Polityka prywatności - poznaj szczegóły »

Prenumerata MH
z 20% rabatem
teraz także na
iPadzie i iPhonie!

App Store

Poznaj szczegóły
  • STRONA GŁÓWNA
  • FITNESS
  • ZDROWIE
  • DIETA
  • SEKS
  • PIENIĄDZE
  • MĘSKIE SPRAWY
  • STYL
  • HI-TECH
  • WYZWANIA
  • SPOŁECZNOŚĆ
  • GALERIE
  • Aplikacje MH
  • Zamów prenumeratę
  • Atlas ćwiczeń
  • Treningi gwiazd
  • Trening 300 Spartan
  • Dieta ABS
  • Suplementy od A do Z
  • Zasady faceta z klasą
  • Konkursy MH
  • Egzotyczne owoce, których musisz spróbować

    Tagi: dieta | owoce | owoce egzotyczne

    Nie wiadomo, czy Ewa zerwałaby właśnie jabłko, gdyby w raju miała większy wybór. My mamy. Oto nasz krótki przewodnik po egzotycznych owocach do zrywania bez konsekwencji. Przyda się nie tylko podczas wakacyjnych wyjazdów w odległe zakątki świata.

    Poleć ten artykuł

    Jabłka, banany, śliwki, gruszki... To owoce zna doskonale każdy z nas. Ale co to jest tamarillo, kiwano czy pasiflora? W których częściach świata można je spotkać? Jak to wygląda i smakuje? Co w tych owocach nadaje się do zjedzenia i co dobrego można z nich zrobić?

    Przyjrzeliśmy się egzotycznym owocom, które najczęściej znajdziesz na targach i jarmarkach, w sklepach i restauracjach w krajach będących popularnymi celami naszych wakacyjnych wypraw. Później wybraliśmy spośród nich 10, których zdecydowanie warto spróbować. Oto one:


    Tamarillo (cyfomandra, pomidor drzewiasty)

    Pochodzenie: Peru, Chile lub Kolumbia, ale obecnie uprawiane są w górzystych rejonach Ameryki Południowej i Nowej Zelandii.

    Jadalne: w całości, ale warto zdjąć skórkę po sparzeniu jej wrzątkiem.

    Smak: słodko-gorzkie, nieco przypominają przyprawione pieprzem pomidory.

    Jakie kupować: gdy wyglądają jak mocno dojrzałe pomidory, a skórka zaczyna się marszczyć.

    Co można z nich zrobić: konfitury, soki lub kompoty, ale używa się ich także do drinków (miksowanych w blenderze) i jako dodatek do kanapek, np. z szynką lub serem (w plastrach).

    Kaloryczność: 33 kcal/100 g

    Wartość zdrowotna: cenne źródło witaminy E.


    Mango (posmak, posmacz)

    Pochodzenie: Indie, ale obecnie uprawia się je we wszystkich rejonach tropikalnych.

    Jadalne: soczysty miąższ. Owoc można rozciąć na pół i wybrać miąższ łyżką lub obrać ze skórki i pokroić.

    Smak: intensywny, słodki, a zarazem cierpki, kwaskowaty, czasem z lekkim posmakiem terpentyny.

    Jakie kupować: mango z grubą skórką - miękkie jak banany, z cienką skórką - lekko pomarszczone.

    Co można z nich zrobić: można użyć jako dodatku do sałatek owocowych, konfitur, kompotów, kremów, albo też wkroić do drinków lub galaretek.

    Kaloryczność: 57 kcal/100 g

     

    Oceń artykuł:

    4.3

    Skomentuj (0)

    Brak komentarzy
    dodaj pierwszy komentarz

    Men's Health poleca