Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Gotuj jak top chef: kaczka z kurkami

Mimo że te arcypolskie smaki wracają do nas dopiero po latach, robią kolosalne wrażenie i łatwiej zrozumieć niegdysiejsze zachwyty cudzoziemców nad naszą kuchnią. Palce lizać! Sprawdź przepis na kaczkę w najlepszym polskim wydaniu.

2015-06-18
kaczka z kurkami fot. Jacek Heliasz

Gotuj z mistrzem

Kamil Stachulec to przedstawiciel młodego pokolenia kucharzy. Swoją drogę zawodową rozpoczynał w renomowanej restauracji Dwór Polski we Wrocławiu. Obecnie szefuje także wrocławskiej restauracji Cesarsko-Królewska, gdzie miał możliwość popisywania się umiejętnościami przed koronowanymi głowami, prezydentami państw, laureatami nagród Nobla, dyplomatami i samym Dalaj Lamą. Specjalizuje się w kuchni staropolskiej i francuskiej.

Ile to kosztuje?   

• 1 porcja w restauracji: 68 zł   

• 1 porcja w domu: 24 zł   

Czas przygotowania: 30 min

Składniki na 2 porcje:

• 1 mała kaczka

• 200 g świeżych kurek

• oliwa extra vergine

• 100 ml czerwonego, wytrawnego wina

• 100 g korzenia selera

• sól, świeżo zmielony czarny pieprz

• 100 g marchewki i cebuli

• 50 g masła

• 2 ząbki czosnku

• 200 ml bulionu drobiowego

• suszony majeranek, świeży tymianek

Sposób przygotowania:

1. Świeżą lub rozmrożoną kaczkę wypłucz w zimnej, bieżącej wodzie i osusz dokładnie papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem podziel ją na kawałki, oddziel udka od korpusu i wytnij filety z piersi, zostawiając skórę na mięsie. Kawałki starannie natrzyj majerankiem z każdej strony.

2. Przygotuj marynatę, w której kawałki kaczki będą się macerować przez 24 godziny. Obierz cebule, marchewki i bulwę selera, zetrzyj je na gładko na tarce lub w blenderze. Mięso włóż do miski i przykryj je powstałą masą warzywną. Posól i wlej do miski czerwone wino. Miskę przykryj folią i wstaw do lodówki.

3. Wyciągnij kawałki kaczki z marynaty, odsącz je i pozbądź się warzywnej pulpy - nie przyda się już do niczego. Na patelni z wysokimi brzegami rozgrzej oliwę na średnim ogniu i delikatnie połóż kawałki mięsa (skórą do dołu). Osusz je wcześniej dokładnie, bo inaczej tłuszcz będzie pryskał pod sufit. Smaż do chwili, aż kaczka się zrumieni i zamkną się pory. Wlej gorący bulion i gotuj do miękkości.

4. Obierz ząbki czosnku i pokrój w plasterki, tymianek posiekaj. Świeże kurki oczyść pędzelkiem z piasku (nie wkładaj do wody, bo ją naciągną i stracą smak). Rozgrzej oliwę na kolejnej patelni, wrzuć czosnek, tymianek i oczyszczone grzyby. Zamieszaj. By zagęścić sos, po kilku minutach dodawaj kawałkami zimne masło i mieszaj.

MH 07/12

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Mimo że te arcypolskie smaki wracają do nas dopiero po latach, robią kolosalne wrażenie i łatwiej zrozumieć niegdysiejsze zachwyty cudzoziemców nad naszą kuchnią. Palce lizać! Sprawdź przepis na kaczkę w najlepszym polskim wydaniu.<br /><br /><a href="/dieta/Gotuj-jak-top-chef-kaczka-z-kurkami,6009,1"></a>
    Mens Health, 2015-02-23 14:38:17
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij