Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Gotuj jak top chef: comber jagnięcy z zapiekanymi ziemniakami

Pieczona jagnięcina i delikatne puree z zielonego groszku przekonają każdego, że te dwa smaki całe życie czekały na siebie. Oto spotkanie na szczycie, które Twoje kubki smakowe zapamiętają na bardzo długi czas. Sprawdź mistrzowski przepis na jagnięcinę!

2015-08-11
comber jagnięcy fot. Podziękowania dla restauracji Mosaiq we Wrocławiu

Gotuj z mistrzem

Rafał Borys zawodu uczył się od najlepszych – pracował w restauracjach Plane Food i Boxwood Cafe, należących do Gordona Ramsaya. Tajniki kuchni francuskiej zgłębiał u boku Alberta Roux.

Jego specjalnością są mięsa i ryby oraz perfekcyjnie dobrane sosy. W MOSAIQ przygotowuje np. płaszczkę – rybę rzadko spotykaną w Polsce, a uwielbianą przez mistrzów kuchni.     

Ile to kosztuje?        

• 1 porcja w restauracji: 76 zł       

• 1 porcja w domu: 29  zł  

Czas przygotowania: 55 min

Składniki na 2 porcje:

• 250g comber z jagnięciny

• 100 g zielonego groszku

• 50 g cebuli

• 250 g ziemniaków

• 150 ml śmietanki 33%

• 2 łodyżki rozmarynu

• sól, pieprz

• 2 łodyżki tymianku

• 50 ml oliwy

Sposób przygotowania:

1. W pierwszym z brzegu sklepie jagnięciny nie uświadczysz, ale warto za nią pochodzić. Comber oczyść z błon, opłucz w zimnej wodzie i osusz papierowym ręcznikiem. Posiekaj po jednej łodydze rozmarynu i tymianku, wysmaruj nimi mięso. Polej 20 ml oliwy, przykryj naczynie folią i wstaw do lodówki.

2. W małym garnku zagotuj śmietanę z posiekanymi rozmarynem i tymiankiem. Dodaj sól i pieprz. Ziemniaki zetrzyj na tarce, przełóż do żaroodpornego naczynia i zalej gorącą śmietaną. Wstaw do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz 45 minut pod przykryciem. Potem dodaj jeszcze 15 minut bez przykrycia.

3. Wyjmij zamarynowany comber z lodówki i przesmaż go z obu stron na rozgrzanej patelni. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wrzuć mięso na blachę i piecz około 8 minut. Następnie wyjmij i odstaw na 7 minut, by mięso odpoczęło.

4. Posiekaną drobno cebulę zeszklij na rozgrzanej na patelni oliwie. Dodaj odsączony groszek i gotuj ok. 5 minut. Dopraw solą, pieprzem i zmiksuj, by otrzymać purée. Comber przekrój na pół, obok na talerzu połóż zapieczoną masę ziemniaczaną i 3 łyżki stołowe purée z zielonego groszku.

MH 11/11

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Ja lubie kielbase z musztarda, to sa 2 smaki, ktore czekaly na siebie cale zycie. Polecam!
    jugger, 2015-04-17 11:08:12
  • avatar
    zgłoś
    Pieczona jagnięcina i delikatne puree z zielonego groszku przekonają każdego, że te dwa smaki całe życie czekały na siebie. Oto spotkanie na szczycie, które Twoje kubki smakowe zapamiętają na bardzo długi czas. Sprawdź mistrzowski przepis na jagnięcinę!<br /><br /><a href="/dieta/Gotuj-jak-top-chef-comber-jagniecy-z-zapiekanymi-ziemniakami,6443,1"></a>
    Mens Health, 2015-04-17 10:50:29
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij