Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.4

Forma na talerzu: moc czyli chili

Skoro seks z odrobiną pikanterii smakuje tak wybornie, dlaczego z dietą nie może być podobnie? Chili con carne to klasyk kuchni tex-mex, ale w rękach specjalistów z MH staje się klasyczną bronią do zrzucania lub nabierania masy. 

Marek Alchimowicz 2015-06-03
Chili con carne fot. stockcreations 2015/shutterstock

Chcesz przytyć

Przepisów na prawdziwe chili jest tyle, ilu jest gotujących Meksykanów, więc wersja MH też przejdzie. Czekoladę i piwo faktycznie rzadko się przy chili używa, ale umiemy to wyjaśnić. Tłuszcze w czekoladzie pochodzą z masła kakaowego i zawierają głównie kwas stearynowy, a ten znacząco zmniejsza poziom złego cholesterolu.

 

 

Za to ciemne piwo to kopalnia witamin, minerałów i przeciwutleniaczy – wprawdzie alkohol nam wyparuje, ale nie można mieć wszystkiego. A podwójna dawka czerwonej i czarnej fasoli to podwójna dawka białka, czyli najlepszego paliwa do budowania mięśni.

Chcesz schudnąć

Wybór czerwonej fasoli jest doskonałą strategią przy próbach zrzucania wagi. Tłuszczu ma mniej niż zawartość pudełka z lunchem modelki z pokazu haute couture, a duża zawartość błonnika pokarmowego sprawia, że czujesz się syty przez wiele godzin.

Nie bez znaczenia jest też odkrycie dietetyków, że czerwona fasola napakowana jest przeciwutleniaczami, które minimalizują poziom złego cholesterolu, ustalają właściwy poziom cukru we krwi i zmniejszają ryzyko występowania wielu nowotworów. Ekstra dodatek: kapsaicyna z papryki, która przyspiesza metabolizm.

Baza dla obu przepisów:

• 500 g mielonej wołowiny

• 800 ml pomidorów z puszki

• czerwona cebula

• 400 ml czerwonej fasoli z puszki

• 2 łyżeczki kminku

• 1 łyżka czosnku w proszku

• 1,5 łyżeczki chili w proszku

• 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

• keczup

• sól, czarny pieprz

Dodatki dla wersji w górę:

• 250 ml ciemnego piwa Guinness lub Porter

• 250 ml bulionu wołowego

• kilka kostek czarnej czekolady

• 1 łyżka brązowego cukru

• 400 ml czarnej fasoli z puszki

• 1 łyżka chipotle chili (do kupienia w Kuchniach Świata)

Dodatki dla wersji w dół:

• 2 czerwone papryki

• 2 łodygi selera

• 1 papryczka jalapeño

• 125 ml bulionu warzywnego

• 250 ml przecieru pomidorowego

• szczypta białego cukru

Słowo o metodzie:

Krok 1: Mięso

Dla obu wersji: Do dużego garnka z grubym dnem wrzuć mięso i postaw go na średnim ogniu. Nie potrzebujesz żadnego oleju, bo mięso odda swój tłuszcz, dodaj tylko sól i pieprz. Smaż do zbrązowienia, mniej więcej 10 minut.

Często mieszaj, by nie dopuścić do zbrylenia się mięsa. Sytuację możesz uratować, wlewając do garnka 1/2 szklanki wrzącej wody i rozdrabniając mięso widelcem. Przełóż je do miski wyłożonej papierowym ręcznikiem, tak by wsiąkła w niego reszta zbędnego tłuszczu.

Krok 2: Warzywa

Dla obu wersji: Zeskrob szpatułką z dna garnka kawałki mięsa, które mogły się przykleić. Posiekaj drobno cebulę, wrzuć do środka i smaż na średnim ogniu, często mieszając, około 5 minut, aż zeszkli się i zmięknie.

W dół: Posiekaj drobno seler (wcześniej obierz go z włókien), oczyszczoną z pestek i wewnętrznych błon paprykę i jalapeño. Dorzuć wszystko do garnka z cebulą, wymieszaj i smaż do miękkości. W tym przypadku decyduje miękkość selera, bo to on jest najtwardszy.  

Krok 3: Sos 

W górę: Otwórz piwo i sprawdź, czy aby na pewno jest ciemne i dobre. Dobre? Odlej szklankę, a resztę wypij z butelki. Szklankę piwa wlej (nie płacz, tak trzeba) do garnka z warzywami i gotuj, aż płyn zredukuje się do 1/4 objętości. Teraz wlej wołowy bulion i wrzuć kostki czekolady i chipotle.

W dół: Wlej bulion warzywny i gotuj, aż zmniejszy swą objętość do 1/4. Dodaj przecier pomidorowy, posól, popieprz i zamieszaj.

Krok 4: Finał

Dla obu wersji: Dorzuć mięso, kminek, sproszkowany czosnek, chili i pieprz kajeński. Dodaj posiekane w kostkę pomidory z puszki. Zamieszaj i doprowadź do wrzenia na wysokim ogniu. Teraz zmniejsz ogień na mały i gotuj około 45 minut.

W dół: Odsącz zalewę z puszki czerwonej fasoli i opłucz ją na sitku pod zimną wodą. Dorzuć ją do garnka wraz ze szczyptą białego cukru, zamieszaj i gotuj jeszcze 15 minut.

W górę: Odsącz zalewę z puszek czerwonej i czarnej fasoli, opłucz je w zimnej wodzie i wrzuć do garnka po 45 minutach na jeszcze 15 minut. Dodaj łyżkę brązowego cukru i zamieszaj. Jeżeli jeszcze chcesz podwyższyć energetyczność dania, rzuć na średnio rozgrzaną patelnię placek pełnoziarnistej tortilli i podgrzej ją z każdej strony po minucie.

Dostaniesz w prezencie około 200 kcal, 8 g białka i 52 g węglowodanów, nie mówiąc już o tym, że zbliżysz się do meksykańskiego oryginału. 

MH 10/2010

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij