Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ
178



OCEŃ
2.8

Forma na talerzu: przepis na hardkorowe stejki

Najlepszy przyjaciel mężczyzny? Stek, naturalnie! Nie dość, że w ekspresowym tempie pomaga zbudować mięśnie, to przy odpowiednich dodatkach przyspiesza odchudzanie. No i ten smak! MH podpowiada, jak go przyrządzić, by wyszedł Ci na zdrowie. 

    2015-04-15
Przepis na steki fot. stockcreations 2015/shutterstock

Hardkorowo w górę

 

Nie musisz być fanem Roberta Bruneiki, by wiedzieć, że stek jest genialnym budulcem mięśni. Czerwone mięso jest bogate w cynk, który pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu testosteronu, a ten przyspiesza wzrost mięśni.

Niestety, klasycznie przyrządzony stek na talerzu pływa w śmietanie, a ona utrudnia organizmowi przyswajanie zbawiennego dla mięśni cynku. Proponujemy więc przygotowanie steku jedynie z odrobiną kwaśnej śmietany.

Dodatkowo żegnamy frytki i zwykłe ziemniaki, a na ich miejscu lądują bataty (słodkie ziemniaki). Jest w nich więcej węglowodanów niż w zwykłych „pyrach”, ale to Ci nie zaszkodzi, bo niski wskaźnik glikemiczny słodkich ziemniaków gwarantuje stałą dostawę energii, a nie nagły skok poziomu cukru we krwi.

Dzięki temu zawarte w mięsie białko konieczne do budowy Twoich mięśni będzie wykorzystane bardziej efektywnie. Robert proponowałby do tego raketfjuel, ale my sugerujemy, byś ograniczył się do czerwonego wina.

Bez lipy w dół

Klasycznie przyrządzony stek zaaplikuje Ci dawkę masła i śmietany, która szybciutko – zamiast mięśni – podpompuje Ci oponkę. Zrób ukłon w stronę bratanków z Węgier i dorzuć do przepisu czerwoną paprykę i ostry sos.

Na nową wersję nadal będzie Ci ostro lecieć ślinka, a papryka przyspieszy wydzielanie ciepła przez organizm i zwiększy absorbcję tlenu nawet przez 20 minut po posiłku. A więcej tlenu oznacza spalenie dodatkowych kalorii. I to w czasie, gdy Ty po dobrym posiłku delektujesz się winem. I nie zapominaj o tym, że zarówno w słodkiej, jak i ostrej papryce jest dwa razy więcej witaminy C niż w pomarańczach.

Sprawdź w Wikipedii długą listę jej zbawiennego działania, z poprawą wydolności fizycznej na czele. By stek z polędwicy rozpływał się w ustach, natrzyj go gruboziarnistą solą na 15 minut przed smażeniem. Nie musisz się obawiać, że taka dawka soli zaszkodzi Twojemu ciśnieniu krwi – pozbędziesz się jej, zanim mięso wyląduje na patelni.

Baza dla obu przepisów:

  • pół łyżki gruboziarnistej soli
  • 200 g steku z wołowiny
  • pół łyżki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka oliwy w spreju
  • pół łyżeczki świeżego tymianku

Dodatki dla wersji w górę:

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 słodki ziemniak
  • 20 ml koniaku
  • 20 ml rosołu wołowego
  • 20 ml odtłuszczonej, kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka świeżego szczypiorku

Dodatki dla wersji w dół:

  • 1 ząbek czosnku
  • ćwiartka czerwonej cebuli
  • pół czerwonej papryki
  • Pół pomarańczowej papryki
  • pół łyżki octu z czerwonego wina
  • odrobina sosu tabasco
  • kropla miodu
  • łyżka świeżej bazylii

Metoda:

Krok 1. Przygotuj dodatki

Dla obu: natrzyj stek z każdej strony gruboziarnistą solą i zostaw na 15 minut, by zmiękł.

W górę: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Obierz i pokrój marchewkę, pietruszkę i słodkie ziemniaki. Wrzuć je na blachę do pieczenia razem z nieobranym czosnkiem, spryskaj delikatnie oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika na trzy kwadranse.

W dół: Włącz piekarnik na najniższą możliwą temperaturę. Pozbądź się gniazd nasiennych z papryki i pokrój ją na paski, obierz cebulę i czosnek (również je pokrój). Podsmaż warzywa przez 2 minuty na oliwie z oliwek. Dodaj octu, sosu tabasco, miodu, soli, pieprzu i smaż przez kolejne 5 minut. Zdejmij z ognia i wstaw patelnię do piekarnika, by jej zawartość trzymała temperaturę.

Krok 2. Ogarnij mięso

Dla obu: za pomocą denka od garnka pokrusz ziarna pieprzu. Jeśli nie chcesz, by domownicy zaczęli podejrzewać Cię o produkcję gazu pieprzowego, przerzuć go na sitko z małymi oczkami i pozbądź się ostrożnie drobnego pyłu z ziarenek. Lepiej przy tym wstrzymaj oddech albo skocz po maskę do nurkowania.

Spłucz sól z mięsa pod bieżącą wodą, po czym osusz je ręcznikiem kuchennym. Natrzyj je porządnie pokruszonym pieprzem. Rozgrzej ciężką patelnię i gdy już będzie gorąca, spryskaj oliwą i smaż na niej mięso po 3 minuty z każdej strony. Gdy już się usmaży tak jak lubisz, przykryj je folią aluminiową i odstaw na 10 minut.

Taki „odpoczynek” pozwoli stekowi wciągnąć z powrotem soki, które wyciekły podczas smażenia, co sprawi, że nie będzie suchy, za to zaskoczy Cię swoją kruchością i pysznością.

Krok 3. Pożegnaj alkohol

W górę: By pod wpływem zapachów z patelni nie zaślinić się jak psy Pawłowa, wylej to, co zostało, do kosza na śmieci. Lepiej nie wylewaj do zlewu – po co ryzykować awarię kanalizacji, zapchane rury to nic przyjemnego.

A przy okazji będziesz miał fun, patrząc na swojego psa, który przez całą noc będzie próbował zjeść kubeł na śmieci. Na patelnię wylej koniak i zagotuj go, albo – jeśli nie masz w zasięgu ręki fi ranek – podpal go na minutę, by wypalić z niego alkohol. Niestety, w tym przypadku alkohol nie jest do wypicia.

Gdy skończysz, wlej rosół wołowy i często mieszając, gotuj ok. 10 minut, aż wyparuje połowa. W międzyczasie pokrój drobno świeży szczypiorek i tymianek, razem ze śmietaną dorzuć je na patelnię i porządnie wymieszaj. By zapobiec zwarzeniu się śmietany, zahartuj ją najpierw, dolewając do niej odrobinę gorącego koniaku z patelni.

Krok 4. Rozkoszuj się sukcesem

W górę: Usmażone w pierwszym kroku warzywa rozłóż na ciepłym talerzu. Wyciśnij na nie czosnek z przysmażonej skorupki. Wyjmij stek z folii i połóż obok na talerzu. Polej sosem z rosołu wołowego, koniaku i śmietany. Wyproś z mieszkania wszystkich wegetarian (najlepiej niech pójdą na spacer z psem), naostrz porządnie nóż i atakuj.

W dół: Połowę papryki i cebuli rozłóż na środku ciepłego talerza. Połóż na nich wyjęty z folii kruchy i soczysty stek. Rozłóż na nim resztę warzyw i polej sosem, jaki się zebrał w folii po steku. Porwij bazylię na drobne kawałki i rozsyp na wierzch pachnącego mięska. Potem nóż, widelec i... wiesz, co dalej. 

MH 05/2011

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    To pewnie jakis automat wstawia.
    jugger, 2015-04-15 15:48:14
  • avatar
    zgłoś
    Ja bardzo żałuję, że redakcja nigdy nie odnosi się do zastrzeżeń użytkowników, co do merytorycznych błędów w tekstach.
    Mauaku, 2015-04-15 15:40:38
  • avatar
    zgłoś
    Klasycznie przyrządzony stek zaaplikuje Ci dawkę masła i śmietany, która szybciutko – zamiast mięśni – podpompuje Ci oponkęJakies zarty, wsuwam codziennie conajmniej pol kostki masla i kubek smietany i zadnej opony nie mam.
    jugger, 2015-04-15 15:36:04
  • avatar
    zgłoś
    Najlepszy przyjaciel mężczyzny? Stek, naturalnie! Nie dość, że w ekspresowym tempie pomaga zbudować mięśnie, to przy odpowiednich dodatkach przyspiesza odchudzanie. No i ten smak! MH podpowiada, jak go przyrządzić, by wyszedł Ci na zdrowie.<br /><br /><a href="/dieta/Forma-na-talerzu-przepis-na-hardkorowe-stejki,6451,1"></a>
    Mens Health, 2015-04-15 14:45:10
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij