Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.7

Gotuj jak top chef: czarny makaron tagliolini z łososiem

Wystarczy wypowiedzieć po włosku nazwę tego dania, by zdobyć jej serce i zachwyt nie tylko na ten jeden wieczór. Tagliolini nero di seppia con salmone e rafano specjalnie dla Ciebie, kochanie! A potem jedyne co pozostaje, to cieszyć się tak wyśmienicie zaczętym wieczorem.

2015-02-23
łosoś z czarnym makaronem fot. Jacek Heliasz

Gotuj z mistrzem

Francesco Siervo karierę kucharza rozpoczął w rodzinnej restauracji na włoskiej wyspie Ischia. Swoje doświadczenie przeniósł następnie do Monachium, do restauracji Osteria Italiana, a później wylądował u nas, w Polsce. Dzielił się umiejętnościami w kilku włoskich restauracjach, by ostatecznie zostać szefem kuchni w Trattorii Pesto we Wrocławiu.

Ile to kosztuje?    

• 1 porcja w restauracji: 39 zł    

• 1 porcja w domu: 12 zł    

Czas przygotowania: 15 min

Składniki na 2 porcje:

• 200 g wędzonego łososia

• 100 g świeżego chrzanu

• 100 g masła

• 1/2 średniej wielkości cebuli

• garść świeżego koperku

• szczypta morskiej soli

• 250 g makaronu tagliolini barwionego atramentem z mątwy

• 300 ml śmietany 30%

Sposób przygotowania:

1. Korzeń chrzanu obierz ze skórki i zetrzyj na tarce na średnich oczkach. Jeżeli włożysz go wcześniej do lodówki i schłodzisz, nie będziesz płakał przy ścieraniu. Filety z łososia (bez skóry) opłucz w bieżącej wodzie, osusz dokładnie papierowym ręcznikiem i pokrój w nieduże kostki. Cebulę obierz i drobno posiekaj.

2. Rozgrzej masło na dużej patelni z wysokimi brzegami. Wrzuć posiekaną cebulę i lekko ją podsmaż, mieszając od czasu do czasu. Dodaj kawałki łososia (najlepiej partiami, nie wszystkie naraz), znowu zamieszaj, przykryj i podduś kilka minut na małym ogniu. Wlej śmietanę, zamieszaj, zagotuj i odstaw z ognia.

3. W dużym garnku doprowadź do wrzenia osoloną wcześniej wodę. Garnek musi być duży, bo w małym makaron się poskleja, a wody musi być przynajmniej 4 razy więcej niż makaronu. Wrzuć makaron na wrzątek, po chwili zamieszaj, by nie przywarł do dna, i gotuj 3-4 minuty na średnim ogniu.

4. Odsącz makaron na sicie, zostawiając odrobinę wody po gotowaniu. Rozgrzej ponownie patelnię z sosem, wrzuć odsączony makaron i zamieszaj. Wlej trochę wody pozostałej po makaronie, dodaj starty chrzan, jeszcze raz zamieszaj i gotuj 2 minuty. Wyłóż porcje na talerz i posyp posiekanym koperkiem.

MH 09/12

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Wystarczy wypowiedzieć po włosku nazwę tego dania, by zdobyć jej serce i zachwyt nie tylko na ten jeden wieczór. Tagliolini nero di seppia con salmone e rafano specjalnie dla Ciebie, kochanie! A potem pozostaje jedynie cieszyć się tak wyśmienicie zaczętym wieczorem.<br /><br /><a href="/dieta/Gotuj-jak-top-chef-czarny-makaron-tagliolini-z-lososiem,6006,1"></a>
    Mens Health, 2015-02-23 15:37:01
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij