Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Gotuj jak top chef: krewetki motylkowe na serze Halloumi

Owoce morza podane na serze Halloumi sprawią, że ona poczuje motylki w brzuchu, a Ty zostaniesz w jej oczach najbardziej uzdolnionym szefem kuchni. Pozostaje tylko dodać taniec, wino i magiczne słowo – s'agapo. Sprawdź nasz przepis na owoce morza w mistrzowskim wydaniu i do dzieła!

2015-04-28
krewetki fot. Marcin Klaban

Gotuj z mistrzem

Theofilos Vafidis to Executive Chef, doradca kulinarny i organizator cyklicznej imprezy Festiwal Kuchni Greckiej.

To także właściciel The Greek Gourmet, importującej greckie produkty spożywcze na polski rynek oraz członek Kapituły Fundacji Klubu Szefów Kuchnia Polska i honorowy członek Klubu Szefów Kuchni Ateny.

Czas przygotownia: 25 minut

Składniki na 2 porcje:

12 dużych, surowych krewetek w pancerzach

250 g sera Halloumi

4 łyżeczki oliwy z oliwek Pomace Theofilos

2 cebule szalotki

2 łyżki posiekanych listków melisy

otarta skórka z cytryny

sok z 1/2 cytryny

sól

świeżo zmielony, biały pieprz

Sposób przygotowania:

1. Obierz krewetki z pancerzy, pozostawiając ogon. Natnij je niezbyt głęboko wzdłuż od góry, usuń czarną jelitową żyłkę ze środka i dokładnie opłucz w bieżącej, zimnej wodzie. Starannie osusz papierowym ręcznikiem i lekko rozpłaszcz je dłonią na desce, by przybrały kształt motyla.

2. Posiekaj drobno szalotkę i obrane ząbki czosnku. Rozgrzej oliwę na patelni, wrzuć warzywa i zeszklij je, stale mieszając. Wlej sok z cytryny, mieszaj i gotuj przez minutę. Dodaj krewetki, zamieszaj i gotuj, aż staną się różowe (około 4 minuty). Dopraw solą i białym pieprzem.

3. Pokrój ser Halloumi (do kupienia w supermarketach) w półcentymetrowe plasterki. Osusz je z zalewy papierowym ręcznikiem i grilluj z każdej strony na złoty kolor. Możesz też – nie mając grilla – opiec je na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy.

4. Podgrzej talerze w piekarniku nastawionym na 60 st. C. Wyciągnij je (w rękawicy kuchennej!), ułóż plasterki grillowanego Halloumi, a na nich krewetki w kształcie motyla. Całość posyp bardzo drobno posiekaną melisą i otartą skórką z cytryny.

MH 01/11

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij