Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.0

Gotuj jak top chef: dzik jest dziki

Warto go oswoić, bo dziczyzna jest kopalnią białka i Himalajami smaku. Dziś w wersji karnawałowej – z ciastem z piernika i popcornem. A zamiast coli wybierz czerwone wino. Niebo w gębie. Bon appetit!

2015-08-31
dziczyzna z piernikiem i popcornem fot. Restauracja Steinhaus (Wrocław, ul. Włodkowica 11)

Gotuj z mistrzem

Krystian Skwierz to zdobywca brązowego medalu w kategorii ,,Kuchnia Gorąca” (wraz z naszą narodową reprezentacją kulinarną) na Olimpiadzie w Erfurcie w 2012 roku oraz brązowego medalu na Mistrzostwach Świata w Luksemburgu.

Ile to kosztuje?      

1 porcja w restauracji: 42 zł     

1 porcja w domu: 21  zł

Czas przygotowania: 40 min

Składniki na 4 porcje:

450 g polędwiczki z dzika

6 ząbków czosnku

1 kg ziemniaków

100 ml oliwy

100 g masła

200 wędzonej słoniny wieprzowej

180 ml kwaśnej śmietany

200 g gotowego ciasta piernikowego

1 opakowanie popcornu

•  kilka gałązek świeżego rozmarynu

• szałwia

• kolendra

• świeżo zmielony czarny pieprz, sól morska w płatkach

Sposób przygotowania:

1. Obierz ziemniaki, opłucz, pokrój je na połówki lub ćwiartki i zalej w garnku zimną wodą. Dodaj sól i ugotuj. Kawałek słoniny włóż do zamrażalnika (po zmrożeniu będzie się łatwiej kroić) i pokrój ją ostrym nożem na cieniutkie plasterki.

2. Kolendrę, szałwię i rozmaryn opłucz, osusz i drobno posiekaj. Gotowe ciasto piernikowe (do kupienia w każdym supermarkecie) rozdrobnij na małe kawałki i wysyp porcjami na talerze. Ułóż na cieście plasterki słoniny, posyp ją mieszanką ziół, solą morską i pieprzem.

3. Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i oczyść z białych błon. Natrzyj je solą morską i pieprzem. Obierz czosnek i przekrój ząbki na połówki. Na patelni rozgrzej oliwę, dorzuć czosnek i rozmaryn, a po chwili połóż mięso. Smaż około 7 minut z obu stron.

4. Ściągnij mięso z patelni, przykryj folią na talerzu i odczekaj kilka minut – będzie bardziej soczyste. Odsącz wodę z ziemniaków, dodaj masło, śmietanę i ugnieć całość tłuczkiem. W kuchence mikrofalowej przygotuj popcorn. Wyłóż ziemniaki na talerz, posyp je gorącym popcornem, dopraw solą i pieprzem, połóż obok mięso.

MH 01/13   

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Warto go oswoić, bo dziczyzna jest kopalnią białka i Himalajami smaku. Dziś w wersji karnawałowej ? z ciastem z piernika i popcornem. A zamiast coli wybierz czerwone wino. Niebo w gębie. Bon appetit!<br /><br /><a href="/dieta/Gotuj-jak-top-chef-dzik-jest-dziki,5477,1"></a>
    Mens Health, 2015-01-23 09:07:43
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij