Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Gotuj jak top chef: jabłko nadziewane marcepanem

Prosty w wykonaniu deser, który nawet dziewczynę na diecie wtrąci w ramiona łakomstwa. I najpewniej w ramiona kucharza również, więc do dzieła. Sprawdź mistrzowski przepis na deser!

2015-09-08
jabłko nadziewane marcepanem fot. Podziękowania dla restauracji Szczere Pole w Sobótce

Gotuj z mistrzem

Szymon Lubiński jest szefem kuchni restauracji Szczere Pole w Sobótce pod Wrocławiem. Jego specjalnością są proste potrawy, które przywołują smaki, o których opowiadają nam nasze babcie. Gdy potrzebuje świeżych ziół, wychodzi po prostu do ogródka przy restauracji albo idzie 20 metrów dalej, na łąkę, na zboczach góry Ślęży. Kto raz spróbuje przygotowanych przez niego potraw, gotów jest jechać kilkadziesiąt kilometrów, by jeszcze raz ich posmakować.

Ile to kosztuje?     

• 1 porcja w restauracji: 15 zł      

• 1 porcja w domu: 5 zł      

Czas przygotowania: 20 min

Składniki na 2 porcje:

• dwa jabłka Champion

• 0,5 tzw. chlebka marcepanowego

• laska wanilii

• 200 ml śmietany 30%

• 3 żółtka

• 1,5 łyżki cukru

• gałązka świeżej mięty

Sposób przygotowania:

1. Jabłko (nieobrane) wydrąż delikatnie od strony ogonka, tak by z drugiej strony pozostało zamknięte. Dokładnie usuń gniazdo nasienne. Najlepiej zrób to wąskim nożykiem. Z części z ogonkiem utwórz „zatyczkę z ogonkiem”. Najlepiej nadają się do tego jabłka Champion. Nie muszą mieć pięknej, czerwonej skórki, ale smakują najlepiej. Wydrążone otwory napełnij masą marcepanową.

2. Mały garnek wsadź do większego z wodą i postaw na gazie. Właśnie opanowałeś kulinarną technikę kąpieli wodnej. Do mniejszego wrzuć 2 żółtka (pamiętaj, żeby dokładnie oddzielić od białka), 0,3 l śmietany 30% i drobniutko posiekaną laskę wanilii. Wszystko to razem zagotuj (do zgęstnienia, powolutku, stale mieszając).

3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C i wyłóż jabłka na blaszce. Jabłka powinny być tej samej wielkości – w przeciwnym wypadku, gdy jedno będzie gotowe, drugie będzie jeszcze miało surowy środek. Możesz śmiało zaglądać do piekarnika. Trzymaj w piekarniku około 10-15 min (czas zależy m.in. od wielkości jabłek). Wyjmij, gdy pojawi się pierwsze pęknięcie na skórce.

4. Ostrożnie wyjmij jabłko z piekarnika, połóż na talerzyku deserowym i polej sosem waniliowym. Można polać też sosem czekoladowym, takim ze sklepu. Żeby deser wyglądał ładniej, możesz go udekorować gałązką mięty, a talerzyk posypać tartą czekoladą (ale konieczności nie ma). Jeśli masz ochotę na opcję full wypas, podawaj z bitą śmietaną lub lodami.

MH 01/12  

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Prosty w wykonaniu deser, który nawet dziewczynę na diecie wtrąci w ramiona łakomstwa. I najpewniej w ramiona kucharza również, więc do dzieła. Sprawdź mistrzowski przepis na deser!<br /><br /><a href="/dieta/Gotuj-jak-top-chef-jablko-nadziewane-marcepanem,6035,1"></a>
    Mens Health, 2015-02-26 14:12:08
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij