Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
1.0

Forma na talerzu: przepis na tajskie curry

Jeśli nie przepadasz za potrawami obfitującymi w tłuszcz, a w dodatku zależy Ci na zbudowaniu solidnej masy mięśniowej - ten przepis jest stworzony dla Ciebie. Oto tajskie curry w wersji dla tych, którzy wiedzą, że podstawą świetnej formy jest skład codziennego menu.

2015-03-30
Forma na talerzu: przepis na tajskie curry fot. Amarita 2015/shutterstock

Z curry w górę

To idealny posiłek pod kątem budowy mięśni. „Jeśli chcesz przybrać na wadze, na każdy kilogram masy ciała musisz przyjmować codziennie około 2 gramy białka, a spożywane białko powinno stanowić 30% dziennej dawki kalorii” – mówi Jeff Stout, autor „The Sports Supplement Encyclopedia”.

 

Porcja naszej ognistej, tajskiej potrawy zapewni Ci 48 gramów białka i pozwoli odpocząć od kurczaka, którego z czasem możesz mieć dość. W 100 gramach wołowiny znajdziesz 27 gramów białka (dla porównania – w 100 gramach piersi z kurczaka jedynie 12).

Wołowina pocięta na wąskie paski byłaby sucha, gdybyś ją robił na grillu, ale gotowana na wolnym ogniu będzie delikatna i pysznie soczysta. Szkoda tylko, że nie może za długo postać w szafce na siłowni...

Z curry w dół

Kurczak w curry według naszego przepisu potrzebuje mniej mleka kokosowego i przede wszystkim o 100 kalorii i 10 gramów tłuszczu mniej niż w zwykłych przepisach. By to spalić, potrzebowałbyś dwóch trzyminutowych rund tajskiego boksu. Nie ma potrzeby zupełnie usuwać mleczka kokosowego.

Naukowcy z Uniwersytetu McGilla w Montrealu odkryli, że ludzie wprowadzający do swojej diety olejek kokosowy mieli więcej energii i mniejszy apetyt. „Trójglicerydy o łańcuchach średniej długości, takie jak olej kokosowy, przyspieszają metabolizm i sprawiają, że nie potrzebujesz tak dużo kalorii jak bez nich – mówi dr Bruce Fife, autor książki „Eat Fat Look Th in”.

– Możesz więc pozwolić sobie na większe spożycie oleju kokosowego niż innych tłuszczów, bo organizm później zacznie odkładać go jako tłuszcz”. Do kuchni marsz!

Baza dla obu przepisów:

  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2,5-centymetrowy
  • kawałek imbiru
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka purée z tamaryndowca (do kupienia w azjatyckich sklepach)
  • 250 g ryżu jaśminowego
  • 375 ml wody

Dodatki do wersji w górę:

  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1,5 łyżki brązowego cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 3 strąki kardamonu
  • 4 goździki
  • 250 ml bulionu wołowego
  • 8 małych, młodych ziemniaków
  • 700 g mielonej wołowiny
  • 75 g prażonych orzeszków ziemnych

Dodatki do wersji w dół:

  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 duża papryczka chili
  • 4 listki limonki
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki papryki
  • 700 g piersi z kurczaka

Krok 1. Ryż

Dla obu: Jak Tubbs dla Crocketta (pamiętasz „Miami Vice”?), tak ryż jaśminowy jest nieodłącznym kompanem tajskiego curry. Płucz 250 gramów ryżu pod bieżącą wodą, aż woda będzie czysta, a pozbędziesz się tym sposobem nadmiaru skrobi. Wrzuć go do garnka z dobrze dopasowaną pokrywką, dolej 375 ml wody, przykryj i doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Gotuj go przez 20 sekund, a potem zmniejsz ogień i zostaw pod przykryciem na jakieś 10-15 minut. Zdejmij ryż z ognia, ale trzymaj go pod przykryciem, by się jeszcze uparowywał przez kolejne 10 minut. Gdy się ugotuje, możesz go napowietrzyć, mieszając ostrożnie widelcem.

Krok 2. Ostra nuta

Dla obu: Obierz cebulę, przetnij na połowę i pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Obierz czosnek i imbir, drobno posiekaj. Rozgrzej oliwę w woku, dodaj cebulę, czosnek i imbir. Smaż je przez 3-5 minut, aż zmiękną. Dodaj pastę curry, smaż przez minutę.

W dół: Wstrząśnij mleczkiem kokosowym i wlej połowę do woka. Rozgnieć łyżeczką dwa liście limonki, by uwolniły swój olej, po czym wrzuć je do kubka. Dodaj cukier, gałkę muszkatołową i połowę papryczki chili, a potem gotuj, aż wyparuje jedna trzecia.

W górę: Dodaj nasiona kardamonu, cynamon i goździki. Smaż przez minutę, po czym dolej mleczko kokosowe. Smaż przez kolejne dwie minuty, dodaj cukier, trochę orzeszków i bulion wołowy. Gotuj na wolnym ogniu.

Krok 3. Siekanka

Dla obu: Pokrój mięso na niewielkie kawałki. Tradycyjnie tajscy szefowie kuchni siekają mięso na cieniutkie kawałki, w poprzek włókien mięśniowych. Zrób tak samo, a kawałki będą delikatniejsze i łatwiejsze do przeżuwania.

W dół: Posiekaj dwa pozostałe listki limonki i resztę papryki chili na najcieńsze paseczki, na jakie potrafisz i na jakie pozwala Ci nóż.

W górę: Posiekaj ziemniaki na kawałki. Całe szczęście, że młodych nie trzeba obierać! Poprawią smak potrawy i dodadzą jej gęstości. Dla dekoracji posiekaj drobno resztę orzechów ziemnych.

Krok 4. Wielki finał

W dół: Dodaj kurczaka do mikstury z curry w woku i smaż wszystko na dużym ogniu przez 7 minut, aż mięso będzie dobrze wysmażone. Wyłów i wyrzuć dodane wcześniej liście limonki. Przełóż potrawę na talerzu i polej resztą mleczka kokosowego. Posyp ją pociętymi na paski liśćmi limonki i papryczką chili. Podawaj z ryżem.

W górę: Do curry dodaj wołowinę i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Dodaj ziemniaki i gotuj jeszcze przez 10 min. Wyłów i wyrzuć goździki i cynamon. Przełóż curry do miseczek, dodaj dla ozdoby resztę orzeszków. Postaw na stole, dorzuć ryż i powiedz „kin khao” (to po tajsku „smacznego”)! 

MH 10/2011

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij