Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Forma na talerzu: La Dolce Vitamina

Poszukujesz inspiracji, by odświeżyć swój jadłospis? Postaw na kuchnię, przez którą przemawia radość do życia i smaku - kuchnię włoską! MH proponuje, nawet kulinarnym beztalenciom, przepisy, które z włoskiego klasyka zrobią superzdrową potrawę. I to smaczniejszą niż u mamy. 

Adam Majcherek 2015-04-20
Lasagna, kuchnia włoska fot. Africa Studio 2015/shutterstock

Chcesz przytyć

 

Połączenie, któremu nie sposób się oprzeć: niska zawartość tłuszczu, mnóstwo składników odżywczych, chudziutka wołowina i doskonały sos pomidorowy, dostarczający mięśniom witamin z grupy B i cynku.

Idealnie będzie, jeśli tradycyjny włoski przepis delikatnie zmodyfikujesz – zastąp ricottę niskotłuszczowym twarogiem, a nadal dostarczysz organizmowi 11 g białka (o 1 g więcej niż z ricottą), a przy tym tylko 8 g tłuszczu (z tego 4 g nasyconego). Dodając do tego bazylię, nadasz potrawie nowy, śródziemnomorski smak. Molto bello – jak mawiają w słonecznej Italii.

Chcesz chudnąć

Sposób na sukces – pełnoziarniste produkty. Pełne ziarno zawiera mało tłuszczów nasyconych i pomaga regulować poziom cukru we krwi, a dzięki temu kontrolować wagę ciała. Według badań przeprowadzonych na zlecenie Lubelli, 43% Polaków deklaruje spożywanie produktów pełnoziarnistych, ale tylko 16% spożywa je kilka razy dziennie.

Wykorzystaj pełnoziarnisty makaron w naszym przepisie. Dołóż jeszcze średnią cukinię, która jest doskonałym źródłem potasu – odgrywa on podstawową rolę w skurczu mięśni, nawet tych potrzebnych do otwarcia butelki Barolo.

Wartość 1 porcji w górę:

887 kcal

22 g tłuszczów

8 g tłuszczów nasyconych (niezdrowych)

50 g białka

121 g węglowodanów

Wartość 1 porcji w dół:

509 kcal

10 g tłuszczów

2 g tłuszczów nasyconych (niezdrowych)

20 g białka

88 g węglowodanów

Baza dla obu przepisów:

  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 średnia marchew
  • 150 g pieczarek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 730 g pomidorów z puszki
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka cukru
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • 50 ml przecieru pomidorowego
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • 6 plastrów makaronu orkiszowego do lasagne
  • 50 g mozzarelli
  • pół łyżeczki soli

Dodatki dla wersji w górę:

  • 250 g chudego mięsa mielonego
  • 450 g twarogu o niskiej zawartości tłuszczu
  • 3 świeże liście bazylii
  • 2 białka jaj

Dodatki dla wersji w dół:

  • 500 g pieczarek Portobello
  • 1 średnia cukinia
  • 285 g liści szpinaku
  • 2 łyżki margaryny
  • 3 łyżki mąki
  • 125ml odtłuszczonego mleka
  • pół kostki bulionowej

1. Zadbaj o nadzienie

Dla obu wersji: Odstaw kieliszek z winem, posiekaj cebulę, czosnek, seler, marchew oraz pieczarki. Smaż je na oleju przez siedem minut. Dodaj pomidory i koncentrat, dorzuć cukier, liść laurowy, bazylię i oregano, dopraw pieprzem i solą. Doprowadź sos do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i chwilę podduś.

W dół: Posiekaj pieczarki Portobello na paski o grubości centymetra i dorzuć do reszty składników. Smaż je przez kilka minut, aż puszczą swój ciemny, aromatyczny sok.

W górę: Mięso mielone wrzuć na patelnię, dodaj sól i smaż, aż zbrązowieje. Zdejmij z ognia, odsącz tłuszcz i dorzuć do sosu.

2. Bez sosu ani rusz

W dół: Nie przesadzaj z tym Barolo, bo aby przyrządzić to kulinarne cudo, jakim jest lekki sos beszamelowy, potrzebujesz sprawnych i precyzyjnych dłoni. Na średnim ogniu rozpuść margarynę na patelni, pokrusz kostkę bulionową, wymieszaj z mąką i rozsyp równo na dnie patelni. Zmniejsz ogień i powoli dolewaj mleko. Odczekaj, aż zgęstnieje, cały czas mieszając.

W górę: Używając blendera, zmiksuj twaróg, białka jaj, bazylię, sól i pieprz. Dzięki tej sztuczce otrzymasz miksturę, która będzie bardziej przypominała tradycyjną ricottę niż ta, którą można teraz kupić w sklepach. A przy okazji zrobisz dobrze swojej talii, która nie potrzebuje więcej tłuszczu.

3. Dodatki specjalne

Dla obu wersji: Zetrzyj mozzarellę na tarce z pudełkiem, uchyl wieczko i odstaw gdzieś poza zasięg rąk – niech jej zapach roznosi się po kuchni. Jak tam Barolo? Zaczyna działać?

W dół: Posiekaj szpinak na drobne kawałki i zetrzyj cukinię na tarce z dużymi otworami. Wrzuć oba składniki na patelnię, przypraw solą i pieprzem, podsmaż na średnim ogniu ok. pięciu minut, dopóki nie zaczną puszczać soków. Gdy już zaczną, usuń soki, dociskając warzywa drewnianą łyżką, albo odcedź na sitku – dzięki temu Twoja lasagne nie będzie zbyt rzadka. Dodaj szpinak i cukinię do przygotowanego wcześniej sosu beszamelowego.

4. Połącz wszystko

Dla obu wersji: Zbliżasz się do finału. Nalej sobie Barolo i działaj dalej. Rozłóż jedną czwartą mięsa/pieczarek na spodzie naczynia żaroodpornego. Przykryj to trzema plastrami makaronu, nałóż kolejną ćwiartkę mięsa/ pieczarek i zalej jasnym sosem (beszamelowym albo serowym, w zależności od opcji).

Delikatnie nałóż trzecią ćwiartkę mięsa/ grzybów i kolejne trzy plastry makaronu. I na koniec rozłóż resztę mięsa/pieczarek. Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw na 45 minut do piekarnika (190 stopni). Masz teraz trzy kwadranse sam na sam z Barolo. Pilnuj czasu; wyjmij danie z piekarnika, obsyp mozzarellą i zapiekaj jeszcze przez 15 minut. A teraz sprawdź sam – czyż nie jest molto bello? 

MH 02/2011

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij