Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
1.0

Forma na talerzu: przepis na steak pie po tuningu

W sypialni nie stosujesz ciągle tej samej pozycji i techniki - w cenie jest różnorodność. Warto zastosować takie rozwiązanie również w przypadku diety. Odstaw na chwilę kurczaka i sięgnij  po angielski klasyk. Wesprze Cię w modelowaniu sylwetki, musisz go tylko odpowiednio przygotować.

2015-04-22
Steak pie fot. FomaA 2015/shutterstock

Steak pie w górę

Każdy składnik tej potrawy jest dla Ciebie idealny, jeśli chcesz przybrać trochę na masie. Serwujemy Ci pół kilograma wypchanego białkiem czerwonego mięsa, które szybko napompuje Twoje mięśnie. To o 200 g więcej niż w standardowym przepisie.

 

„Czerwone mięso jest bogate w cynk, który utrzymuje poziom testosteronu, a to przyspiesza budowę mięśni” – mówi Chris Aceto, autor książki „Understanding Bodybuilding Nutrition and Training”. Przyrost cholesterolu zrekompensuje Ci mieszanka pomidorów, czerwonego wina, oliwy z oliwek i czosnku.

Jednocześnie młode ziemniaki zapewnią 20 g węglowodanów na porcję, pomagających organizmowi w wydobyciu i przetransportowaniu aminokwasów z białka do tkanki mięśniowej. Kwaśna śmietanka to dodatkowe 5 g białka i źródło witaminy D, która według badań Uniwerystetu w Manchesterze zwiększa moc Twoich mięśni. To co, może dokładka?

Steak pie w dół

Niegdyś sławne brytyjskie danie, dziś odeszło w zapomnienie, krytykowane za niezdrowe, czerwone mięso, tłuste masło i smalec. „Plaster mięsa w chrupiącej skorupce zaspokoi jedną czwartą dziennego zapotrzebowania na tłuszcz i około 80% dziennego zapotrzebowania na tłuszcze nienasycone” – mówi specjalistka żywieniowa Monica Reinagel.

Porcja steak pie serwowana według standardowego przepisu to aż 765 kalorii i 55 g tłuszczu. Można jednak zmodyfikować przepis, tak byś mógł bez lęku ją wciągnąć, nawet gdy walczysz z wagą. Wersja MH to tylko 472 kalorie i 15 g tłuszczu – a wciąż znajdziesz w niej soczysty kawał mięcha.

Skorupkę zrób z cienkich plastrów beztłuszczowego ciasta filo, a nadzienie przygotuj, nie szczędząc indyjskich przypraw – z kminkiem, kolendrą i kurkumą na czele. Według badań amerykańskiego Tufts University indyjskie przyprawy zwalniają przyrost tkanki tłuszczowej. Smacznego!

Wartość jednej porcji w górę:

  • 734 kcal
  • 20 g tłuszczów
  • (w tym 4 g niezdrowych
  • tłuszczów nasyconych)
  • 38 g białka
  • 51 g węglowodanów

Wartość jednej porcji w dół:

  • 472 kcal
  • 15 g tłuszczów (w tym 2 g niezdrowych tłuszczów nasyconych)
  • 28 g białka
  • 14 g węglowodanów

Baza dla obu przepisów:

  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łodygi selera naciowego
  • 1 średnia marchewka
  • 200 g pieczarek
  • 1 łyżka mąki
  • 75 ml czerwonego wina
  • 125 ml bulionu wołowego
  • 8 arkuszy ciasta filo
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Dodatki dla wersji w górę:

  • 2 pasternaki
  • 300 g młodych ziemniaków
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 2 łyżeczki świeżego
  • tymianku
  • 2 łyżeczki świeżego posiekanego rozmarynu
  • 1 łyżeczka świeżej posiekanej szałwii
  • 500 g polędwicy
  • 125 ml kwaśnej śmietany

Dodatki dla wersji w dół:

  • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 laska cynamonu
  • 1 duży pomidor
  • 300 g polędwicy

Metoda

Powiększaj mięśnie i żegnaj tłuszcz w czterech prostych krokach.

Krok 1. Warzywa

Dla obu: Posiekaj drobno cebulę, czosnek, seler, marchewkę i pieczarki. Smaż je na niewielkim ogniu, aż nabiorą złocistobrązowego koloru – dzięki temu Twój sos zyska głębię smaku.

W górę: Obierz i pokrój pasternak na centymetrową kostkę, a ziemniaki w paski o szerokości 2,5 cm. Wrzuć je na patelnię z warzywami i dodaj pomidory z puszki. Dorzuć przyprawy i sos Worcestershire, po czym gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

W dół: Do warzyw dodaj kminek, kolendrę, kurkumę, cynamon i ostrą paprykę. Smaż wszystko przez 2 minuty. W międzyczasie pokrój drobno pomidora i dorzuć do przyprawionych warzyw. Zostaw na ogniu na kolejnych 10 minut.

Krok 2. Mięso

Dla obu: Potnij mięso na 2-centymetrową kostkę. Delikatnym ruchem obsyp mięso mąką, dzięki czemu lepiej się przysmaży, a sos będzie bardziej gęsty. Na dużej patelni podsmaż mięso w dwóch turach, od czasu do czasu mieszając. Ważne, byś nie smażył całego mięsa naraz. Jeśli to zrobisz, mięso uparuje się zamiast usmażyć.

Gdy usmażysz drugą porcję mięsa, dorzuć do niej pierwszą i zalej wszystko winem. Gotuj przez 3 minuty. Wykorzystaj ten czas do zeskrobania z patelni kawałków mięsa, które mogły przywrzeć w czasie smażenia. Dorzuć warzywa, bulion i przykręć gaz. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj miksturę na wolnym ogniu przez 2 godziny.

Krok 3. Ciasto

W górę: Zanim zdejmiesz z ognia miksturę z poprzedniego punktu, dodaj kwaśną śmietankę.

W dół: Po ugotowaniu mięsa z warzywami, wyjmij laskę cynamonu. Swoje już zrobiła.

Dla obu: Rozgrzej piekarnik do 190 stopni, rozłóż wszystkie 8 plastrów ciasta filo na desce do krojenia. Po kolei kładź na każdym odwrócone naczynie żaroodporne i ostrym nożem odetnij nadmiar ciasta, zostawiając 5 cm zakładu.

Gdy skończysz, przykryj ciasto suchą ściereczką, by nie obsychało. Przełóż mięso i warzywa z patelni do naczynia, którego użyłeś przy okrajaniu ciasta. Wygładź wierzch potrawy – idealnie byłoby, gdyby całkowicie wypełniła naczynie.

Krok 4. Przykrywka

Dla obu: Połóż plaster ciasta filo na miksturze i delikatnie rozsmaruj na nim oliwę z oliwek, zaczynając od środka i kreśląc kręgi ku krawędziom. Ostrożnie połóż na nim kolejny plaster.

Powtarzaj tę procedurę, aż cała ósemka znajdzie się na szczycie naczynia. Nie dociskaj kolejnych plastrów – pozwól, żeby między nimi tworzyły się kieszonki powietrza, które sprawią, że kołderka będzie bardziej chrupiąca. Gdy 8 kawałków ciasta trafi na swoje miejsce, możesz zostawić wystające brzegi – niech sobie spokojnie zwisają. Jeśli jesteś perfekcjonistą i nie tolerujesz luźno wiszących kawałków, możesz zrolować je do środka.

Postaw naczynie na środku rozgrzanego wcześniej piekarnika. Zostaw je tam na 45 minut i ćwicz silną wolę, walcząc ze ślinką cieknącą pod wpływem zapachu z piekarnika...

MH 09/2011

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Wartość jednej porcji w górę:734 kcal20 g tłuszczów(w tym 4 g niezdrowychtłuszczów nasyconych)38 g białka51 g węglowodanów
    actavis, 2015-04-22 17:01:27
  • avatar
    zgłoś
    W sypialni nie stosujesz ciągle tej samej pozycji i techniki - w cenie jest różnorodność. Warto zastosować takie rozwiązanie również w przypadku diety. Odstaw na chwilę kurczaka i sięgnij po angielski klasyk. Wesprze Cię w modelowaniu sylwetki, musisz go tylko odpowiednio przygotować.<br /><br /><a href="/dieta/Forma-na-talerzu-przepis-na-steak-pie-po-tuningu,6502,1"></a>
    Mens Health, 2015-04-22 09:44:15
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij