały bakłażan 

Sposób przygotowania:

1. Piersi kaczki umyj dokładnie pod bieżącą, zimną wodą i starannie osusz papierowym ręcznikiem. Do zamykanego woreczka foliowego włóż posolone filety, dodaj anyż, trochę trawy cytrynowej, zielony pieprz i przyprawę pięć smaków. Poobracaj worek w dłoniach i włóż na trochę do lodówki.

2. W oryginalnym przepisie kaczkę gotuje się przez 12 godzin w temperaturze 64 stopni, ale to sobie podarujemy. Zbliżony do oryginału smak uzyskasz, wkładając mięso w naczyniu żaroodpornym do piekarnika o 160 stopniach na 45 minut. Naczynie musi być przykryte!

3. Do rozgrzanego rondla dodaj olej palmowy i pastę curry, energicznie mieszaj rózgą i zalej mlekiem kokosowym. Dopraw do smaku sosem rybnym i zagotuj. Odstaw do wystygnięcia. Sos sojowy gotuj na wolnym ogniu z winem ryżowym i cukrem trzcinowym, by powstał gęsty sos.

4. Pomarańcze obierz i wykrój tzw. segmenty. Przełóż do rondla. Kumkwata pokrój w cienkie plasterki, dodaj do pomarańczy. Trawę cytrynową pokrój bardzo cienko w plasterki, dodaj do cytrusów, dopraw cukrem i gotuj około godziny na wolnym ogniu. Uff, można nakładać.

MH 09/13

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Delikatne mięso z kaczki z dodatkiem trawy cytrynowej i anyżu, podawane z sosem stworzonym z finezyjnego połączenia pasty curry, oleju palmowego i mleczka kokosowego - gwarantujemy że nie będziesz żałował, gdy doświadczysz potęgi chińskiej kuchni.<br /><br /><a href="/dieta/Gotuj-jak-top-chef-orientalna-piers-z-kaczki-z-trawa-cytrynowa,5455,1"></a>
    Mens Health, 2015-08-03 10:47:35
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij