Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Gotuj jak top chef: comber z prosiaka z sosem chutney

Wieprzowina z dwoma sosami obok: hinduskim chutneyem z mango i francuskim, dyniowym coulis. Trudniej się czyta, niż robi. Smakuje co najmniej tak dobrze jak brzmi. W bonusie potężna dawka białka dla Twoich mięśni. Będzie Pan zadowolony.

2013-08-29
gotuj z mistrzem, comber wieprzowy fot. www.sheraton.pl

Gotuj z mistrzem 

Krystian Szopka jest szefem kuchni w Sheraton Poznań Hotel. Jest odpowiedzialny za całą gastronomię poznańskiego Sheratona. Tworzy menu i zarządza dwiema hotelowymi restauracjami: serwującą dania, będące połączeniem europejskich i orientalnych smaków Fusion, oraz utrzymaną w konwencji eleganckiego amerykańskiego pubu SomePlace Else z menu w stylu tex-mex.

Dziś specjalnie dla Czytelników MH jedno z jego dań popisowych - comber z prosiaka z sosem chutney.

Ile to kosztuje?

1 porcja w restauracji: 45 zł

1 porcja w domu: 25 zł

Czas przygotwania: 45 min 

Składniki na 4 porcje:

600 g combru z prosiaka z kostką

500 g świeżej dyni

100 g dyni konserwowej

1 średnio dojrzałe mango

1 łyżka oleju

1 średniej wielkości cebula

posiekana w kostkę

1 łyżeczka przyprawy „Pięć Smaków”

½ łyżeczki soli

50 ml octu winnego

2 łyżki brązowego cukru

szczypta cynamonu

50 ml oliwy z oliwek

4-5 ząbków czosnku

świeży rozmaryn 

Sposób przygotownia:

1. Comber podziel na 8 małych kotletów z kostką. Samą kostkę postaraj się dokładnie oczyścić z mięsa. Grilluj z każdej strony przez minutę, po czym natrzyj oliwą, ułóż na blasze, przypraw pieprzem, rozmarynem i kilkoma ząbkami czosnku. Piecz przez 25 minut w temperaturze 70 °C. Po upieczeniu przypraw solą morską.

2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 140 °C. Świeżą dynię (ok. 200 g) obierz i pokrój w dużą kostkę. Kostki wysyp na blachę i zapiekaj w piekarniku przez 15-20 minut. To pierwszy krok do zrobienia słynnego, francuskiego sosu coulis.

3. Chutney to gęsty sos wywodzący się z kuchni indyjskiej. Cebulę razem z dynią (300 g) podsmaż na oleju. Po około 3 minutach dodaj przyprawy: cukier, „Pięć Smaków”, sól, cynamon i ocet winny. Całość duś, aż zgęstnieje, i na ostatnią minutę duszenia dodaj drobno pokrojone mango.

4. Upieczoną wcześniej dynię zblenduj na gładko razem z dynią konserwową i, jeśli istnieje taka potrzeba, przetrzyj przez drobne sito. Do uzyskanej masy dodaj resztę oliwy i dopraw solą. Mięso ułóż na chutneyu i udekoruj talerz dyniowym coulis

MH 08/2013

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij