Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.5

Gotuj jak top chef: kurczak tandoori z dzikim ryżem

Kurczak Tandoori, prosto z indyjskiej kuchni, jak mało co nadaje się na wieczorne tete-a-tete. Kolorowe, wonne przyprawy przypomną Wam wszystkie tajniki Kamasutry, a proteiny z organicznego kurczaka dadzą moc do pobicia rekordu Szeherezady. Sprawdź mistrzowski przepis na kurczaka!

2015-06-09
kurczak tandoori fot. Jacek Heliasz

Gotuj z mistrzem

Rafał Borys kulinarnego fachu uczy się od najlepszych. Między innymi od Gordona Ramsaya, w którego restauracji, Boxwood Cafe, pracował. Miłość do francuskiej kuchni zagnała go do jednego z najlepszych kucharzy na świecie, Alberta Roux, i pracy w londyńskiej Brasserie Roux.

Szkolił się też w restauracji Le Gavroche – pierwszej w Wielkiej Brytanii restauracji, która otrzymała od smakoszy z Michelina aż 3 gwiazdki.

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki na 2 porcje:

2 filety z piersi kurczaka

3 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki pasty tandoori (szukaj w sklepach Kuchnie Świata)

200 g dzikiego ryżu

1 puszka mleczka kokosowego

120 ml naturalnego jogurtu

1 pęczek świeżej mięty

1 świeży ogórek

sól

Sposób przygotowania:

1. Filety oczyść z błon i tłuszczu, opłucz w zimnej wodzie, osusz papierowym ręcznikiem, a następnie natrzyj pastą tandoori i wstaw – najlepiej na kilka godzin – do lodówki.

2. W lekko osolonej wodzie ugotuj dziki ryż – zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do wody w garnku dolej puszkę mleczka kokosowego. Po upływie czasu gotowania wskazanego na pudełku odstaw przykryty pokrywką garnek. Wyciągnij kurczaka z lodówki, by nabrał temperatury pokojowej.

3. Obierz ogórka ze skórki i przekrój go na pół na całej długości. Małą łyżeczką wybierz ze środka miąższ z pestkami i otrzymane w ten sposób łódeczki pokrój na poprzeczne kawałki. Opłucz i osusz miętę, posiekaj ją drobno i połącz z ogórkami i jogurtem. Dopraw odrobiną soli do smaku.

4. Rozgrzej na średnim ogniu patelnię z oliwą. Połóż na niej zamarynowane filety i obsmażaj kilka minut z obu stron. Przekładaj mięso za pomocą kuchennej łopatki, a nie wbitego widelca, bo mięso straci soczystość. Ułóż na talerzu ryż, ogórkową sałatkę i kurczaka. Posyp posiekaną miętą.

MH 11/10 

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Kurczak tandoori, prosto z indyjskiej kuchni, jak mało co nadaje się na wieczorne tete-a-tete. Kolorowe, wonne przyprawy przypomną Wam wszystkie tajniki Kamasutry, a proteiny z organicznego kurczaka dadzą moc do pobicia rekordu Szeherezady.<br /><br /><a href="/dieta/Gotuj-jak-top-chef-kurczak-tandoori-z-dzikim-ryzem,6782,1"></a>
    Mens Health, 2015-06-10 15:00:29
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij