Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.0

Dziczyzna z warzywami: pasza na klatę [przepis, makro]

Połączenie dziczyzny z odpowiednimi warzywami to bomba protein i składników odżywczych, które ułatwią Ci budowanie masy. Zanim jednak weźmiesz się za gotowanie, pamiętaj, by mięsa szukać tylko w sprawdzonych sklepach.

dziczyzna fot. Shutterstock
  • Czas: 25 minut
  • Białko: 25 g
  • Węgle: 30 g
  • Tłuszcz: 8,5 g
  • Kcal: 240

Składniki (4 porcje):

  • 1,2 kg sarniny, pokrojonej w kostki
  • butelka czerwonego wytrawnego wina
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • pół szklanki oleju roślinnego
  • 60 g masła
  • 2 cebule, drobno posiekane
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 kostki bulionu wołowego, rozpuszczone w 1,5 l wrzątku
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 marchewki pokrojone w talarki

Przygotowanie

1. Dziczyzna

W garnku rozgrzej olej, mięso oprósz mąką i podsmaż na brązowo. Wrzucaj kawałki małymi partiami do garnka i wyciągaj zrumienione mięso do miski obok.

2. Smażenie

Dorzuć masło, dołóż cebulę z czosnkiem i smaż 5 minut, mieszając. Dosyp resztę mąki i koncentrat pomidorowy.

3. Wino

Wlej butelkę wina i dodawaj tymianku, cały czas mieszając. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj, aż płyn odparuje do połowy.

4. Gotowanie

Wlej bulion, dorzuć mięso, marchewki i ponownie doprowadź wywar do wrzenia. Przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez 90 minut, aż mięso zmięknie – po tym czasie sos powinien zgęstnieć. Na koniec zrób sałatkę ze świeżych warzyw. Nasza propozycja poniżej.

Seler naciowy

Kopalnia witaminy C, która chroni komórki mięśniowe przed wolnymi rodnikami, wzmacniając ich wzrost.

Czerwona kapusta

To dodatkowy zastrzyk witaminy C, ale także bogactwo potasu – odpowiedzialnego m.in. za siłę mięśni.

Seler

To warzywo ma mnóstwo witamin z grupy B, jak również kwas foliowy. Te składniki pozwolą Ci uniknąć skurczów mięśni.

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij