Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.8

Egzotyczne owoce, których musisz spróbować

Nie wiadomo, czy Ewa zerwałaby właśnie jabłko, gdyby w raju miała większy wybór. My mamy. Oto nasz krótki przewodnik po egzotycznych owocach do zrywania bez konsekwencji. Przyda się nie tylko podczas wakacyjnych wyjazdów w odległe zakątki świata.

fot. Jacek Heliasz - heliasz.com
Jabłka, banany, śliwki, gruszki... To owoce zna doskonale każdy z nas. Ale co to jest tamarillo, kiwano czy pasiflora? W których częściach świata można je spotkać? Jak to wygląda i smakuje? Co w tych owocach nadaje się do zjedzenia i co dobrego można z nich zrobić?

Przyjrzeliśmy się egzotycznym owocom, które najczęściej znajdziesz na targach i jarmarkach, w sklepach i restauracjach w krajach będących popularnymi celami naszych wakacyjnych wypraw. Później wybraliśmy spośród nich 10, których zdecydowanie warto spróbować. Oto one:

Tamarillo (cyfomandra, pomidor drzewiasty)

fot. Jacek Heliasz - heliasz.com

Pochodzenie: Peru, Chile lub Kolumbia, ale obecnie uprawiane są w górzystych rejonach Ameryki Południowej i Nowej Zelandii.

Jadalne: w całości, ale warto zdjąć skórkę po sparzeniu jej wrzątkiem.

Smak: słodko-gorzkie, nieco przypominają przyprawione pieprzem pomidory.

Jakie kupować: gdy wyglądają jak mocno dojrzałe pomidory, a skórka zaczyna się marszczyć.

Co można z nich zrobić: konfitury, soki lub kompoty, ale używa się ich także do drinków (miksowanych w blenderze) i jako dodatek do kanapek, np. z szynką lub serem (w plastrach).

Kaloryczność: 33 kcal/100 g

Wartość zdrowotna: cenne źródło witaminy E.


Mango (posmak, posmacz)

fot. Jacek Heliasz - heliasz.com Pochodzenie: Indie, ale obecnie uprawia się je we wszystkich rejonach tropikalnych.

Jadalne: soczysty miąższ. Owoc można rozciąć na pół i wybrać miąższ łyżką lub obrać ze skórki i pokroić.

Smak: intensywny, słodki, a zarazem cierpki, kwaskowaty, czasem z lekkim posmakiem terpentyny.

Jakie kupować: mango z grubą skórką - miękkie jak banany, z cienką skórką - lekko pomarszczone.

Co można z nich zrobić: można użyć jako dodatku do sałatek owocowych, konfitur, kompotów, kremów, albo też wkroić do drinków lub galaretek.

Kaloryczność: 57 kcal/100 g

Granat czerwony

fot. Jacek Heliasz - heliasz.com

Pochodzenie: południowo-zachodnia Azja, ale obecnie uprawiane są we wszystkich rejonach tropikalnych.

Jadalne: miąższ i duże rubinowe nasiona. Owoc należy rozciąć na pół i wyłuskać zawartość łyżeczką.
Smak: słodko-kwaskowaty, przypominający porzeczki lub jeżyny.

Jakie kupować: dojrzałe granaty mają błyszczącą, lekko popękaną skórkę w kolorze czerwieni lub nawet fioletu.

Co można z nich zrobić: dodać do owocowych sałatek, a z gęstego soku, zwanego grenadyną, zrobić sorbet, wino lub dodać go do wielokolorowych drinków (sok osiada na dnie), np. Tequila Sunrise.

Kaloryczność: 77 kcal/100 g

Passiflora (męczennica jadalna)


fot. Jacek Heliasz - heliasz.com

Pochodzenie: Brazylia. Obecnie uprawiana w tropikalnych rejonach Ameryki Płd., Australii, Nowej Zelandii i na Hawajach.

Jadalne: galaretowaty, lepki i przeźroczysty miąższ z pestkami. Owoc rozcina się na pół i wyjada zawartość łyżeczką.

Smak: bardzo słodki, aromatyczny, niekiedy kwaskowaty.

Jakie kupować: passiflora jest dojrzała, gdy jej skórka robi się fioletowo-brązowa i lekko pomarszczona (owoc nie może być jednak zbyt miękki).

Co można z nimi zrobić: gęste soki, sorbety, kremy owocowe. Można też przygotować z niej orzeźwiający koktajl.

Kaloryczność: 90 kcal/100 g


Kiwano (ogórek rogaty, afrykański melon rogaty)

fot. Jacek Heliasz - heliasz.com

Pochodzenie: pustynia Kalahari, ale obecnie uprawiane są w południowej Afryce, Nowej Zelandii i Izraelu.

Jadalne: podobny do ogórka miąższ i nasiona, owoc rozcina się wzdłuż na pół i wybiera miąższ łyżeczką.

Smak: bardzo orzeźwiający, kwaskowaty, czasem przypomina dojrzałego ogórka.

Jakie kupować: dojrzały owoc jest soczyście pomarańczowy, ale lepiej kupować ciemnożółte, nawet z zielonymi plamami - nasiona wewnątrz będą mniejsze.

Co można z nich zrobić: koktajle i sosy do deserów i lodów, można także dodać go do słodkich sałatek owocowych i sosów do mięs.

Kaloryczność: 22 kcal/100 g


Pitaja (pitahaya, smoczy owoc)

fot. Jacek Heliasz - heliasz.com

Pochodzenie: tropikalne rejony Ameryki Południowej, ale uprawiane są obecnie także w południowo-wschodniej Azji, Nikaragui i Australii.

Jadalne: biały lub różowy miąższ wraz z drobnymi nasionami. Owoc można rozciąć na pół i jeść łyżeczką lub obrać i pokroić w plastry.

Smak: łagodny, słodko-kwaskowaty, przypominający nieco agrest lub kiwi

Jakie kupować: miękkie, ale jędrne, w odmianach jasnych skóra powinna być pomarańczowa, w odmianach ciemnych - jaskrawo czerwona i zielona.

Co można z nich zrobić: owoce pitaja możesz śmiało dodawać do sałatek owocowych.

Kaloryczność: 50 kcal/100 g


Litchi (liczi, śliwka chińska)

fot. Jacek Heliasz - heliasz.com

Pochodzenie: południowe Chiny, ale uprawiane dziś w całej południowej Azji, południowej Afryce, Ameryce Południowej, Australii i na Madagaskarze.

Jadalne: soczysty miąższ otaczający duże nasiono. Litchi z kruchej skórki możesz obrać palcami, a miąższ jeść łyżeczką.

Smak: łagodny, słodki, czasem lekko kwaskowy.

Jakie kupować: świeżo dostarczone do sklepu, bo litchi dojrzewają tylko na drzewach i szybko więdną. Skórka dojrzałego owocu jest równomiernie czerwona.

Co można z nich zrobić: kompoty i syropy, używane są także jako dodatek do sałatek owocowych, likierów i lodów.

Kaloryczność: 71 kcal/100 g

Wartość zdrowotna: bogate źródło witaminy C.


Awokado (smaczliwka, owoc maślany)

fot. Jacek Heliasz - heliasz.com

Pochodzenie: Meksyk i Gwatemala, ale obecnie uprawiana we wszystkich rejonach tropikalnych i subtropikalnych.

Jadalne: tylko miękki miąższ. Po rozcięciu owocu na pół (w środku jest duża pestka) można go jeść łyżeczką z dodatkiem soku z cytryny, octu, soli lub pieprzu.

Smak: łagodny, przypominający orzechy włoskie.

Jakie kupować: gdy awokado jest miękkie jak dojrzałe banany, na skórce pojawiają się ciemne plamki, a miąższ przypomina konsystencją margarynę do smarowania pieczywa.

Co można z nimi zrobić: dodać do sałatek owocowych, koktajli (także alkoholowych), kremów lub lodów, użyć do smarowania pieczywa lub delikatnie pokroić jak ser i nałożyć na kanapki.

Kaloryczność: 190 kcal

Wartość zdrowotna: ponieważ awokado zawiera znikome ilości cukru, mogą bez obaw jeść je diabetycy. Zaleca się je ludziom chorym na anemię, nadciśnienie i dolegliwości żołądkowe.


Granadilla

fot. Jacek Heliasz - heliasz.com

Pochodzenie: środkowy Meksyk i Ameryka Środkowa, ale uprawiane także na zachodzie Ameryki Południowej.

Jadalne: galaretowaty, kleisty miąższ i nasiona. Owoc z kruchej skórki możesz obrać palcami, a miąższ jeść łyżeczką.

Smak: delikatny, słodki, czasem lekko cierpki.

Jakie kupować: dojrzały owoc jest pomarańczowy lub pomarańczowo-czerwony, a jego skórka łatwo pęka pod naciskiem palców.

Co można z nich zrobić: głównie sorbety, ale używane są także do drinków miksowanych w blenderze.

Kaloryczność: 94 kcal/100 g

Wartość zdrowotna: łagodzi nadkwasotę i wrzody żołądka, stymuluje trawienie.


Opuncja figowa

fot. Jacek Heliasz - heliasz.com

Pochodzenie: Meksyk, ale uprawiane są obecnie w krajach basenu Morza Śródziemnego, Ameryce Południowej i na południu Ameryki Północnej.

Jadalne: soczysty miąższ, konsystencją podobny do gruszki, i pestki. Owoc rozcina się nożem i łyżeczką wybiera miąższ lub obiera i kroi w plastry.

Smak: orzeźwiający, nieco kwaskowaty.

Jakie kupować: owoc nadaje się do jedzenia, kiedy jego skórka jest żółta z czerwonymi plamkami i jędrna.

Co można z nich zrobić: używa się ich do sałatek owocowych oraz jako dodatek do lodów i zimnych deserów. 

Kaloryczność: 60 kcal/100 g

 

MH 08/2006

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Osobiście urzekła mnie nazwa Passiflora (męczennica brzmi już pospolicie) Kiedyś nawet avokado mi smakowało zamiast masełka do pieczywa... Polecam spróbować. A granaty podobno mają działanie wzmacniające męskie libido...
    Hogg, 2010-06-25 18:17:37
  • avatar
    zgłoś
    Nie wiadomo, czy Ewa zerwałaby właśnie jabłko, gdyby w raju miała większy wybór. My mamy. Oto nasz krótki przewodnik po egzotycznych owocach do zrywania bez konsekwencji. Przyda się nie tylko podczas wakacyjnych wyjazdów w odległe zakątki świata.http://www.menshealth.pl/dieta/Egzotyczne-...bowac-3957.html
    Mens Health, 2010-06-25 17:27:24
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij