Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Gotuj jak top chef: cielęcina z migdałami i pistacjami

Czeka Cię ciężki projekt lub egzamin i zastanawiasz się, jak poprawić koncentrację? Zamiast łykać tabletki, postaw na naturalne dopalacze. Z tym daniem utrzymasz mózg na najwyższych obrotach, bez ryzyka przegrzania zwojów.

2015-09-23
filet cielęcy fot. Wiesiek Jurewicz

Pistacje i migdały są na tyle egzotyczne, że każdy chętnie uwierzy w ich zbawienne działanie, ale żeby czerwona kapusta?!

A właśnie, że tak. Naukowcy z USA dowiedli, że już 100 g czerwonej kapusty znacząco poprawia zapamiętywanie i procesy myślowe. Dzieje się tak za sprawą antocyjanów dbających o szybki przesył sygnałów między neuronami.

A pistacje i migdały wspomagają układ nerwowy i stymulują relacje neuroprzekaźników w mózgu. Do tego cebula, której związki siarki eliminują toksyny spowalniające pracę mózgu – i koncentracja przez cały dzień zapewniona.

Gotuj z mistrzem

Tomasz Purol to złoty medalista na Kulinarnym Pucharze Polski 2007. Zdobył także złoty medal na drużynowych mistrzostwach Europy we Włoszech oraz 1. miejsce na Olimpiadzie Smaku.

Składniki na 2 porcje:

• 300 g filetu cielęcego

• 80 g czerwonej kapusty

• 1/2 cebuli

• 80 ml czerwonego wina

• oliwa

• miód

• 1 łyżka migdałów i pistacji

• sól morska, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

1. Pistacje i migdały wysyp na blachę, posyp solą morską i piecz 15 minut w temperaturze 180 st. C. Cebulę obierz, posiekaj i przesmaż na oliwie w rondlu. Mieszaj.

2. Pokrój czerwoną kapustę, dorzuć do rondla z cebulą i podsmażaj 20 min, mieszając od czasu do czasu. Potem podlej winem i dodaj łyżkę miodu. Smaż do konsystencji konfitury.

3. Dodaj uprażone pistacje i migdały. Filet cielęcy pokrój w medaliony, włóż do parowaru i gotuj 10 min. Pod koniec dopraw solą i pieprzem. Wyłóż konfiturę, a na niej ułóż mięso.

Kulinarne patenty mistrza

Czerwona kapusta. Pod wpływem światła i tlenu czerwona kapusta zmienia kolor na niebieski lub fioletowy. By zachować jej naturalną barwę, dodaj do poszatkowanej kapusty gorący ocet z czerwonego wina (4 łyżki na 1/2 główki), wymieszaj, odstaw na 10 minut i odcedź.

MH 09/12

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Czeka Cię ciężki projekt lub egzamin i zastanawiasz się, jak poprawić koncentrację? Zamiast łykać tabletki, postaw na naturalne dopalacze. Z tym daniem utrzymasz mózg na najwyższych obrotach, bez ryzyka przegrzania zwojów.<br /><br /><a href="/dieta/Gotuj-jak-top-chef-cielecina-z-migdalami-i-pistacjami,6216,1"></a>
    Mens Health, 2015-04-20 14:09:22
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij