Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
2.0

Forma na talerzu: chiński przepis na większe mięśnie

Tylko dlatego, że danie jest szybkie, nie oznacza, że masz do czynienia z fast foodem. Chińczycy wiedzą o tym doskonale, dlatego ich kuchnia pełna jest łatwych i jednocześnie wartościowych potraw. Oto świetny sposób na błyskawiczny, smaczny i budujący mięśnie posiłek. 

2015-04-24
Forma na talerzu: chiński przepis na większe mięśnie fot. Marcelo_Krelling 2015/shutterstock

Po co płacić za chińszczyznę na wynos, skoro sam możesz zrobić coś znacznie lepszego, a w dodatku masz pewność, że tłuszcz, w którym się to smaży, nie wygląda jak przepracowany olej silnikowy.

 

Wysoka temperatura smażenia i minimalna zawartość tłuszczu zapewnią potrawie zachowanie wszystkich składników odżywczych. Potrzebujesz patelni typu wok, ale jeżeli nie masz takiej pod ręką, nada się każda płaska patelnia z grubym dnem.

Dlaczego to jest dobre?

To danie dostarczy Ci 36 g pierwszorzędnego białka do budowy mięśni, zastrzyk energii w postaci 40 g węglowodanów i solidne 6 g wywołującego poczucie sytości i oczyszczającego organizm błonnika. Wieprzowina jest dobrym źródłem cynku, który stymuluje wytwarzanie męskiego hormonu - testosteronu.

Czego potrzebujesz?

  • 1 łyżka stołowa oliwy
  • 1 łyżka pokruszonej, suchej papryczki chili
  • 4 cienkie kotlety wieprzowe, pokrojone w paski
  • 1 cukinia pokrojona w paski
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 1 marchewka pokrojona w słupki
  • 2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
  • 1 łyżka sosu sojowego

Jak to zrobić?

1. Pokrój wieprzowinę w paski i odstaw. Zanim przejdziesz do krojenia warzyw, umyj dokładnie nóż i deskę do krojenia. W międzyczasie rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć tam czosnek i chili.

2. Pilnując, aby czosnek i papryczka nie przypaliły się, wrzuć na patelnię mięso pokrojone w paski. Zamieszaj drewnianą łopatką. Smaż 2-3 minuty, aż lekko zbrązowieje.

3. Teraz zacznij dodawać pokrojone warzywa. Mieszaj wszystko razem z mięsem i smaż około 2-3 minut.

4. Pod koniec smażenia wlej sos sojowy i znów zamieszaj, tak by sos pokrył wszystkie składniki. Danie najlepiej smakuje z brązowym ryżem. 

MH 06/2011

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij