Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.0

Forma na talerzu: danie jak u królowej

Brytyjczycy nie wzbudzają naszej największej sympatii, ale dostarczyli światu piłkę nożną, kanony męskiej elegancji i słynne angielskie śniadania. A to się już ceni. Do futbolu i elegancji nie musimy Cię przekonywać, a co do kuchni...wcale nie musi być niejadalna. Wymaga tylko niewielkiego tuningu. 

2015-04-21
Forma na talerzu: danie jak u królowej fot. David Hanlon suttorestock/2015

Z kiełbaską i purée w górę

Posłuchaj rady gościa, który wie, co mówi. Dave Draper – były Mr Universe i autor książki „Iron on my mind” – radzi, by jeść standardowo pięć posiłków dziennie, tylko nieznacznie je powiększyć, z akcentem na białko. Stąd pochodzi pomysł na wykorzystanie drobiowych kiełbasek – w każdej znajdziesz 21 g białka.

Wieprzowe kiełbaski z supermarketu często tylko w 40% składają się z mięsa i dostarczą ledwie 7 g białka. Hugo Riviera, autor „Th e Body Sculpting Bible for Men”, twierdzi natomiast, że by utrzymać poziom energii, konieczny podczas intensywnego treningu, w czasie posiłku musisz dostarczać 3-4 g białka na kilogram masy ciała.

Węglowodany pomagają w transporcie budujących mięśnie aminokwasów pochodzących z białka do tkanki mięśniowej. Zrób purée ze słodkich ziemniaków – mają niski indeks glikemiczny i o 1/3 więcej węglowodanów niż zwykłe „pyry”.

Z kiełbaską i purée w dół

Anglik na wieść o zamianie kiełbaski na łososia pewnie skrzywiłby się z obrzydzeniem, ale jest w tym chytry plan. Zwykła kiełbaska to 18 g tłuszczu i aż 222 kalorie – u nas cała potrawa ma 300. I nie musisz się martwić o ziemniaki.

Według naukowców z Uniwersytetu Stanu Kolorado są one źródłem skrobi, która odpowiada za uczucie sytości. Jest jednocześnie odporna na trawienie, dzięki czemu jej kalorie nie dostają się do krwiobiegu. Zamiast tego skrobia rozkłada się w jelicie grubym, tworząc przydatne kwasy tłuszczowe.

„Kwasy te sprawiają, że wątroba nie zużywa węglowodanów jako paliwa, a zamiast tego spala zmagazynowaną tkankę tłuszczową” – mówi dr Janine Higgins, dyrektor ds. odżywiania na Uniwerystecie Stanu Kolorado. Zakasuj więc rękawy i do dzieła!

Wartość jednej porcji w górę:

  • 571 kcal
  • 12 g tłuszczów (w tym 3 g niezdrowych tłuszczów nasyconych)
  • 47 g białka
  • 67 g węglowodanów

Wartość jednej porcji w dół:

  • 300 kcal
  • 6 g tłuszczów (w tym 1 g niezdrowych tłuszczów nasyconych)
  • 31 g białka
  • 31 g węglowodanów

Baza dla obu przepisów:

  • 6 arkuszy jadalnego papieru
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 białka jaj
  • 2 dymki
  • 1 łyżeczka margaryny
  • 5 ziemniaków
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 3 łyżki bulionu warzywnego
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Dodatki dla wersji w górę:

  • 550 g piersi z kurczaka
  • 50 g płatków owsianych
  • 2 łyżki świeżego oregano
  • 1 łyżeczka przyprawy włoskiej lub ziół prowansalskich
  • 2 łyżki suszonych pomidorów
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 3 łyżki czerwonego wina

Dodatki dla wersji w dół:

  • 500 g fileta z łososia
  • 2 łyżki świeżego koperku
  • 1 łyżeczka tabasco
  • 2 dymki
  • 1/2 cytryny
  • 3 łyżki białego wina
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 1 mały pomidor

Metoda

Cztery kroki i wyspiarski przysmak nie dość, że będzie smaczny, to dodatkowo wyjdzie Ci na zdrowie.

Krok 1. Ziemniaki

Dla obu: Gotów na odrobinę kuchennej magii? Postępuj według naszej receptury, a zwykłe ziemniaki przemienią się w odżywcze złoto. Zacznij od ich obrania. Nieważne, czy wybierzesz zwykłe, odchudzające ziemniaki, czy ich słodką, bogatą w budujące mięśnie węglowodany słodką odmianę.

Pokrój je na równe kawałki – taką ok. 2,5-centymetrową kostkę. Przepłucz pokrojone ziemniaki, by pozbyć się nadmiaru skrobi. Wlej do garnka tyle wody, by przykryła „pyrki”, dorzuć dużą szczyptę soli i gotuj je na średnim ogniu, aż zmiękną. 12 minut powinno być w sam raz.

Krok 2. Kiełbaski

W górę: Weź robota kuchennego i zmiksuj porządnie płatki owsiane. Pokrój pomidory, oregano, cebulę i obrany czosnek. Wrzuć to wszystko do miski robota, w której masz już owies. Dołóż kurczaka, białka jajek, sól, pieprz i zioła prowansalskie/ przyprawę włoską. Zmiksuj.

W dół: Obierz czosnek, po czym posiekaj go razem z koprem i cebulą. Wykorzystaj tarkę z dużymi oczkami i zetrzyj na niej żółtą skórkę z cytryny. Postaraj się nie ścierać gorzkiej, białej warstwy.

Z łososia usuń skórę i ewentualne ości. Wrzuć to wszystko do miski robota kuchennego i zalej sokiem z połowy cytryny. Miksuj wszystko przez 30 sekund (nie dłużej, bo wszystko zamieni się w nieciekawą papkę).

Krok 3. Sos

Dla obu: Posiekaj drobno cebulę i zmaż ją na oliwie z oliwek na średnim ogniu. Dodaj szczyptę soli, by pozbyć się wilgoci i pomóc cebuli się skrystalizować. Smaż, aż zbrązowieje.

W górę: Do usmażonej cebuli dodaj ocet balsamiczny, wymieszaj i smaż przez 2 minuty. Potem dosyp mąkę, wymieszaj i gotuj przez kolejne dwie. Pomału dolewaj czerwonego wina i mieszaj sos trzepaczką, by nie pojawiły się w nim grudki. Dolej bulion z kurczaka i gotuj przez 5 minut.

W dół: Do cebuli dodaj mąkę, dobrze wymieszaj i smaż przez kilka minut. Dolej białego wina i gotuj, aż zacznie bulgotać. Dorzuć bulion drobiowy i trzymaj na wolnym ogniu przez 5 minut. Obierz pomidora, usuń ziarenka. Pokrój go na drobne kawałki.

Krok 4. Wielki finał

Dla obu: Rozgrzej patelnię z oliwą i margaryną na średnim ogniu. Korzystając z jadalnego papieru, przygotuj kiełbaski. Zrób to tak: pokrój papier na prostokąty o wymiarach 10 x 20 cm. Korzystając z łyżki, wyłóż na środek każdego prostokąta po trosze mieszanki z mięsem przygotowanej w robocie kuchennym.

Zroluj wzdłuż krótszego brzegu, żeby stworzyć kiełbaski o grubości mniej więcej złotówki. Przełóż je na patelnię i smaż, obracając co kilka minut. Łososiowe powinny być gotowe w 7 minut, drobiowe – w 12. Odcedź ziemniaki, utłucz i dodaj bulion warzywny. Wyłóż na talerz i polej sosem.

W dół: Dorzuć do sosu posiekane pomidory i kapary. Zobacz w lustrze, jak bardzo cieknie Ci ślinka, i do dzieła!

MH 12/2011 

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Brytyjczycy nie wzbudzają naszej największej sympatii, ale dostarczyli światu piłkę nożną, kanony męskiej elegancji i słynne angielskie śniadania. A to się już ceni. Do futbolu i elegancji nie musimy Cię przekonywać, a co do kuchni...wcale nie musi być niejadalna. Wymaga tylko niewielkiego tuningu.<br /><br /><a href="/dieta/Forma-na-talerzu-danie-jak-u-krolowej,6486,1"></a>
    Mens Health, 2015-04-21 09:41:19
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij